Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vasenkätisyytensä takia vähätelty rehtori tekee väitöskirjaa vasenkätisyydestä

Sirpa Orellin kokemuksia hyödynnetään Jyväskylän peruskoulujen syksyn 2016 opetussuunnitelmassa

Ihmiset
 
Jaana Rinne
Petteri Kivimäki
Jyväskyläläinen Sirpa Orell suunnittelee väitöskirjaa vasenkätisyydestä. Hän vertaa mielellään vasenkätisyyttä suomenruotsalaisuuteen."Molemmat ovat samankokoisia vähemmistöjä, mutta vain suomenruotsalaisilla on kiintiöt."
Jyväskyläläinen Sirpa Orell suunnittelee väitöskirjaa vasenkätisyydestä. Hän vertaa mielellään vasenkätisyyttä suomenruotsalaisuuteen."Molemmat ovat samankokoisia vähemmistöjä, mutta vain suomenruotsalaisilla on kiintiöt." Kuva: Petteri Kivimäki

En ymmärrä, alakoulun kolmasluokkalainen Sirpa Orell mutisee. Hän toistaa lausetta niin kauan, että käsityönopettaja suuttuu.

"Joka ikinen vasenkätinen on osannut kääntää virkkaamisen. Paitsi sinä", opettaja sanoo ja katsoo tyttöä merkitsevästi.

Vasenkätisyyden edut

1. Erityisyys
"Vasenkätinen on erityinen. Ihmettelyn siitä, miten vasemmalla kädellä saa asioita tehtyä, voi kääntää erityisyyden ihailuksi."

2. Vasenkätinen nainen
"Vasenkätinen nainen voi yritettyään ja epäonnistuttuaan aina vedota vasenkätisyyteen."

3. Holistinen ajattelutapa
"Auttaa näkemään työssä ja yksityiselämässä kokonaisuuksia, enemmän kuin yhden kapean näkökulman."

"Ajattelin, että olen tosi tyhmä", Orell, 48, kertoo.

Virkkausohjeen tajuamattomuudesta seurasi jälki-istuntoa, mutta 1970-luvun opetusmetodi ei toiminut, sillä arestissa ei opetettu virkkaamaan. "Lopulta sain aikaan säädyllisen pölyrätin."

Nykyään Jyväskylässä rehtorina työskentelevä Orell kertoo käyttäneensä vuosikymmeniä oikeaoppisen virkkaamisen opettelemiseen. Piti opetella itse, koska kukaan ei opettanut. Eikä kukaan puhunut siitä, että arkipäivän hankaluudet voisivat johtua vasenkätisyydestä.

Vasenkätisyydestä huolimatta Orell menestyi koulussa. Hän eteni yliopistoon ja suunnittelee nyt väitöskirjaa – nimenomaan vasenkätisyydestä.

Käsityötkään eivät jääneet. Teini-ikäisenä Orell innostui niistä uudelleen. Perheellä oli teollisuusompelimo täynnä houkuttelevan raskaita ompelukoneita.

"Älä koske niihin, väärällä kädellä ompeleminen on vaarallista", äiti kielsi.

Oikeakätinen äiti ompeli ja neuloi itse taidokkaita pitsineuleita ja oikeakätisestä siskosta tuli vaatetuspuolen opettaja. Vasenkätisellä Orellilla oli enemmän sisua kuin taitoa. Lapsia saatuaan hän osti saumurin ja teki heille vaatteita juhlapuvuista haalareihin. Äiti ei meinannut uskoa näkemäänsä vaan ihmetteli, miten vasenkätinen oli saanut niin hienoa jälkeä aikaan.

Vähättely ulottui koulun ja kodin ulkopuolelle ja johti opiskeluaikana siihen, että Orell päätti tehdä aiheesta gradun. Et voi olla tosissasi, graduohjaaja naureskeli melkein koko tutkimustyön ajan.

"Onneksi vasenkätinen professori ymmärsi, mihin tähtäsin. Halusin tutkia, onko muilla vasenkätisillä samanlaisia kokemuksia oppimisen vaikeudesta kuin itselläni."

3.–9.-luokkalaisten haastatteluihin ja kirjoituksiin perustuva kasvatustieteen opinnäyte Vasenkätisyys elämän palapelin palana valmistui vuonna 2005. Orellin tutkimus osoitti, ettei vasenkätisten tarpeita otettu vieläkään riittävästi huomioon.

"Vähemmistön edustajana tunsin, että tasa-arvon eteen on tehtävä vielä töitä."

Tuore maisteri hakeutui sivuaineopiskelijaksi rehtori-instituutiin, koska ajatteli, että maailmaa voi muuttaa tehokkaammin rehtorinkansliasta kuin opettajanhuoneesta.

Tulevana lukuvuonna Orell koordinoi Jyväskylän kaupungin peruskoulujen opetussuunnitelmaa vuodelle 2016. Se avaa uusia mahdollisuuksia myös tasa-arvon edistämiseen.

"Syksyllä 2016 otetaan käyttöön opetussuunnitelmauudistus, jossa vasenkätiset lapset tullaan huomioimaan entistä paremmin opetuksessa", Orell kertoo.

Parhaimmillaan uusi koulu hyötyy vasenkätisestä ajattelutavasta. Tunne-elämän, mielikuvien ja luovuutta ohjaavan oikean aivopuoliskon anti on jo tunnustettu monilla aloilla.

"Uuden ajattelun omaksuminen vie aikaa, koska kouluissa on pitkään noudatettu perinteistä loogista ajattelua ja mittaamista. Vasen ja oikea aivopuolisko kuitenkin täydentävät toisiaan. Täytyy osata lukea karttaa mutta myös tajuta missä liikkuu ja ymmärtää ympäristöään."

Leonardo da Vinci, Aristoteles, Marie Curie, Bill Gates ja Bill Clinton. Siinä muutamia kuuluisia vasenkätisiä.

Vasenkätisyyttä on paheksuttu ja pidetty jännittävänä ominaisuutena, kunnes 2000-luvulla romantisointi on joutunut antamaan tilaa inhorealismille.

Viime vuosina vasenkätisten on väitetty olevan säikympiä, äkäisempiä, huolestuneempia, psykooseille alttiimpia ja alkoholille persompia kuin oikeakätisten. "Olisi ihme, ellei syrjitty kapinoisi asemaansa vastaan."

Villit huhut Orell pyytää ottamaan kevyesti. Vasenkätisyyden yhdistäminen terveysongelmiin ja murhien määrään johtuu hänen mukaansa vanhojen totuuksien uudelleentulkinnoista.

"Eivät vasenkätiset ole väkivaltaisia, vaan he ovat jääneet väkivaltaisissa yhteisöissä eloon vasemman koukkunsa ansiosta. Jääkiekkoerotuomarina toimivan poikani sanoin: vasuripelaajilla pyyhkii hyvin kentällä, koska he osaavat yllättää."

Nykyaikana vasenkätinen pärjää parhaiten kääntämällä "vammansa" huumoriksi. "Teen kaiken, mihin ryhdyn, vasemmalla kädellä", perfektionisti kuittaa.

 

Kansainvälistä vasenkätisten päivää vietetään huomenna torstaina. Silloin juhlitaan erilaisuutta, jonka kanssa elää 5–10 prosenttia suomalaisista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!