Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mainosmies oli taitava veneenrakentaja

Jorma Nyman 1940–2015

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Jorman Nyman
Jorman Nyman

Venesuunnittelija ja veneenrakentaja Jorma Nyman kuoli Alexandrassa, Uudessa-Seelannissa 7. maaliskuuta. Hän oli 75-vuotias, syntynyt Ilmajoella 2. tammikuuta 1940.

Puusepän ammattikoulun käytyään Nyman sai työpaikan somistamosta Tampereella. Somistamotöistä hän eteni alle kaksikymppisenä Tammer Mainokseen mainonnan suunnittelijaksi. Hän oli idearikas monilahjakkuus, joka mm. valokuvasi, kuvitti ja teki retussitöitä. 1960-luvun alussa hän aloitti työt Liikemainonnassa Helsingissä, ja 1966 hänet nimitettiin taiteelliseksi johtajaksi Mainostoimisto Ponteen Turkuun.

Ensimmäisen itse suunnittelemansa purjeveneen Nyman rakensi Turussa. Vuonna 1969 hän palasi takaisin Helsinkiin Liikemainonta-McCanniin. Nymanin asiantuntemusta arvostivat erityisesti koneita ja teknisiä laitteita valmistavat asiakkaat. Taitavana pelkistäjänä ja loogisena ajattelijana Nymanilla oli taito kiteyttää oleellinen mainontaan.

Vaikka työpäivät olivat pitkiä, Sipoossa heinäladossa oli rakenteilla Nymanin ensimmäinen 40-jalkainen lasikuituvene. Harrastus ja työ yhdistyivät, kun Nyman perusti oman veneveistämön Jonmeri Oy:n ja rakensi tehdashallin Mäntsälään.

Ensimmäinen sarjavalmisteinen vene oli JON 30, joka valmistui vuonna 1973. Melko nopeasti tuotantoon tuli myös JON 33 ja Jonmeri 40. Sarjatuotannossa olivat myöhemmin myös mallit 48 ja 482.

Suurin Mäntsälässä valmistunut vene oli komposiittirakenteinen kilpavene, pituus 66 jalkaa. Parhaimmillaan yhtiö työllisti noin 20 työntekijää sekä joukon alihankkijoita. Mäntsälässä veneitä valmistui kaikkiaan noin 200. Merkittävä osa laadukkaista veneistä myytiin mm. Ruotsiin ja USA:han, josta Nyman sai arvostetun kutsun New Yorkin pursiseuran jäseneksi. Hän myi yrityksensä vuonna 1988.

Purjehtijana Nyman oli kokenut. Hän testasi omia veneitään pitkissä avomerikilpailuissa. Kipparina hän oli taitava ja halusi kokeilla erilaisia vaihtoehtoja niin navigoinnissa kuin purjeiden trimmauksessakin. Miehistöä hän kohteli hyvin ja arvostetusti. Kilpailujen ruokahuolto ansaitsi erityisen kiitoksen. Purjehtiminen oli aina hyvin suunnitelmallista ja tarkkaa. Kertaakaan ei veneessä syntynyt sanaharkkaa, ja miehistö todella viihtyi.

Rakentaminen ja käsillä tekeminen oli Nymanille elämä, nähdä työn tulokset. Yrityksen myynnin jälkeen Nyman paneutui täysillä perhokalastukseen ja perhonsidontaan. Usein talvisin hän matkusti Uuteen-Seelantiin perhokalastamaan ja golfaamaan. Uuden-Seelannin luonto ja Puulaveden Naulasaari olivat hänelle yhtä rakkaita.

Kaisu Klemetti
Hannu Koponen
Kirjoittajat ovat Jorma Nymanin elämänkumppani ja ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit