Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taittopyöriä tekevä Joakim Uimonen värvättiin taiwanilaisen pyöräfirman suunnittelujohtajaksi

Pyöräfriikin keksijänkammio on täynnä erilaisia ajopelejä: "Neljä päivää viikossa suunnittelen pyöriä muille, yhden päivän itselleni"

Ihmiset
 
Fillarifriikki omistaa 32 pyörää – pääsee vaikka veden yli
Fillarifriikki omistaa 32 pyörää – pääsee vaikka veden yli
Polkupyöriä työkseen suunnittelevalla Joakim Uimosella on 32 erilaista polkupyörää. Yhdellä hoituu kauppareissu, toisella hän käy lenkillä, kolmannella ylittää eteen tulevat vesiesteet. Toimittaja: Teppo Moisio, kuvaus ja leikkaus: Vesa-Matti Väärä

Klik klak klok. Pyöräsuunnittelija Joakim Uimonen avaa pikalukot ja alkaa taitella tukevarakenteista polkupyörää. Parin sekunnin kuluttua hän nostaa sen syliinsä pienessä nipussa. "Noin. Nyt tämä mahtuu mukaan metroon tai junan hattuhyllylle."

Samanlaisia pyöriä on myyty satojatuhansia, kulkemaan suurkaupunkien ruuhkametroissa. Kokoon taittuvat pyörät kasvattavat suosiotaan suurkaupunkien työmatkakulkineina. Metrossa mukana kulkevalla fillarilla kuljetaan työmatkan ensimmäinen ja viimeinen kilometri.

"Parissa minuutissa pääsee metrolle tai bussipysäkille matkan, joka on hieman liian pitkä kävellä", Uimonen kuvaa tyypillistä taittopyörän käyttöä. "Pyörän ja metron yhdistelmä on monissa suurkaupungeissa ylivoimaisesti nopein tapa liikkua."

Vesa-Matti Väärä
Tällaista on globalisaatio: Joakim Uimonen suunnittelee taittopyöriä työhuoneellaan Turussa, pyörät valmistaa taiwanilainen yritys kaukoidässä, mainokset laaditaan Yhdysvalloissa ja suurin osa pyöristä myydään Saksassa.
Tällaista on globalisaatio: Joakim Uimonen suunnittelee taittopyöriä työhuoneellaan Turussa, pyörät valmistaa taiwanilainen yritys kaukoidässä, mainokset laaditaan Yhdysvalloissa ja suurin osa pyöristä myydään Saksassa.

Turussa asuva Uimonen, 41, on taiwanilaisen pyörämerkki Ternin suunnittelujohtaja. Suomessa Tern on tuntematon yritys, mutta maailmalla tuttu. Sen valmistamia pyöriä myydään 69 maassa.

"Vaikkapa Tunturiin verrattuna teemme kaksi kertaa enemmän pyöriä."

Suomalaiseen Tunturiin vertaaminen on Uimoselle luontevaa, sillä Taiwaniin hänet rekrytoitiin juuri Tunturin tuotekehityspäällikön tehtävästä.

"Hollantilaiset omistajat ajoivat Turussa pyörien valmistuksen alas, enkä tiennyt, mitä olisi ollut luvassa. Silloin taiwanilaiset kysyivät, haluaisinko tulla heille."

Taiwan on maailman pyöräteollisuuden ykkösmaa, joten Uimonen tarttui tarjoukseen ja muutti pariksi vuodeksi Taipeihin. Ensin työnantajana oli Dahon, yrityksen jakauduttua Tern.

Kansainvälinen ura on tuonut Uimoselle mainetta ja kunniaa. Otaniemestä diplomi-insinööriksi ja Taideteollisesta korkeakoulusta muotoilijaksi valmistunut Uimonen on saanut pyöristään kaksikymmentä kansanvälistä suunnittelupalkintoa – merkittävimpänä pääpalkinto maailman suurimmilla pyörämessuilla Eurobikessa vuonna 2009.

Nykyään Uimonen suunnittelee pyöriä etänä Turussa olevalla työhuoneellaan. Tietokoneen 3d-ohjelmalla valmistuvat suunnitelmat kulkevat toiselle puolelle maapalloa netin kautta.

Taiwanissa Uimonen käy enää vain pari kertaa vuodessa. Palaveritkin hoituvat videopuheluina sekä pääkonttoriin Taipeihin että yrityksen markkinointiin Yhdysvaltoihin. "Leipä ei ole kovin leveä, mutta ainakin saa tehdä sitä mistä nauttii."

Jokainen yksityiskohta pitää suunnitella itse. Joakim Uimosen suunnittelema ohjainkannatin sai design-palkinnon Taiwanin pyöräteollisuudelta.
Jokainen yksityiskohta pitää suunnitella itse. Joakim Uimosen suunnittelema ohjainkannatin sai design-palkinnon Taiwanin pyöräteollisuudelta.

Uimonen tunnustaa olevansa pyöräfriikki ja elämäntapapyöräilijä. Hän ei omista autoa.

Keksijänkammiota muistuttava työhuone on täynnä erilaisia polkupyöriä, ja kotona niitä on vielä lisää. Kaikkiaan Uimonen omistaa 32 erilaista pyörää.

"Äkkiseltään siinä ei vaikuta olevan mitään järkeä, mutta eri pyörät sopivat erilaiseen käyttöön." Taittopyörien lisäksi Uimosella on muun muassa urheilu-, noja- ja kuormapyöriä.

Harrastuksenaan Uimonen on kehitellyt myös erikoisuuksia: Pari vuotta sitten hän polki Helsinkiin Flow-festivaaleille pyörällä, joka kulki potkurin ja kellukkeiden avulla myös vedessä. Teekkariajoista asti kehitteillä on ollut malli, joka muuttuu kesken ajon tavallisesta pystypyörästä virtaviivaiseksi nojapyöräksi.

Prototyypit odottavat kärsivällisesti työhuoneessa. "Neljä päivää viikossa suunnittelen pyöriä muille, yhden päivän itselleni."

Miksi pyöräfriikki haluaa suunnitella työkseen juuri taittopyöriä, jotka ovat yleisen kokemuksen mukaan surkeita ajaa ja näyttävät pienine pyörineen hassuilta?

"Tuo käsityshän johtuu siitä, että Suomessa myytävät taittopyörät ovat enimmäkseen oikeasti huonoja. Niiden maine meni viimeistään silloin, kun huonekaluvalmistajat alkoivat antaa umpisurkeita taittopyöriä sohvan ostajille kaupanpäällisenä."

Uimosen tehtävä on suunnitella pyöriä, joilla satakiloinen saksalainen liikemieskin haluaa ajaa. "Markkinointiosastomme sanoo, että taittopyörä on 'bike with benefits'. Pyörällä on ensisijaisesti hyvä ajaa, mutta sen lisäksi sen voi taitella mukaan matkalle, sisään kotiin tai työpaikalle, turvaan varkailta."

Intohimoisen muotoilijan kannalta taittopyörät ovat myös monipuolinen haaste, sillä kaikki osat on kehiteltävä itse.

Tavallisen kaupunkipyörän valmistaja suunnittelee ja valmistaa itse käytännössä pyörään vain rungon ja valitsee muut osat valmistajien listoilta. Uimonen sen sijaan piirtää tietokoneellaan taittopyöriensä runkojen ohella myös nivelet, ohjainkannattimet, kammet, kahvat ja jopa renkaiden navat, jotka tehdään erikseen mittatilaustyönä alihankkijoiden tehtailla.

"Lopputulos on siitä mielenkiintoinen, että tällaisessa saksalaisen liikemiehen käyttämässä taiwanilaisessa taittopyörässä suomalaisen suunnittelun osuus on suurempi kuin Helkaman ja Tunturin peruspyörissä yhteensä."


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit