Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Logiikan uranuurtaja kehitti inhimillisen ajattelun välineitä

Jaakko Hintikka 1929–2015

Ihmiset
 
Ilkka Niiniluoto Gabriel Sandu
Outi Pyhäranta HS
Jaakko Hintikka (1929–2015) teki merkittävän yliopistouran sekä Suomessa että Yhdysvalloissa.
Jaakko Hintikka (1929–2015) teki merkittävän yliopistouran sekä Suomessa että Yhdysvalloissa. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Loogikko ja filosofi Jaakko Hintikka kuoli 86-vuotiaana lyhyen sairauden jälkeen Porvoossa 12. elokuuta. Hintikka oli kautta aikojen kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia tutkijoita, joka teki loisteliaan uran inhimillisen ajattelun välineiden tutkijana Suomen ja Yhdysvaltojen yliopistoissa.

Kaarlo Jaakko Juhani Hintikka syntyi Helsingin maalaiskunnassa 12. tammikuuta 1929. Hän opiskeli Helsingin yliopistossa matematiikkaa Rolf Nevanlinnan ja filosofiaa Georg Henrik von Wrightin oppilaana.

Väiteltyään matemaattisen logiikan alalta Helsingin yliopistossa 1953 hän toimi 1956–59 Harvardin yliopiston vierailevana tutkijana Yhdysvalloissa ja nimitettiin 1959 vain 30-vuotiaana Helsingin yliopiston käytännöllisen filosofian professoriksi.

Hintikka teki kansainvälisen läpimurtonsa 1957 keksimällä mahdollisten maailmojen semantiikan, jonka avulla voi tutkia välttämättömyyden ja mahdollisuuden käsitteiden loogisia ominaisuuksia. Vuonna 1962 hän julkaisi uraauurtavan teoksen Knowledge and Belief, joka perusti tiedon ja uskon käsitteitä tutkivan episteemisen logiikan.

Vuodesta 1964 lähtien Hintikka vietti kevätkaudet filosofian professorina Kaliforniassa Stanfordin yliopistossa, uusina tutkimusaiheinaan todennäköisyyden ja informaation käsitteet ja niihin liittyvä induktiologiikka.

Vuosina 1971–80 Hintikka toimi Suomen Akatemian tutkijaprofessorina, jonka tohtorioppilaina olivat useimmat maan tulevat filosofian professorit. Innostavana opettajana hän oli aina valmis jakamaan ideoitaan myös muiden tutkittaviksi. Hintikan ryhmä olikin tutkimuksen huippuyksikkö ennen kuin tätä käsitettä vielä tunnettiin maamme tiedepolitiikassa.

Keskeisiksi tutkimusaiheiksi kohosivat matemaattinen logiikka, kielifilosofia, uudet äärettömät formaalikielet ja peliteoreettinen semantiikka luonnolliselle kielelle. Nämä välineet tarjosivat mahdollisuuksia myös taiteellisen ilmaisun tarkasteluun sekä analyyttisen filosofian ja fenomenologian välisten yhteyksien tulkintaan.

Hintikka kehitti myös omaperäisen kysymysten logiikan, jonka avulla voi tarkastella Sokrateen esimerkkiin palautuvia tiedon hankinnan menetelmiä ja tieteellisen tutkimuksen luonnetta kysymysten ja vastausten sarjoina.

Kansainvälinen ura jatkui Yhdysvalloissa vuosina 1978–90 Floridan valtionyliopistossa Tallahasseessa ja vuosina 1990–2014 Bostonin yliopistossa. Peliteoriaan pohjautuvan semantiikan kautta Hintikka loi uuden riippumattomuusystävälliseksi kutsutun IF-logiikan, joka on osoittautunut ilmaisuvoimaisemmaksi kuin monet modernin logiikan järjestelmät.

Nämä tulokset ovat avanneet uusia näkökulmia matematiikan ja luonnontieteiden perusteita koskeviin filosofisiin kysymyksiin. Hintikka tunnetaan laajalti myös tulkinnoistaan filosofian historian avainhahmoista, kuten Platon, Aristoteles, Descartes, Leibniz, Kant, Peirce, Frege, Husserl ja Wittgenstein.

Hollannissa ilmestyvän Synthese-lehden ja kirjasarjan Synthese Library pitkäaikaisena päätoimittajana 1965–2002 Hintikka oli yksi filosofian alan vaikutusvaltaisimmista julkaisijoista.

Hän toimi presidenttinä ja varapresidenttinä useissa alansa kansainvälisissä järjestöissä, kuten Association for Symbolic Logic, American Philosophical Association, International Union for History and Philosophy of Science, Division of Logic, Methodology and Philosophy of Science ja Institut International de Philosophie.

Hintikka vihittiin kunniatohtoriksi kahdeksassa yliopistossa. Wihurin kansainvälisen palkinnon hän sai yhdessä G. H. von Wrightin kanssa 1976. Tärkein huomionosoitus hänen työlleen on vuonna 2006 ilmestynyt nide Library of Living Philosophers -sarjassa, mitä pidetään Nobelin palkinnon veroisena saavutuksena filosofian alalla.

Jäätyään eläkkeelle Bostonin yliopistosta 85 vuoden iässä Hintikka muutti takaisin Suomeen ja toimi Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin kunniajäsenenä. Hän jatkoi yli 60 vuoden mittaista aktiivista luovaa tutkimustyötään loppuun saakka.

Vielä viikkoa ennen äkillistä kuolemaansa hän osallistui esitelmöitsijänä kahteen logiikan ja tieteenfilosofian kansainväliseen kongressiin Helsingin yliopistolla.

Ilkka Niiniluoto
Gabriel Sandu

Kirjoittajat ovat Helsingin yliopiston teoreettisen filosofian emeritus–professori ja professori, Jaakko Hintikan oppilaita ja työtovereita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit