Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuvanveistäjä valoi itse isotkin teokset

Armas Hutri 1922–2015

Ihmiset
 
Antti Henttonen
Armas Hutri
Armas Hutri

Kuvanveistäjäprofessori Armas Hutri kuoli 93-vuotiaana Kaunialan sotavammasairaalassa Kauniaisissa 29. toukokuuta. Antrealaispoika oli syntynyt 10. huhtikuuta 1922 Jääskessä.

Hutrin tie luovaksi taiteilijaksi alkoi kohtalokkaasti. Hän osallistui 17-vuotiaana talvisodassa Viipurin sk-piirin poikapataljoonassa Summan ja Äyräpään taisteluihin. Hän haavoittui vakavasti. Hutri menetti tajuntansa neljäksi vuorokaudeksi ja sai sotasairaalassa herättyään kuulla, että hänen aivoissaan oli 16 sirpaletta, joita ei voitu poistaa, vaan ne jätettiin kapseloitumaan.

Hutri kuntoutui jatkosotaan, jossa haavoittui lievemmin kahdesti. Talvisodan vammat alkoivat ärtyä 1943 ja Hutri joutui neljäksi vuodeksi sairaalaan. Hän menetti puhe-, kirjoitus- ja lukemistaitonsa.

Kaunialan sotavammasairaalan lääkärit palauttivat hänet Tuonelan portilta ja aivovammaperäisten puhehäiriöiden tuntija, professori Niilo Mäki sai hoidoillaan ja 20 vuotta kestäneillä harjoituksillaan puhetaidon palaamaan. Mäki huomasi toipuvan nuorukaisen taiteelliset lahjat ja melkein pakotti hänet hakemaan Ateneumia edeltäneeseen Taideteolliseen Keskusopistoon. Hutri valmistuikin sieltä parhaana kuvanveistäjänä.

Kuvanveistäjän alkutaivalkaan ei ollut helppo. Poliittisesti asennoituneet kollegat ja heidät johtamansa taiteilijayhteisöt syrjivät vapaudenristeillä palkittua sotainvalidia, mikä näkyi mm. apurahojen jaossa, näyttelypaikkojen ja työtilojen saamisessa.

Hutri rakensi itselleen oman ateljeetalon ja sen yhteyteen pronssivalimon. Hän oli yksi niistä kuvanveistäjistämme, jotka valoivat itse isotkin teoksensa. Hän kuljetti suomalaisten siirtolaisten Kanadan Thunder Bayhin pysyttämän ison veistoksensa Kaksi joutsenta viitenä kappaleena Atlantin taakse ja hitsasi sekä patinoi sen siellä.

Hutri perehtyi kaikkiin ammattinsa osatehtäviin muovailuun, kipsi- ja pronssivalamiseen, hitsaukseen sekä pintakäsittelyyn ja valmisti teoksensa alusta loppuun itse.

Vähitellen tiet alkoivat avautua näyttelyihin ja taidekokoelmiin Atlantin molemmilla puolilla, ja kaupunkeihimme alkoi kohota hänen julkisia teoksiaan. Ensimmäinen oli Nelisiipi-suihkukaivo Mikkelissä. Helsingissä on Ella Erosen ja Ida Aalbergin patsas. Puuveistoksista tunnetuin on Vaalijalan kirkossa katsojan hiljentävä 9-metrinen alttaritaulu Sallikaa lasten tulla minun tyköni, joka rakentui 43 000:sta elementeiksi liimatusta pystyrimanpätkästä. Karjalaiselle siirtoväelle läheisin on pronssinen kolmisilmäinen Evakko. Erittäin suosittuja ovat olleet hänen eläinveistoksensa.

Asiantuntijoiden mielestä professori Hutrin teoksista henkii plastisuus ja monumentaalisuus niiden koosta riippumatta. Hänen 85-vuotisjuhlakirjassaan Kaunialan sairaalan entinen ylilääkäri, professori Veli Matti Huittinen ja Ateneumin tutkijatohtori Erkki Anttonen toteavat, että Armas Hutrin elämänkaari kuuluu sotainvalidien hoidon sekä kuvanveistotaiteen historioiden harvinaisuuksiin.

Antti Henttonen
Armas Hutrin poterotoveri
Äyräpäästä

Korjattu 18.8. klo 00.40: Muistokirjoituksen aiemmassa versiossa mainittiin virheellisesti, että Hutri olisi tehnyt Helsinkiin myös Ida Aalbergin muistopatsaan. Sen teki kuvanveistäjä Raimo Utriainen.

Oikaistu oikaisua 19.8. klo 00.15: Hutri on tehnyt Helsingin Pohjois-Haagassa sijaitsevan Ida Aalbergin patsaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit