Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaivosalan kunnossapidon kehittäjä

Harri Harjunpää 1930–2015

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Harri Harjunpää
Harri Harjunpää

Diplomi-insinööri Harri Harjunpää kuoli 3. toukokuuta Kuopiossa 84 vuoden ikäisenä. Hän oli syntynyt Vaasassa 23. joulukuuta 1930.

Päästyään Teknilliseen korkeakouluun Helsinkiin nuori teekkari hankki kielitaitoa kesätöissä 1950-luvun vaihteessa Saksassa.

Opiskeluajan teekkarihenki kantoi läpi elämän tuoden siihen jatkuvasti myönteistä lähestymistä asioihin, kykyä innostua ja saada valmista aikaan. Koneteekkari Harjunpää soitti Polyteknikkojen orkesterissa ja oli SiMiLi:n perustajajäsen.

Työura alkoi Tie- ja vesirakennushallituksessa, josta hän siirtyi 1959 Outokumpu Oy:n palvelukseen. Kunnossapitopäällikkönä Harjunpää oivalsi ennakoivan huolto- ja korjaustoiminnan merkityksen verrattuna sen aikaiseen "korjausmiehet ovat palokunta" -toimintamalliin.

Harjunpää siirtyi Alavuden Tehdas Oy:n toimitusjohtajaksi 1973. Saatuaan tehtaan tuottamaan voittoa hän siirtyi takaisin Outokumpu Oy:lle.

Yhtiön kaivossektorin kunnossapidon pääinsinöörinä hänet muistetaan johtamansa tuotantokoneiden vaurioitumisen ja kulutuksen estämiseksi tehdystä kehitystyöstä. Kehitetyt menetelmät ovat olleet käytössä Outokumpu Oy:n kaivoksissa sekä tuotantolaitoksissa mm. Venäjällä ja Irlannissa.

Harjunpää toimi TKK:ssa diplomitöiden valvojana ja opettajana kunnossapidon pääperiaatteista. Harjunpään ehdotuksesta toteutettiin dieselmoottorin pakokaasun takaisinkierrätyksen tutkimus, joka johti patenttiin Suomen, Euroopan ja USA:n patenttilaitoksien myöntäminä.

Työuransa loppuvaiheessa Harjunpää toimi kaivos- ja metallurgisen teollisuuden edustajana VTT:n sekä teollisuuden yhteisten tutkimusprojektien johtoryhmissä.

Harjunpään innostus musiikkiin syntyi isänsä ohjauksessa, joka soitti elokuvateatterissa mykkäelokuvien aikana. Harjunpää opetti viulunsoittoa, soitti perustamassaan salonkiorkesterissa sekä kuunteli klassista musiikkia. Salonkiorkesterin toiminnalla rahoitettiin paikallisten nuorten muusikoiden instrumenttihankintoja.

Rakkaus luontoon näkyi metsästys-, ammunta- ja kalastusharrastuksena ja mökkeilynä. Jäätyään eläkkeelle 1995 hän jatkoi mehiläisenhoitoa.

Harjunpää oli innostava, huolehtiva ja suvaitsevainen isä ja vaari. Hänet muistetaan avoimena, keskustelutaitoisena ja kuuntelukykyisenä sivistyneenä ihmisenä.

Antero Hakapää
Juha Harjunpää
Kirjoittajat ovat Harri Harjunpään kollega sekä poika.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit