Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maakuntateattereiden johtaminen uuvutti ja sairastutti Aila Lavasteen: "Mietin, miksi edes lähdin teatteriin"

Paljon ikävää kohtelua työssään kohdannut dramaturgi pääsi vuosien jälkeen eroon katkeruudesta

Ihmiset
 
Leif Rosas
Aila Lavaste oli teatterinjohtaja vuosina 1995–2007. Rankoista kokemuksista syntyi kirja, jonka työstämiseen kului aikaa seitsemän vuotta.
Aila Lavaste oli teatterinjohtaja vuosina 1995–2007. Rankoista kokemuksista syntyi kirja, jonka työstämiseen kului aikaa seitsemän vuotta. Kuva: Leif Rosas

Dramaturgi Aila Lavasteen työhuoneessa on laatikko, johon hän ei halua koskea. On kevät 2013. Lavaste ei ole avannut laatikkoa viiteen vuoteen, koska se voisi tuoda mieleen liikaa ahdistavia muistoja. Laatikko on täynnä teatterin kausiesitteitä ja käsiohjelmia ajalta, jolloin Lavaste työskenteli teatterinjohtajana.

Lavaste sanoo, että viimeisinä johtajavuosinaan häntä syytettiin epäasiallisesta käyttäytymisestä ja painostuksesta. Syytteet olivat epämääräisiä mutta niiden selvittelyyn kului voimia ja aikaa. Yrittäessään puuttua henkilöstön ongelmiin häntä syytettiin kiusaamisesta.

3 nopeaa

Näistä Aila Lavaste on erityisen ylpeä

1. Kaisa Korhosen ohjaama Pohjantähti Jyväskylän kaupunginteatteriin, jossa näyttämölle saatiin selittelemätön yhteisöllinen tunnelma. "Sellainen on nykypäivänä erittäin harvinaista."

2. Marjo Niemen näytelmä Juakse ku hullu, jonka Irene Aho ohjasi Jyväskylän kaupunginteatterin isolle näyttämölle. "Uusi kotimainen teksti, jossa maailmaa katsottiin lapsen näkökulmasta."

3. Annukka Kiurun Pikkusinisiipi, jonka Lavaste itse ohjasi Jyväskylän kaupunginteatteriin. "Onnistuin tässä Helene Schjerfbeckin elämästä kertovassa näytelmässä ohjaajana yhdistämään kivun ja leikin."

Lavaste musertui sen alle, millaisia ikäviä katseita häneen luotiin ja miten teatteria taiteena mitätöitiin. Niskoilleen hän sai lehdistön piikittelyä ja kaupunginjohtajan ryöpytyksen, jossa häntä sanottiin "paskaksi Junttilan tuvan seinällä". Lavaste koki epäonnistuneensa johtajana, vaikka rakasti työtään. "Kipu yltyi viimeisenä vuotena sietämättömäksi", hän sanoo nyt.

Elokuisena aamuna Lavaste istuu aamukahvilla Helsingin Töölöntorilla hyvinvoivan oloisena. 65-vuotias Lavaste on isoäiti, joka nauttii lapsenlapsiensa hoitamisesta ja työskentelee parhaillaan innostuneesti suuren dramatisoinnin parissa.

Lavaste on joutunut tekemään suuren työn, jotta tällainenkin päivä tulisi. Päivä, jolloin saattaa jo hyvillä mielin todeta onnistuneensa aika monessa asiassa.

Ei Lavaste nuorena haaveillut teatterimaailmasta. 1970-luvun alussa hän oli intohimoinen kirjallisuustieteen opiskelija ja naimisissa teatteriohjaaja Kimmo Lavasteen kanssa. Vaimo oli ajatellut, että yksi teatterintekijä riittää perheeseen. Mutta eipä aikaakaan, kun Lavaste löysi dramaturgian, joka oli 70-luvun alussa vielä uutta Suomessa.

"Ja mähän lankesin loveen!"

Dramaturgia yhdisti kaksi Lavasteen rakastamaa asiaa: kirjallisuuden ja teatterin.

Teatterikoulun jälkeen Lavasteesta tuli omien sanojensa mukaan "maakuntateatterijäärä". Hänet palkittiin teatterinjohtamisesta vuonna 2004, sillä hänen vuosina 1995–2007 johtamissaan maakuntateattereissa oli tehty korkeatasoisen taiteellisen profiilin töitä isoille näyttämöille sekä toimittu vauvateatterin pioneerina.

Lavaste saattaa hyvinkin jäädä historiaan viimeisenä maakuntateatterin johtajana, jonka kaudella yleisöä tuli bussilasteittain ympäri Suomea katsomaan draamaa, Kaisa Korhosen ohjaamaa Pohjantähteä.

Lavaste näki kotimaisen draaman läpimurron. Hän muistaa jopa tarkan vuodenkin. "Se tapahtui vuonna 2003, kun Juha Jokelan Mobile Horror lähti kiertämään maakuntateattereita."

Lavaste johti Kajaanin kaupunginteatteria 1995–2000 ja Jyväskylän kaupunginteatteria 2001–2007. Kun Lavaste kutsuttiin Kajaaniin, hän huomasi astuneensa ammattiin, joka vaati uuden opettelua. Pienestä asti vastuuta ottanut Lavaste oli tottunut johtajarooleihin, mutta teatterinjohtajana olikin yksinäistä.

"Teatterin johtamisessa vaikeinta on se, että aika menee taiteen puolesta puhumiseen, eikä johtajan töitä saa tehdä."

Lavaste otti asiat henkilökohtaisesti. Sitä hän pitää suurimpana virheenään. "Johtajuus on ennen muuta asema ja rooli, joka pitää ottaa. Sitä en ollut sisäistänyt, kun otin työn vastaan."

Johtajan työssä on mahdotonta hallita kaikkea. Välillä Lavaste haki hallinnan tunnetta tekemällä pikkuasioita, jotka varmasti saattoi hoitaa alusta loppuun. Hän esimerkiksi laittoi paljon aikaa ja energiaa siihen, että laati Kajaanissa teatterin naistenvessoihin toisia käyttäjiä huomioon ottavan ohjeistuksen.

Lopulta hän uupui ja sairastui syömishäiriöön. "Hurjina teatterinjohtajavuosinani mietin, että miksi edes lähdin teatteriin."

Jyväskylän kauden jälkeen Lavaste pui terapiassa kokemuksiaan – ja kirjoitti niistä kirjan Vieraassa takissa (Like 2015).

Kun Lavaste luki entisten teatterinjohtajien muistelmia tai vain julkisuuteen antamia lausuntoja, hän huomasi, että ne kaikki olivat toinen toistaan katkerampia: "epäkiitollista hommaa", "ylämäkikoskisoutua varahapella", "masokisti keskellä idiootteja".

Lavaste halusi kirjoittaa rehellisesti ja analyyttisesti.

Lavaste ei mennyt kirjoitusprosessissa helpoimman – syyttelyn ja valittelun – kautta vaan lähti rakentamaan omien kokemustensa läpi teatterinjohtamisen ammattikuvaa pohtivaa tietokirjaa, jollaista kukaan ei ollut vielä Suomessa kirjoittanut.

Asiaproosan tekeminen oli dramaturgille yllättävän vaikeaa. "Päätin, etten anna julkaista sitä, jos sinne jää katkeruutta. Katkeria kirjoja on kauhea lukea."

Siksi kirjan kirjoittamiseen meni vuosia. Nyt hän voi jo avata sen työhuoneen laatikonkin, katsella vanhoja kausiesitteitä ja tuntea iloa. "Minä olin katkera, mutta en ole enää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit