Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Kattoterassilla maistuu kesä

Ihmiset
 
Erkki Laitila
Millä terassilla nämä ihmiset viettävät kesäpäivää? Onko sinulla muistoja samalta terassilta?
Millä terassilla nämä ihmiset viettävät kesäpäivää? Onko sinulla muistoja samalta terassilta? Kuva: Erkki Laitila
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

 

Jos edellinen kuva-arvoitus oli vaikea, niin viime viikon kuva ihmisistä suljetun portin äärellä osoittautui tolkuttoman helpoksi. Vastauksia tuli 228, ja niistä kahta lukuun ottamatta kaikki tiesivät oikean vastauksen.

Vastauksissa toistuivat sanat "Romppasen portti" tai "Romppanen". Se on lempinimi, jolla moni tuntee kuvassa olleen Pitäjänmäellä sijaitsevan Strömbergin tehtaan (nykyään ABB).

Kuva oli otettu 8. helmikuuta 1971, jolloin työt pysähtyivät Suomen metalliteollisuudessa, ja alkoi seitsemän viikkoa kestänyt Metallin lakko.

"Itse työskentelin kyseisessä rakennuksessa 1970- ja 1980-luvulla toimiessani Strömbergin sosiaalipäällikkönä", kertoo Kari Laapotti.

Veikko Huusko työskenteli tehtaalla käämijänä 1968–69 ja Marjatta Uotila Strömbergin työterveysasemalla työterveyshoitajana 38 vuotta. "Vanhat hyvät ajat tulivat kyseisestä kuvasta mieleen", Uotila sanoo.

"Tehdas tarjosi 90-luvun lamavuosina opiskelijalle kesä- ja osa-aikatöitä lähes koko opintojen ajalle. Muistan miljöön edelleen hyvin kauniina. Tuossa etupihalla vietettiin kauniina päivinä ruokailun jälkeen hetki taukoa", muistelee Antti Kujala.

"Olin tehtaalla -80 luvun alussa "porapoikana" ollessani 22-vuotias. Porasimme reikiä metrojunissa käytettäviin invertterin jäähdytyselementteihin. Ne menivät New Yorkin metroon, tai näin meille ainakin kerrottiin", kertoo Jaakko Nisula.

Tapio Jouhki kertoo, että silloin kun hän oli töissä tehtaalla, portti suljettiin aamulla kello 8 ja avattiin kello 16.

"Liukuvasta työajasta ei edes haaveiltu. Jos olit myöhässä, kuljit henkilöstöosaston kautta ilmoittautumaan ja kirjoitit myöhästymisraportin, joka toimitettiin omalle esimiehelle. Myöhästymisiä ei juuri tapahtunut! Itse toimin rakennuksessa 1963–1965 tehtaalla harjoittelijana ja valmistuttuani 1970–1972 myynti-insinöörinä. Nuorena miehenä sain tuolta hyvät lähtökohdat työelämään. Osaston hyvää henkeä kuvastaa se, että kokoonnumme edelleen kaksi kertaa vuodessa yhteiselle lounaalle."

Raimo Laviranta oli tehtaalla harjoittelija 1960. Silloin työn saanti oli helppoa. "Kävelin koulupoikana sisään ja kysyin töitä. Vastattiin, että totta kai, voitte aloittaa heti. Kuri tehtaalla oli kova. Työtoverini, toinen nuori poika, myöhästyi pari minuuttia, portti oli jo suljettu. Vahtimestari portilla sanoi, että etsikää toinen työpaikka, johon voi tulla milloin huvittaa. Eihän siitä mitään seurannut, mutta säikäytti pojan pahanpäiväisesti."

Kuva herätti ikäviäkin muistoja.

"Olin 1962–63 sähkökoneasentajaoppilaana 'Romppasella', ja kuljin tästä portista satoja kertoja. Romppanen oli työpaikkana ankea ja työpaikan henki huono. Tämä johtui duunareiden ja toimihenkilöiden vahvasta 'kastinjaosta'. Työkokemuksena tämä varmaan kannusti minua opiskelemaan niin, että ei koskaan joutuisi palamaan tähän paikkaan", kertoo Kari Bergström.

Jotkut tiesivät, että kuvassa vasemmalla oleva rakennus, nyt jo purettu, oli Alvar Aallon suunnittelema.

"Kerrotaan, että kun yhtiön vuorineuvos sai tietää, että rakennukseen ei ollut tulossa räystäitä, hän määräsi sellaiset tehtäväksi. Aalto tietenkin suuttui ja ilmoitti, että hän ei hyväksy rakennusta työkseen. Räystäät tehtiin", muistelee Topi Arnberg.

"Isäni, Jarmo Hautamäki, oli Strömbergillä töissä ja lopetti uransa suunnittelupäällikkönä. Hän täyttää tänä vuonna 94. Luulenpa, että tehtaalla vieläkin valmistetaan isäni ja hänen osastonsa suunnittelemia koneita", kertoo Jarkko Hautamäki.

Hautamäet asuivat silloin Kornetintiellä, kuten monien muidenkin tehtaan työntekijöiden perheet tuohon aikaan.

"Asuin aikanaan tehtaan lähellä Pajamäessä talossa, jonka asukkaista suurin osa oli töissä Strömbergillä. Jutut pyöri ymmärrettävästi työnantajan ympärillä ja seuraava sukupolvi meni kesätöihin Romppaselle. Jos ei mennyt niin pidettiin outona", kertoo Mika Mustonen.

Anna Mila Uusikivin työpaikka sijaitsee hyvin lähellä tehdasta, mutta ei näköetäisyydellä tai edes työmatkan varrella.

"Silti kierrän kulkiessani monesti sen kautta, sillä rakennus on portaikkotorneineen niin kaunis."

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Terttu Tolvasen. Hän saa Ulla-Lena Lundbergin Kuninkaan Annna (Gummerus).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa viihdytään aurinkoisella terassilla, mutta missä? Onko paikka sinulle tuttu ja millaisia muistoja se herättää?

 

Lähetä vastauksesi torstaihin 13. elokuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Viime viikon kuvassa oli ihmisiä Pitäjänmäen Strömbergin (nyk. ABB) tehtaan portilla.
Viime viikon kuvassa oli ihmisiä Pitäjänmäen Strömbergin (nyk. ABB) tehtaan portilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit