Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jalkavamma ei pysäyttänyt 84-vuotiasta korkeushyppääjää – "Hypyssä tarvitaan vain yhtä jalkaa"

Urheilevien Pomppu-Ukkojen hyppymestari haalii yhä mestaruuksia

Ihmiset
 
84-vuotias Olavi Niemi tahtoo taas maailmanmestariksi
84-vuotias Olavi Niemi tahtoo taas maailmanmestariksi
84-vuotiaan veteraaniurheilijan Olavi Niemen tavoitteena on voittaa korkeushypyn maailmanmestaruus vuonna 2017 Etelä-Korean kisoissa. Niemen palkintokaapissa alkaa olla jo tungosta, sillä sieltä löytyvät muun muassa neljä maailmanmestaruutta, kahdeksan Euroopan mestaruutta ja 130 Suomen mestaruutta. Niemi näyttää videolla hyppäämisen mallia ja leiskauttaa Helsingin Pomppu-Ukkojen kisoissa tämän kesän ennätyshyppynsä 106 senttiä. Toimittaja Anna von Hertzen, kuvaus & leikkaus Terhi Liimu.

"Mahtavaa!" hyppykaverit huudahtavat ja taputtavat käsiään suoritukselle.

On keskiviikko, ja käynnissä on Helsingin Pomppu-Ukkojen virallinen korkeushyppyhyppykisa Eläintarhan urheilukentällä. 84-vuotias Olavi Niemi on juuri hypännyt korkeutta 106 senttiä. Se on miehen tämän vuoden henkilökohtainen ennätys. Harmaahapsinen Niemi makaa keltaisella patjalla kädet levällään ja on ratketa riemusta.

"Wau! Tuolla saa jo ensi vuonna MM-kisoissa mitalin", Niemi iloitsee.

Hän ei malta millään odottaa, että pääsee pian kisaamaan 85–89-vuotiaiden veteraanien sarjaan.

"Ensi vuonna olen lupaava nuori. Olen vielä poikanen, ja erinomaisessa kunnossa", Niemi tokaisee.

Sami Kero HS
Olavi Niemi on tuttu näky Helsingin Pomppu-Ukkojen korkeushyppykisoissa Eläintarhan kentällä. Tässä syntyy kesän ennätys, 106 sentin ylitys.
Olavi Niemi on tuttu näky Helsingin Pomppu-Ukkojen korkeushyppykisoissa Eläintarhan kentällä. Tässä syntyy kesän ennätys, 106 sentin ylitys.

Kuinka väärin arvasikaan lääkäri, joka vuosia sitten operoi Niemen lonkan. Kyseessä oli Niemen ponnistava jalka, joten lääkäri sanoi, että nyt loppui maailman huipulla hyppääminen.

"Hän ei tajunnut, että hypyssä tarvitaan vain yhtä jalkaa", sydänleikkauksenkin läpikäynyt Niemi naurahtaa.

3 nopeaa

Olavi Niemen kunnon salaisuudet

1. Terveelliset elämäntavat
"Liikalihavuus ja alkoholi vaikuttavat paitsi tuloksiin, ne myös tappavat liian aikaisin. Minusta tuntuu edelleen, että elämä on vasta alkamassa."

2. Hyvä tuuri geenilotossa
"Olen saanut hyvät geenit. Veriarvoni ovat edelleen loistavat."

3. Tiukka treeni
"Harjoittelen edelleen joka toinen päivä. Teen kuntosalilla pari kertaa viikossa kovan harjoituksen, ja hyppään kerran viikossa korkeutta."

Niemiseltä kesti viisi vuotta opetella ponnistamaan toisella jalalla. Se on kuin oikeakätinen kirjoittaisi vasemmalla, hän vertaa – ja ura jatkui.

Niemi voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa 60 vuotta sitten kolmiloikassa, ja viimeinen SM-kulta tuli veteraanien kisoista pari vuotta sitten. Kaikkiaan hänellä on neljä maailmanmestaruutta, kahdeksan Euroopan mestaruutta, parikymmentä Pohjoismaiden mestaruutta ja 130 Suomen mestaruutta.

"Olen ajatellut kokeilla myös seiväshyppyä. En olekaan hypännyt seivästä 70 vuoteen", Niemi tuumii ja vilkaisee vieressä olevaa seiväshyppypaikkaa.

"Olavi on ihan tapaus erikseen", kehuu 80-vuotias Kyösti Laaksonen, joka toimii Pomppu-Ukkojen kisan tuomarina. Laaksonen perusti Vesa Suomelan kanssa Pomppu-Ukot vuonna 1982, ja Niemi tuli heti alussa toimintaan mukaan.

"Harmittelimme Vesan kanssa sitä, että Helsingin alueella oli niin vähän korkeushyppykisoja. Päätimme perustaa oman seuran ja järjestää itse kisoja."

Pomppu-Ukot järjestää nykyään noin 40 kisaa ympäri vuoden, ja korkeushypyn lisäksi on myös muita lajeja kuten kuulantyöntö ja 10-ottelu. Kisat ovat kaikille avoimia, ja palkintona on urheilemisesta saatu ilo.

Laaksonen itse aloitti hyppäämisen ollessaan lapsena sotaa paossa Uudessakylässä. Pihalle oli tehty telineet, rimana toimi leppäriuku, jonka yli hypättiin nurmikolle.

"Vuonna 1944 saunan viereen tuotiin kasa hiekkaa, ja se oli jo kunnon alastulopaikka", Laaksonen muistelee.

Kyösti Laaksonen (vas.) on Helsingin Pomppu-Ukkojen perustajia ja Olavi Niemi yksi porukan mestariurheilijoista.
Kyösti Laaksonen (vas.) on Helsingin Pomppu-Ukkojen perustajia ja Olavi Niemi yksi porukan mestariurheilijoista.

Myös Laaksosella on korkeudessa veteraanimestaruuksia, yksi Euroopan, yksi Pohjoismaiden ja seitsemän Suomen mestaruutta. Hän lopetti korkeushyppäämisen 66-vuotiaana revähtymien takia, mutta toimii edelleen kisojen tuomarina, nostelee joka päivä 32 kilon painoja ja kävelee noin kymmenen kilometriä päivässä.

Pomppu-ukkojen joukossa pomppii myös naisia ja tyttöjä. Joukon ikäseniori – ja niin ikään moninkertainen maailmanmestari –, 87-vuotias Senni Sopanen, ei ole tällä kertaa paikalla, vaan Ranskassa veteraanien MM-kisoissa.

"Senni hyppäsi viime kerralla 78 senttiä. Hän on aivan tuliterä, ties vaikka satavuotiaanakin hyppäisi", Laaksonen kehaisee ikäkuningatarta.

Pomppu-ukkojen haaveena onkin, että he saisivat kisoihinsa satavuotiaan hyppääjän. Haave oli jo kerran mahdollinen, ja toteuttajana olisi ollut arkkiatri Arvo Ylppö.

"Kun Ylppö täytti sata vuotta, suunnittelimme, että toisimme hänet tekemään korkeushypyn satavuotiaiden maailmanennätyksen. Ehkä 20 senttiä olisi riittänyt. Hän kuitenkin kaatui, loukkaantui eikä pystynyt edes yrittämään", Laaksonen harmittelee.

Pomppu-Ukkojen tämänkertainen korkeuskisa päättyy. Niemi hörppää trip-mehua ja kiskoo päällensä yleisurheilun Lahden MM-kisojen hupparin vuodelta 2009.

"Kun tämä päällä kulkee, niin huumeveikotkin väistyvät. Eivät rupea ryttyilemään tälle kasikymppiselle", Niemi hekottelee.

Seuraava päivä on lepopäivä, mutta sitten onkin edessä taas tiukat kuntosalitreenit. Niemi treenaa edelleen useasti viikossa.

"Urheilu on ainoa tapa minulle pysyä poikamaisen nuorena."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?