Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anikó Lehtinen: 2,5 litraa päivässä

Ihmiset
 
Anikó Lehtinen
Anikó Lehtinen

Olutasiantuntija ja oluen ystävä Anikó Lehtinen kertoo Bryggerissä muun muassa, paljonko oli keskiaikaisen sotilaan päivittäinen olutannos.

Millaisia asioita kerrot oluesta?
"Keskityn suomalaiseen olutkulttuuriin ja historiaan. Olut on ollut juomakulttuurimme kulmakivi, ja suomalaiset ovat juoneet sitä niin kauan kuin täällä on oltu. Kerron pieniä tarinoita eri ajoilta: mitä olut on merkinnyt suomalaisille keskiajalla, ja millaista olut on silloin ollut. Ja että sotilaan päiväannos oli 2,5 litraa olutta."

Olivatko sotilaat sitten päivittäin juovuksissa?
"Eivät. Olut oli nykyisen ykkösoluen vahvuista. Sotilaisiin ei paljoa raaka-aineita tuhlattu. Olut oli vähän kuin meille nyt vesi, koska olut oli aikoinaan vettä puhtaampaa."

Juotiinko olutta ihan nälkäänkin aikoinaan?
"Kyllä vain. Keski-Euroopassa luostareissa paastottiin oluen voimalla – joskaan en kenellekään halua suositella varsinaisesti olutdieettiä! Ja onhan esimerkiksi Guinnesia mainostettu maailmansotien aikaan niin, että se ravitsee ja antaa energiaa, kuin nestemäinen leipä."

Oluthistoriaa ja ylistyssanoja. Anikó Lehtinen perehdyttää oluen historiaan ja esittelee teeman mukaisia olutmakuja. Bryggeri (Sofiankatu 2) klo 16.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit