Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taksiliitosta eläkkeelle jäänyt toimitusjohtaja: Uber ei tee laittomasta taksista yhtään vähemmän laitonta

Lauri Säynäjoki puolustaa taksilupia: "Jos joku haluaa kilpailla nykyisten taksiyrittäjien kanssa, sen pitää pelata samoilla säännöillä"

Ihmiset
 
Taksiliiton toimitusjohtajan Lauri Säynäjoen eläkepäivät alkoivat elokuun alussa. ”Jätän organisaation erittäin hyvillä mielin. 85 prosenttia kuljettajista kuuluu liittoon. Isoja kysymyksiä on edessä, ja yhtä täytyy pitää.”
Taksiliiton toimitusjohtajan Lauri Säynäjoen eläkepäivät alkoivat elokuun alussa. ”Jätän organisaation erittäin hyvillä mielin. 85 prosenttia kuljettajista kuuluu liittoon. Isoja kysymyksiä on edessä, ja yhtä täytyy pitää.”

Asiaa ei tarvitse kysyä. Puhe digitalisaatiosta ja "sovelluksesta, jossa kuskeille voi antaa tähtiä" alkaa melkein heti. Lauri Säynäjoki on puolustanut taksinkuljettajien oikeuksia Taksiliiton toimitusjohtajana 30 vuotta, ja nyt pöytään on istuuduttu eläkehaastattelua varten.

"Taksit ovat olleet digitalisoinnissa mukana 90-luvun alusta asti, kun 40 taksikeskuksen voimakas kehittäminen ja automatisointi aloitettiin."

Kolme nopeaa

Parhaat taksipaikkakunnat

1 Lappi

"Loistavia takseja löytyy Suomen joka kolkasta. Jos jokin pitää erikseen mainita, niin Pohjois-Suomi: olosuhteet siellä ovat niin haastavat."

2. Pääkaupunkiseutu

"Pääkaupunkiseutu on taksin näyteikkuna. Siellä luodaan suurelta osin suomalaisen taksiliikenteen imago. Se on jopa maailmanlaajuisesti todella hyvä."

3. Maaseutu

"Kaiken kaikkiaan maaseututaksit. He tekevät yhteiskunnalle arvokasta työtä, pitkää päivää ja hyvää laatua varsin vaatimattomalla tulotasolla."

Nyt takseilla on kotimaisin voimin rakennettu Valopilkku-sovellus, jonka kautta auton voi vihdoin tilata ilman erillistä tilausmaksua.

"Sovelluksessa on vasta aivan perustoiminnot, ja paljon lisää on tulossa", Säynäjoki sanoo.

Suurimpana digiponnistuksena Säynäjoki, 62, pitää Kelan kanssa kehitettyä suorakorvausta, jossa taksien hoitamat, kiireettömät sairaskuljetukset tilataan ja maksetaan keskitetysti. Samalla eri kyytejä yhdistellään.

Järjestelmä valmistui tänä vuonna, ja se säästää vuosittain yli 14 miljoonan kuitin tulostuksen ja noin 24 miljoonaa euroa yhteiskunnan rahoja.

"Olen äärimmäisen tyytyväinen, että tämä saatiin minun aikanani päätökseen."

Säynäjoen veti takseihin alun perin veri. Isä Oiva Säynäjoki oli taksiyrittäjä Länsi-Teiskossa Tampereen seudulla jo ennen sotia ja aloitti uudelleen vuonna 1952. Perheen pojat hoitivat isän kahta taksia 1960-luvun lopulla. Pääkaupunkiin Säynäjoki muutti vuonna 1974, ja vuonna 1976 hän oli yo-merkonomina töissä Taksiliitossa.

"Helsingin Sanomissa oli ilmoitus, että Taksiliitto hakee kustannuslaskijaa ja tiedottajaa. Vähän uskomattomalta sattumalta se tuntui, että juuri kun lähdin työmarkkinoille, sattui tällainen mahdollisuus."

Työ koostui aluksi pääosin kentän kiertämisestä. Matkapäiviä oli vuodessa lähemmäs 200. Säynäjoki antoi taksiyrittäjille muun muassa kirjanpito- ja verokoulutusta.

Työn ohessa Säynäjoki kouluttautui kauppatieteiden maisteriksi ja eteni varatoiminnanjohtajaksi vuonna 1982. Kolme vuotta myöhemmin hänestä tehtiin toiminnanjohtaja, ja pian työnimike muutettiin toimitusjohtajaksi. Järjestömäinen toiminta on vuosien varrella muuttunut paljon bisnesmäisemmäksi.

Säynäjoki on puolustanut taksilupajärjestelmää, jota syytetään jatkuvasti monopolistiseksi ja tsaarinaikaiseksi. Uran kovin vääntö käytiin vuosina 2003–2007, kun nykyisestä taksilaista neuvoteltiin. Liikenne- ja viestintäministeriössä (lvm) laki haluttiin muuttaa Ruotsin kaltaiseksi. Ruotsissa taksien hinta- ja määräsääntelystä oli luovuttu 90-luvun lopussa.

"Tarveharkintaisia lupia pidettiin lvm:ssä perustuslain takaaman elinkeinovapauden vastaisena. Toisaalta myös liikkumisvapaus on taattu perustuslaissa, ja perustuslakivaliokunta otti lopulta sen kannan, että lupajärjestelmä nimenomaan takaa liikkumisen vapauden", Säynäjoki sanoo.

"Erityisesti maaseutukunnissa kannattavuus ja työllisyys ovat niin kiikunkaakun, että jos lupajärjestelmä kaadetaan, taksialalle käy kuin linja-autoille: se keskittyy isoimmille toimijoille ja vain niille alueille, missä on kysyntää."

Taksilupien vapauttamisessa katoaisi Säynäjoen mielestä luottamus palvelun laatuun niin kuin Ruotsissa on käynyt. Hintoja pitäisi kytätä ja huijareita varoa. Lisäksi nykyinen taksiverkko rampautuisi. Verkko on Säynäjoen mielestä "oleellinen osa sote-uudistusta".

"Linja-autot eivät maaseudulle enää palaa. Jos suurin osa Suomesta halutaan pitää asuttuna, takseja tarvitaan."

Säynäjoen isän taksiyritys on veljen jälkeen hänen hallussaan. Toiminta jatkuu kahdella autolla vanhalla kotiseudulla Ylöjärvellä, jonne Säynäjoki vaimonsa kanssa muuttaa.

"Toyotat ovat vaihtuneet Mersuihin, eivät lähellekään niihin kalliimpiin vaan tavallisiin taksimalleihin. Ajatuksena on hypätä ratin taakse silloin tällöin."

Autoista päästään sovellukseen, jonka nimeä Säynäjoki ei haastattelun aikana mainitse. Kyytipalvelu Uberin vanavedessä lupajärjestelmää vastustavat äänenpainot ovat koventuneet. Miksi Uber-auto on niin halpa ja taksi niin kallis?

Säynäjoen argumentti on seuraava: Hyvä sovellus ei tee laittomasta taksista yhtään vähemmän laitonta. Jos joku haluaa kilpailla nykyisten taksiyrittäjien kanssa, sen pitää pelata samoilla säännöillä. Lakisääteisistä maksuista ja luvista livistäminen on yksinkertaisesti huijaamista.

"Meillä on kolminkertaiset vakuutusmaksut yksityisautoihin verrattuna. Haluaisimme tarjota halvempia kyytejä, mutta ei Suomen kustannustasolla voi tarjota Meksikon hintoja."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit