Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katso videolta taitolentoa Hornetin ohjaamosta

Esityslentäjä Ville Uggeldahl: "Hornet-hävittäjän kyydissä pään ja kehon paino tuntuu kahdeksankertaisena"

Ihmiset
 
Tältä näyttää taitolento Hornetin ohjaamosta
Tältä näyttää taitolento Hornetin ohjaamosta
Ville Uggeldahlin ohjaama Hornet-hävittäjä nousee Helsingin taivaalle viikonloppuna Malmi Air Show –lentonäytöksessä. Uggeldahl tuo Helsingin taivaalle saman ohjelman, jolla hän äskettäin voitti parhaan suihkukonesoolon palkinnon Britanniassa järjestetyssä Royal International Air Tat-too -tapahtumassa. Ilmavoimat laittoi voittoisalle lennolle mukaan myös kameran, joka kuvasi videolle Uggeldahlin silmukat, ympyrät, kierteet, pystynousut ja muut lentotemput.

Kapteeni Ville Uggeldahl, 32, kipuaa ketterästi Hornet-hävittäjän ohjaamoon Lapin lennoston tukikohdassa Rovaniemellä. Sadetta enteilevässä harmaudessa tummat suipponokkaiset herhiläiset näyttävät kaikki samanlaisilta, mutta kokeneelle lentäjälle ne ovat yksilöitä.

"Niissä on kaikissa pienet eronsa, jotka huomaa esimerkiksi siinä, miten ne muljahtelevat ilmavirrassa", Uggeldahl kertoo.

Kolme nopeaa

Parhaat Hornet-temput

1Pystynosto hidaslennon jälkeen

Lentäminen pystysuoraan kohti taivasta.

 

2Ison nopeuden
silmukka

Silmukan halkaisija on noin 1 500 metriä, vauhtia aloituksessa noin 1 000 kilometriä tunnissa. "On kuin istuisi mehulingossa."

 

3Tiukka tynnyri

Tiukalla vedolla ja pyörityksellä kone hidastetaan telineiden ulosottoa varten. Liikkeen aikana kone käy ylösalaisin ja nokka osoittaa lakiasennossa 90 astetta eri suuntaan kuin aloituksessa. Liike päättyy samaan suuntaan kuin aloituksessa ja kone on oikeinpäin.

Hornetit ovat Hävittäjälentolaivue 11:n ykköslaivueen varapäällikkönä työskentelevän Uggeldahlin työvälineitä. Päätyö on ilmataistelun opettaminen, mutta tämän vuoden hän toimii myös ilmavoimien esityslentäjänä. Siis tekee temppuja taivaalla.

Tulevana viikonloppuna Uggeldahl saapuu esittelemään taitojaan Malmin kentälle Helsinkiin, sillä hän on kaksipäiväisen lentotapahtuman pääesiintyjiä.

Uggeldahl pyrkii lentämään esityksen aina samoilla koneilla, niillä, jotka hän parhaiten tuntee. "Helsingissä lennän todennäköisesti Hornet 411:llä, mutta se on juuri nyt huollossa", Uggeldahl kertoo tähyillessään hävittäjärivistöä.

Lapsena Uggeldahlista ei pitänyt tulla lentäjää. Turkulaispoika haaveili ensin lääkärin ammatista, sitten kultasepän työstä. Työ armeijassa nousi vaihtoehdoksi lukiossa, kun Ilmavoimien rekrytointiryhmä kävi koululla kertomassa työstään.

"Ennen armeijaa lentokokemukseni rajoittuivat Finnairin kyydissä olemiseen ja penskana vajan katolta hyppäämiseen."

Sitä paitsi Uggeldahl kärsi lapsena matkapahoinvoinnista. Ei kuulosta lupaavalta taivaalla kieppumista ajatellen.

"Mutta esimerkiksi huvipuistolaitteissa pystyin olemaan miten päin vaan, eikä tuntunut missään. Jos on halua lentäjäksi, ilmavoimien testit ja haastattelut kyllä selvittävät, onko ihmisestä siihen."

Kun Uggeldahl ensimmäisen kerran pääsi alkeiskoulukone Vinkan ohjaimiin ja kone irtosi maasta, valinta oli selvä: kadettikouluun ja kohti taivasta.

Kaisa Siren
Matkapahoinvoinnista lapsena kärsinyt kapteeni Ville Uggeldahl uhmaa nykyään G-voimia Hornetilla.
Matkapahoinvoinnista lapsena kärsinyt kapteeni Ville Uggeldahl uhmaa nykyään G-voimia Hornetilla.

Miltä lentäminen Hornet-hävittäjällä sitten tuntuu? Uggeldahlin mukaan tuntumaa voi ottaa tunnustelemalla oman pään painoa. Yleensä se painaa noin viisi kiloa. Siihen kypärä ympärille, sitten voi liimautua nojatuoliin kiinni ja kuvitella pään ja koko kehon painon noin kahdeksankertaisena.

Jokainen käännös Hornetilla vaatii etenkin niskan sekä selkä- ja reisilihasten hallintaa. Huonossa fyysisessä kunnossa oleva ei kauan jaksaisi – eikä edes mahtuisi ohjaamoon, jossa tilaa on vain vähän enemmän kuin formulakuskilla.

"Lennon jälkeen saa olla hiestä märkä kuin rätti, mutta rättiväsynyt ei saa olla – kunto pitää olla sellainen, että toimintakyky säilyy vielä lennon jälkeenkin", Uggeldahl korostaa.

Silti Uggeldahlin kasvoille karkaa poikamainen hymy, kun hän kertoo lentämisestä.

"Mahtavaa se on vieläkin, vaikka ensimmäinen Hornet-lentoni oli jo 2007. Kaikki ne G-voimat ja vauhti viehättävät. Se on ihan oma 3D-maailmansa, koska taivaalla ei olla yksin. Myös laitteiston kehittyminen pitää työn mielenkiintoisena."

Esityslentäjäksi Uggeldahl päätyi korkeampien pomojen ehdotuksesta. Tehtävään valitaan yleensä joku päällikkötasolta, ja pesti vuorottelee Lapin ja Karjalan lennoston kesken.

Yleisöesiintymisiä Uggeldahlilla on vuoden aikana noin kymmenen, lisäksi päälle tulevat puolustusvoimien sisäiset ja kansainväliset esitykset.

Taivaalla hän on keskimäärin kolmena päivänä viikossa, mutta harjoituksia tehdään myös lentosimulaattorissa.

Näytöslennon lopullinen ohjelma selviää vasta esiintymispäivän aamuna, sillä sää vaikuttaa siihen, mitä Hornetilla voi tehdä. Mitä kehnompi sää, sitä maltillisemmat temput. Jos sää suosii, Helsinki Air Show'ssa on luvassa ainakin silmukoita ja pystynostoja.

Uggeldahl huolehtii kunnostaan esimerkiksi jääkiekkoa pelaamalla. Lisäksi perheen 3-, 5- ja 7-vuotiaat pojat pitävät huolen siitä, että vapaa-ajallakin vauhtia riittää. Perhe muutti Rovaniemelle viime heinäkuussa, kun puolustusvoimat uudisti organisaatiotaan.

"Tähän työhön kuuluu myös muuttaminen paikkakunnalta toiselle. Olemme sopeutuneet tänne hyvin, ja onhan se mahtavaa, että saa olla unelma-ammatissaan."

 

Kansainvälinen ilmailutapahtuma järjestetään Malmin lentokentällä 15.–16. 8.

Jenni Leukumaavaara
Rovaniemi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit