Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ero voi todella fyysisesti murtaa sydämen

Lääkäri kirjoitti tietokirjan romanttisesta huumasta – rakkaus tuntuu lujaa fyysisestikin

Ihmiset
 
Jaana Rinne
Laura Mendelin HS
Esikoiskirjailija Emilia Vuorisalmea kiinnostaisi seuraavaksi jatkaa tutkimuksia siitä, kuinka hyödyntää rakastumisen tilaa.
Esikoiskirjailija Emilia Vuorisalmea kiinnostaisi seuraavaksi jatkaa tutkimuksia siitä, kuinka hyödyntää rakastumisen tilaa. Kuva: Laura Mendelin HS

Nainen odottaa liikennevalojen vaihtumista Bulevardilla. Vieressä seisoo niin komea mies, että nainen meinaa kaatua korkeilla koroillaan.

"Hillitsin itseni, koska mies oli liikkeellä poikansa kanssa", Emilia Vuorisalmi kertoo nauraen.

Kolme nopeaa

Tätä et tiennyt rakkaudesta

1. Miehet rakastuvat naisia nopeammin ja tunnustavat rakkautensa naisia nopeammin.

2. Rakastumisen alkuvaiheessa aivoissa tapahtuva stressihormoni kortisolin lisääntyminen sekä ajoittainen serotoniinipitoisuuden laskeminen saattavat aiheuttaa pakko-oireista käytöstä. Rakastunut voi esimerkiksi vakoilla rakkauden kohdettaan sosiaalisessa mediassa.

3. Rakastuneet henkilöt pystyvät synkronisoimaan sydämiensä lyöntitiheyden tuijottamalla toisiaan silmiin.

Hän on tuo nainen, joka on juuri kompuroinut onnellisesti ulos romanttisista komedioista tutusta kohtauksesta: tuntemattomien kemioiden törmäyksestä.

Tai oikeastaan kyse ei ole kemioista vaan pienten, feromoneiksi kutsuttujen hiukkasten avulla tapahtuvasta viestinnästä, selventää Vuorisalmi. Hän on ammatiltaan yleislääkäri.

Vuorisalmi kiinnostui feromoneista jo vuosia sitten. Mielenkiinto kasvoi hänen juontaessaan TV2:n ihmissuhdeohjelmaa Hehkua vuonna 2013.

"Tutkimukset osoittavat, että sinkut kokevat vastakkaisen sukupuolen edustajat komeampina tai kauniimpina kuin parisuhteessa olevat. Sinkut aistivat myös herkemmin feromoneja."

Liikennevaloissa hämmentynyt Vuorisalmi on sinkku.

"Ihmetyttää, että järkeväksi mielletyn ammatin harjoittajan ajatellaan hallitsevan muita paremmin tunteensa. Olen ollut muutaman kerran niin koukussa romanttisen rakkauden huumaan, että kirjoitin kirjan selvittääkseni, mikä siinä oikein koukuttaa."

Toipuneeksi parisuhdenarkomaaniksi itseään nimittävä Vuorisalmi perehtyi Sekaisin Lovesta – Rakkauden käsikirja -tietokirjaansa varten evoluutiobiologisiin, neurofysiologisiin ja kulttuuriantropologisiin rakkaustutkimuksiin.

Lisätietoa hän on kerännyt aiheesta yleislääkärivastaanoton lisäksi muun muassa vuosien mittaisista yöpäivystyksistä Marian pientraumapoliklinikalla. Oma elämä on luonnollisesti rakkauden tutkijan ensikäden tietopankki.

Kerran addikti on aina addikti, sanoo Vuorisalmi. Hän kertoo tietävänsä, miltä tuntuu, kun aivojen dopamiinipitoisuus kasvaa niin suureksi, että mielenkiinto muihin kuin rakkauden kohteeseen sammuu.

"Rakastunut alkaa rakkauden huumavaiheessa muistuttaa narkomaania. Hän tulee riippuvaiseksi dopamiinista, eikä pysty keskittymään muuhun kuin rakkauden kohteeseen."

Onneksi dopamiinia erittyy myös onnistuneen työn tai tyydyttävän harrastuksen seurauksena. Vuorisalmi kehottaa puhumaan riippuvuudesta avoimesti ja vinkkaa, että tunnemyrskyjä voi ehkäistä selvittämällä neurokemiallisen tasapainonsa.

"Olemme yksilöitä, joten jokaiselle löytyy oma resepti, jonka avulla pystymme tasapainottamaan aivojemme kemiallista tasapainoa."

Ero voi oikeasti murtaa sydämen. Särkyneen sydämen oireyhtymällä tarkoitetaan puolison kuoleman aiheuttamaa stressireaktiota, joka heikentää verenkierron aiheuttaen pahimmillaan sydänkohtauksen.

"Terve ihminen selviää, ja sydän palautuu ennalleen."

Vuonna 2013 Vuorisalmi valvoi kuunnellen sydämensä tykytystä. Aamuisin hän ei pysynyt huimaukseltaan pystyssä. Takana oleva avioero ja yksinolo tuntuivat kipuna selässä. Oireet helpottivat, kun Vuorisalmi alkoi mietiskellä ja heittäytyi toteuttamaan työprojekteja. Kokemalleen oireistolle hän antoi lääketieteellisen nimen: tunne-burnout.

Kun Vuorisalmi 11 vuotta aiemmin oli paloitellut nuorena lääketieteen kandidaattina sydäntä patologian laitoksella, hän oli tuntenut kihelmöivää jännitystä. Silloin hän ei vielä tiennyt, että romanttisuuden tyyssijaksi nimetty symboli houkuttelee hänet tulevaisuudessa tutkimaan rakkauden mysteeriä.

"Aivokemia on kiehtovaa. Ajatelkaa nyt, että 12–18 kuukauden päästä rakastumisesta aivojen etukuoren alue rauhoittuu ja järki palaa."

Avioeronsa jälkeen Vuorisalmi on tehnyt paljon töitä pystyäkseen nauttimaan itsenäisyydestään. Kotikulmien ja mielenkiintoisen työn lisäksi hänet tekee onnelliseksi Yhdysvallat.

Vuorisalmi on ehtinyt kuluvana vuonna lentää jo neljä kertaa Los Angelesiin. Siellä hän asui vuosituhannen alussa perheineen kolme ja puoli vuotta kirjoittaen ja tv-tuotantoa opiskellen.

Vuorisalmen L.A. on toisiaan kannustavien dopamiinifriikkien kaupunki.

"Kaupunkiin on kerääntynyt samanlaisen palon omaavia ihmisiä. Saan sieltä ja heiltä valtavasti energiaa ja inspiraatiota."

Kotona Helsingissä Vuorisalmi, entinen SM-tason yleisurheilija, toimii koripallojoukkue Seagullsin lääkärinä ja yhtenä omistajana.

"Haluaisin muuttaa menneisyydestäni vain yhden asian. Aiemmin en osannut arvostaa tiimityöskentelyä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!