Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stockmannin myymäläetsivä: "Miehet saattavat kiinni jäätyään uhkailla tuntevansa Ben Zyskowiczin"

Ihmiset
 
Jaana Rinne
Myymäläetsivä kertoo, kuinka monta tölkkiä mahtuu pakaroiden väliin
Myymäläetsivä kertoo, kuinka monta tölkkiä mahtuu pakaroiden väliin
Stockmannin myymäläetsivä Antto Terras on kirjoittanut kirjan Stockmann Yard - myymäläetsivän muistelmat. Videolla Terras kertoo antaa vinkkejä siitä, kuka mahtaa olla kirjassa esiintyvä "valkoinen valas" ja mitä on hyvä muistaa, jos aikoo myymälävarkaaksi. Toimittaja Jaana Rinne, kuvaus Jukka Gröndahl

Justin Bieberin lapsenkasvot tuijottavat Antto Terrasta Akateemisessa kirjakaupassa.

"Ajattelin, että jos 15-vuotiaan elämästä tehdään kirja, jollain muullakin olisi tarinoita kerrottavana", Terras sanoo.

Kolme nopeaa

Koomikon elämän vakavimmat paikat

1. Teatteritieteen opiskelu

"Viidennen yliopistovuoden jälkeen minulle valkeni, ettei teatteritieteellä ole elämässä eikä työmarkkinoilla mitään mahdollisuuksia."

2. Vaimon kosinta

"Työkaveri ilmoitti, että menet kanssani naimisiin, tai muuten. Tuollaista kosintaa säikähtää kuka tahansa."

3. Stockmannin tulevaisuus

"Näyttää pahasti siltä, että tavaratalo Stockmannista tulee kauppakeskus Stockmann. Identiteetti ja tunnelma lähtevät samalla."

Niinpä hän alkoi kirjoittaa. Ei kulunut kuukauttakaan, kun Stockmannin myymäläetsivä oli saanut muistelmansa valmiiksi.

Syntyi kirja Stockmann Yard (Like). Siinä kerrotaan varkaista, jotka ovat pahoja "folionarkomaaneja ja inhimillisiä näpistäjiä.

"Olisin voinut kertoa traagisia juttuja lasten hyväksikäytöstä varkauksissa, mutta onneksi katson maailmaa komiikan läpi."

Juuri ilmestyneen kirjan tarinat ovat tosia: Islamin nimeen vannovalta arabilta löytyy lonkerotölkki pakaroiden välistä. Mummo varastaa toistuvasti muiden mummojen laukut. Herkkuun palautettujen onttojen ranskanleipien syöjäksi paljastuu se onneton, jonka puoliso ei anna syödä kotona vaaleaa leipää. Neuvostoliittolaiset naisurheilijat saadaan kiinni lastaamasta bussiin länsitavaraa. Rockmuusikko yhytetään huivi täynnä kosmetiikkaa.

Terras kertoo, että naiset ja miehet varastavat eri tavoilla.

"Miehet eivät tee viiltoja hääpukuihin, mutta saattavat kiinni jäätyään uhkailla tuntevansa Ben Zyskowiczin."

Työvuorosta haastatteluun tullut myymäläetsivä katsoo Makasiiniterminaalin edessä odottavaa katamaraania.

"Oli synkkä ja myrskyinen yö, kun kaverini seilasi Tallinnasta Suomeen kahdella tynnyrillä Viron itsenäistyttyä Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Minä tulin Lindalla vuonna 1991."

Terraksen noustessa suomalaisen äitinsä kanssa maihin Viro tunnettiin Suomessa lähinnä pankkiryöstäjä Raivo Roosnasta ja Alex Lepajõesta, ja suomalaista naiskauneutta pilkanneesta Anu Saagimista.

17-vuotias Terras ryhtyi kunnolliseksi suomalaiseksi.

"Päätin, että teen kaiken kotiutuakseni, vaikka saisin rumemman muijan ja joutuisin maksamaan enemmän veroja."

Kallion ilmaisutaidon lukiota käynyt nuorukainen unelmoi teatterin tekemisestä Stanislavskin teorioiden pohjalta. Tampereen yliopisto pätevöitti hänet Anttilan kassaneidiksi.

"Niihin aikoihin syntyi sanonta: pyörii kuin ryssä Anttilassa. Minua tarvittiin venäjänkielen taitoni takia myymäläetsivä Martin tulkiksi."

Vähitellen Terras eteni Anttilan myymäläetsiväksi. Helsingin Stockmannille hän koukkasi Tampereen tavaratalon kautta. Kun puhelin soi ja joku pomoista murahti kutsun haastatteluun, nuori mies riemastui.

"Kuin maaseudun pikkuteatterin näyttelijä olisi päässyt Suomen Kansallisteatterin koe-esiintymiseen!"

18 vuotta ja 10 000 kiinniottoa myöhemmin Terras luettelee hyvän myymäläetsivän tuntomerkit. Ne ovat: kyky tehdä havaintoja, prosessoida niitä ja vetää oikeita johtopäätöksiä.

"Tärkeintä on erottaa milloin joku on väärässä paikassa. Burberryn osastolla voidaan olla nauttimassa ilmapiiristä tai varastamassa."

Se, mikä tapahtuu Stockmannilla, jää Stockmannille, tavaratalossa sanotaan. Nyt Terraksen kirjaon myynnissä Akateemisessa kirjakaupassa ja tarjoaa yli 250 sivua sisäpiirin tietoa.

"Olen saanut sähköpostitse jo toisen varoituksen. No, taidan arvostaa rohkeutta enemmän kuin vakavaraisuutta."

Kirjan kertojanäänestä on pääteltävissä kirjoittajan työnantajaa kohtaan tuntemaa arvostusta, jopa rakkautta. Varkaudet puolestaan avaavat tavaratalon arkeen jännittävän näkökulman.

Terras on myös käsikirjoittanut Stockmann Yard -nimisen komedian, joka saapuu lokakuussa Aleksanterin teatteriin Turun Linnateatterista. Ennen Helsingin ensi-iltaa Terras jatkaa Valkoisen valaan metsästämistä.

"Valkoinen valas on varas, jonka syyllisyydestä myymäläetsivä on varma, mutta voro ei ole vielä jäänyt kiinni. Ehkä hän tämän luettuaan lopettaa yrittämisen."

Kun Terrasta pyytää kuvaamaan itseään, hän poimii esiin oikeudenmukaisuuden ja slaavilaisen melankolian. "Jälkimmäinen on elämässäni olemassa, mutta sitä ei voi selittää."

Vain vaimo ja lapset nauttivat erikoisasemaa ihmisvihaajaksi itseään nimittävän miehen elämässä. "Ihmiset ovat tylsiä ja kusipäitä."

Myymäläetsivän työn ohessa Terras tekee sivukeikkoja käräjäsaleilla viron kielen tulkkina. Iltaisin hän nousee lavalle roastmestarina. Roasteissa grillataan julkkis tai firma. "Stand up -komiikka on hyvä tapa löytää uusia vihamiehiä", mies virnistää.

Jukka Gröndahl HS
Antto Terras on toiminut Stockmannin myymäläetsivänä 18 vuotta. "Meillä on tapana sanoa, että etsiviä on yhtä paljon kuin Rolls Roycessa hevosvoimia eli riittävästi. Joka kahdeskymmenes varas jää kiinni."
Antto Terras on toiminut Stockmannin myymäläetsivänä 18 vuotta. "Meillä on tapana sanoa, että etsiviä on yhtä paljon kuin Rolls Roycessa hevosvoimia eli riittävästi. Joka kahdeskymmenes varas jää kiinni."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit