Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talousneuvos oli uudistushenkinen maanviljelijä

Toivo Virkki 1918–2015

Ihmiset
 
Toivo Virkki
Toivo Virkki

Talousneuvos Toivo Virkki kuoli 5. heinäkuuta Kaunialan sotavammasairaalassa 97-vuotiaana. Hän oli syntynyt 22. helmikuuta 1918 Vuokselassa.

Virkki kuului sukupolveen, joka joutui jättämään luovutetun Karjalan. Talvisotaan mukaan ehtineen Virkin sotilasura pysähtyi jo vuoden 1941 elokuun hyökkäysvaiheeseen. Nuoren luutnantin päähän osui vihollisen räjähtävä luoti, joka murskasi oikean silmän ja koko kasvot.

Kymmenistä leikkauksista huolimatta Virkki luokiteltiin loppuiäksi 75 prosentin invalidiksi. Se ei kuitenkaan pysäyttänyt hänen pitkän siviiliuran alkamista: ensin peltoja raivaavana rappiotilan kunnostajana Karkkilan Vaskijärvellä, uudistushenkisenä maanviljelijänä ja yrittäjänä sekä vähitellen lukemattomissa alan järjestöjen ja osuustoimintapankin luottamustehtävissä.

Virkki ei jäänyt vain pelloilleen rämpimään, vaan mietti koko ajan, miten tilan toimintaa kannatti kehittää. Vaikeuksien keskellä periksi antaminen ei tullut kuuloonkaan, mutta samalla järjen käyttö ei ollut ainoastaan sallittua vaan kaiken toiminnan perusehto.

Maanviljelijänäkin oli sopeuduttava sodanjälkeisen Suomen olosuhteiden ja tuottajamarkkinoiden moneen kertaan vaihtuneisiin muutoksiin. Virkin perheen kuusi lasta oppivat tekemään työtä sokerijuurikaspellolla ja muissa tilan tehtävissä ennen kuin lähtivät opiskelemaan omiin ammatteihinsa.

Virkin äiti, sittemmin kokoomuksen kansanedustaja Helena Virkki, oli johtanut mallitilaa Vuokselassa. Toivo Virkin tilasta tuli myös monessa mielessä mallitila, josta käytiin oppia katsomassa. Hieman syrjäinen sijainti ja ajokortin puuttuminen eivät saaneet olla este hänen liikkumiselleen kaikkialla erilaisissa tehtävissä, joista hänelle myönnettiin talousneuvoksen titteli.

Iloisena ja välittömänä karjalaisena Virkillä oli uskomaton kyky luoda suhteita ja kerätä ympärilleen ystäviä. Puolisokeus ei estänyt häntä huolehtimasta yli 90-vuotiaanakin pitkiä aikoja yksin dementiaan sairastuneesta vaimostaan Kertusta.

Vaimonsa kuoltua Toivo Virkki suostui vihdoin myymään tilansa ja muuttamaan viimeisiksi vuosikseen Kaunialan sotavammasairaalaan. Siellä hänen luonaan riitti runsaasti kävijöitä, sillä hän pysyi mieleltään erinomaisen hyväkuntoisena ja päiväntapahtumia aktiivisesti seuraavana keskustelukumppanina.

Jokaisena syntymäpäivänään hän järjesti Kaunialassa kahvikutsut lähisukulaisille, tuttaville ja myöhemmin samana päivänä toiset kutsut sairaalan henkilökunnalle ja asukastovereille.

Erkki Pennanen
Kirjoittaja on Toivo Virkin
siskonpoika.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit