Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutuskysymyksistä erikoiskirjastoihin

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Lehtikuva
Kongressin osanottajat tutustuivat yliopiston ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjastoon sekä kansanrunousarkistoon. Kuvassa maisteri Urpo Vento esittelee kansanrunousarkiston kokoelmia kiinnostuneille vieraille, jotka ovat kirjastonhoitajat A.M. Stensrud Norjasta, Emma Cohn ja Mary Kraemer Yhdysvalloista sekä Wolfgang Schumann kirjastoalan tiedotuspäällikkö Itä-Saksan kulttuuriministeriöstä.
Kongressin osanottajat tutustuivat yliopiston ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjastoon sekä kansanrunousarkistoon. Kuvassa maisteri Urpo Vento esittelee kansanrunousarkiston kokoelmia kiinnostuneille vieraille, jotka ovat kirjastonhoitajat A.M. Stensrud Norjasta, Emma Cohn ja Mary Kraemer Yhdysvalloista sekä Wolfgang Schumann kirjastoalan tiedotuspäällikkö Itä-Saksan kulttuuriministeriöstä. Kuva: Lehtikuva

Kirjastokongressissa erikoistyöskentelyä

Iltapäivän komiteaistunnoissa käsiteltiin kirjastotilastoja, kansainvälisten julkaisujen vaihtoa, kirjastonhoitajien koulutusta eri maissa sekä kirjaharvinaisuuksia.

Päivän kiinnostavimpia aiheita olivat lastenkirjastot ja kroonisten lapsipotilaiden parissa tehtävä sairaalakirjastotyö. Lastenkirjastonhoitajien komiteassa kuultiin Helsingin kaupunginkirjaston Kallion sivukirjaston lastenosastonhoitajan, maisteri Kaija Salosen esitelmä Suomen nykyisestä lastenkirjastotyöstä, ja se onkin ainoa suomalaisen pitämä esitelmä kongressissa.

Maisten Salonen mainitsi mm. Lastenkirjastoissa on lainaus- ja lukusalityön lisäksi jatkuvasti otettu käytäntöön uusia laajennetun kirjastotyön muotoja, jotta lapset saataisiin enemmän kiinnostumaan kirjoista ja lukemisesta. Vanhin työmuoto, satutunnit, sai alkunsa jo 1910 – 1920-luvuilla ja ne ovat edelleen säilyttäneet suosituimmuusasemansa. Monissa kirjastoissa toimivat nuorison kirjallisuuskerhot, useilla paikkakunnilla kirjastot järjestävät koulujen ja kirjakauppojen kanssa nuorisokirjailijamatineoita, kirjastoissa pidetään kirjaesittelyjä ja järjestetään tietokilpailuja, joiden tehtävänä on opastaa nuoria hakuteosten ja tietokirjojen käytössä. Tampereen kaupunginkirjastossa toimii nuorten teatterikerho.

Koulukirjastot ovat parhaillaan järjestelyvaiheessa. Vuoden 1962 kirjastoasetuksessa määrätään, että kunnan kirjaston, silloin kun se toimii kansakoulurakennuksessa tai sen välittömässä läheisyydessä, on hoidettava myös kansakoulun oppilaskirjastoa. Opettajien mielestä oppilaskirjaston hoito kuuluu koulun tehtäviin, kun taas kirjastopiirit katsovat, että kahden kirjaston ylläpito samassa rakennuksessa on tuhlausta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit