Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näyttelijä-ohjaaja Leea Klemola ei viihdy Helsingin trendikahviloissa: "Tuntisin itseni turistiksi"

Kokkolalaislähtöisen Klemolan teatterikäsitys perustuu ala-asteen välituntinäytelmiin: "Luottamus, turvallisuudentunne sekä pohjaton usko omaan erinomaisuuteen"

Ihmiset
 
Lauri Meri
Katarina Sällylä HS
Sunnuntaina 50 vuotta täyttävä Leea Klemola ei tahdo lähteä Helsingin keskustan trendikahviloihin edes merkkipäivänsä kunniaksi, koska siellä hän tuntisi itsensä turistiksi ja törmäisi pahimmassa tapauksessa "teatterilaisiin".
Sunnuntaina 50 vuotta täyttävä Leea Klemola ei tahdo lähteä Helsingin keskustan trendikahviloihin edes merkkipäivänsä kunniaksi, koska siellä hän tuntisi itsensä turistiksi ja törmäisi pahimmassa tapauksessa "teatterilaisiin". Kuva: Katarina Sällylä HS

Eläintarhan huoltoaseman kahvio Helsingissä ei suoranaisesti kuulu Leea Klemolan kantapaikkoihin, vaikka on hän täälläkin istunut muutamia kertoja kirjoittamassa.

Näyttelijänä, ohjaajana ja käsikirjoittajana tunnettu Klemola viihtyy tuiki tavallisissa paikoissa, sellaisissa, joissa liikkuu mahdollisimman monennäköistä sakkia ja joissa jokainen saa vastata itse omasta viihtyvyydestään.

Kolme nopeaa

Tärkeimmät urakehitykseen vaikuttaneet asiat

1. Ystäväni simpanssit -kirja

"Jane Van Lawick-Goodallin teoksen luettuani tahdoin ryhtyä eläinten käyttäytymistieteen tutkijaksi. Toteutan tätä haavettani nyt teatterissa."

2. Irina Krohnin kohtaaminen

"Opiskeltuamme puolitoista vuotta Teatterikorkeakoulussa perustimme dramaturgioppilas Irina Krohnin johdolla oman Aurinkoteatterin."

3. Työskentely Pentti Halosen kanssa

"Yritimme tehdä Aurinkoteatterissa Dumas'n Kamelianaisen, mutta päädyimme Halosen kanssa kirjoittamaan kokonaan uuden näytelmän Kahelianainen."

Kysymys viihtymisestä viekin Klemolan heti asian ytimeen.

Klemola opiskeli Teatterikorkeakoulussa (1987–1991) kohun keskelle joutuneella kurssilla, jonka valtiovalta uhrasi tahtoessaan tehdä koulusta siistimmän ja viihtyisämmän paikan.

"Koulutus alkoi yhteisellä Esityksen suunnittelu -kurssilla. Kaikki kirjoittivat ja näyttelivät, erikoistumisen oli tarkoitus tapahtua myöhemmin. Opiskelijoiden ei tarvinnut välittää ryhmädynamiikasta eikä ajatella, kuka pitää kenestäkin, kaikilla oli yhteinen vihollinen ja rakas: Jussi Parviainen ", Klemola selventää.

Kun Parviaista alettiin savustaa ulos koulusta, suurin osa oppilaista linnoittautui koulun voimistelusaliin.

Klemola ei aio pitää puolustuspuhetta koulusta erotetulle Parviaiselle, mutta kertoo saaneensa tuolloin todellista taideopetusta. Parviainen opetti etsimään aiheita läheltä ja Jouko Turkan edustamaan miesuhoon verrattuna hän asennoitui oppilaisiinsa kuin rakastava äiti.

"Me oltiin täysi-ikäisiä ihmisiä ja valtio tuli pelastamaan meitä kuin joitain vähämielisiä. Se oli traumaattista."

Teatterikorkeakoulun jälkeen alkoi yli kymmenen vuotta kestänyt oppimiskausi kurssikavereiden kanssa perustetussa Aurinkoteatterissa, jonka taiteellisena johtajana Klemola toimi Irina Krohnin tultua valituksi eduskuntaan.

Klemola pyrkii teatteria tehdessään samaan tilaan, jossa pikkutyttönä esiintyi kavereilleen. "Luottamus ja turvallisuudentunne sekä pohjaton usko omaan erinomaisuuteen – siihen pohjautuu koko teatterikäsitykseni", Klemola sanoo.

Teatteriura alkoi oikeastaan Mäntykankaan ala-asteella Kokkolassa, missä opettaja Erkki Keskinen antoi kolmen tytön tehdä välitunneilla juhlasalissa näytelmiä, joita kerran kuukaudessa esitettiin luokkakavereille.

"Niihin kokemuksiin palaan aina uudelleen koko kropallani. Olen kinesteettinen ihminen, mikä tietysti sopii näyttelijälle", Klemola toteaa kutimensa takaa.

Kudin kulkee repussa mukana tupakan korvikkeena.

Katarina Sällylä HS
Leea Klemolalle kutominen toimii tupakan korvikkeena.
Leea Klemolalle kutominen toimii tupakan korvikkeena.

Nuorisoteatterin jälkeen Klemola ehti työskennellä kolme vuotta Kokkolan kaupunginteatterissa ennen lähtöään Helsinkiin.

Hän ei koskaan saanut päästötodistusta Teatterikorkeakoulusta, mutta myöhempiä vaiheita ajatellen voi sanoa, etteivät Parviaisen opit menneet hukkaan. Klemola tekee teatteria kokonaisvaltaisesti näyttelemällä, kirjoittamalla ja ohjaamalla. Aiheetkin ovat löytyneet läheltä.

Klemolan uralla edellinen näytelmä on aina johtanut seuraavaan. Nyt on käynnissä kaksi erillistä linjaa. Kuopion kaupunginteatterille kirjoitettava näytelmä Casanova on vielä alkutekijöissään, se kuuluu intiimien teosten sarjaan. Siinä Casanova on viisikymppinen nainen.

Toisen linjan muodostavat pikkuveli Klaus Klemolan kanssa kirjoitetut näytelmät. Työryhmään kuuluvat olennaisesti myös lavastaja Erkki Saarainen, jonka alkuvaiheessa tekemiin lavastusluonnoksiin Klemolan sisarukset ovat näytelmänsä kirjoittaneet, sekä pukusuunnittelija Tuomas Lampinen, joka tietää, miten eläinhahmot voi käytännössä toteuttaa näyttämöllä.

Viimeisin yhteistyön tulos, ihmisten ja eläinten yhteiseloa romahtaneella maaseudulla kuvaava Maaseudun tulevaisuus nähtiin viime talvena Suomen kansallisteatterissa. Sekin on poikimassa jatkosuunnitelman, jossa mukana on ainakin lintuja.

Klemola myöntää yllättyneensä siitä, miten ristiriitaisen vastaanoton näytelmä sai. Joskus koko yleisö tuntui miettivän: miksi meille esitetään tällaista?

"Näytelmän keskeisenä lähtökohtana oli suru yksinäisyydestä, joka on ihmisen osa Jumalan ja eläinkunnan välissä. Voisiko tämän tunteen esittää teatterissa, niin että se herättäisi vastakaikua muissa ihmisissä", Klemola pelkistää työryhmän tavoitteet.

Parhaillaan Klemola työstää Kaarina Hazardin kanssa kirjoittamaansa kolmiosaista televisiosarjaa, jonka Klemola ohjaa ja jossa Hazard näyttelee järjestyspoliisia "myrskyn" jälkeisessä Helsingissä.

Klemola ei ole aikaisemmin ohjannut televisiolle. Niinpä edessä on jälleen uusi aluevaltaus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit