Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Musiikkia liukuportaiden juurella

Ihmiset
 
Christian Westerback HS
Missä paikassa nämä nuoret musisoivat suurelle yleisölle?
Missä paikassa nämä nuoret musisoivat suurelle yleisölle? Kuva: Christian Westerback HS
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

 

Viime viikolla tämän palstan kuva-arvoituksessa maisteltiin kesää tuntemattomalla terassilla. Kuva herätti lukijoissa paljon nostalgisia muistoja, sillä valtaosa 104 vastaajasta tunnisti paikan Töölön kirjaston kahvilaterassiksi. Kuva oli otettu toukokuussa 1975.

Kirjaston terassi on yhä olemassa, mutta kahvilan toiminta siellä loppui jo aikapäiviä sitten. Kymmenien vuosien mittaisen uran Helsingin kaupunginkirjastossa tehnyt Tuula Airio osaa kertoa miksi.

"Olin tuohon aikaan virassa kaupunginkirjaston talouspäällikkönä, tehtäviini kuului mm. pyörittää kirjastokahviloiden tarjouskierroksia. Kahvilanpitämisellä ei juuri vaurastunut. Suuri surku tuli katsella niitä myyntilukuja. Niinpä ei pitemmän päälle oman kahvileivän tuoksukaan houkutellut riittävästi kahvilaan ostavia asiakkaita."

Airion mukaan 4. kerroksessa sijainnut kahvilatoiminta jouduttiin lopulta lopettamaan ja tilat ottamaan yleisöpalvelutiloiksi.

Jani Grönberg sai aikoinaan ensimmäisen kirjastokorttinsa Töölön kirjastosta.

"Kahvilaan ja terassille en tietenkään joka kerta päässyt, mutta silloin tällöin pääsin suostuttelun jälkeen maistamaan limsaa ja pullaa", hän kertoo.

"Taisipa tuolla tulla käytyä itsekin kahvilanpitäjää hermostuttamassa ja "ylioppilaskirjoituksiin valmistautumassa" eli juuri tuolla kahvilassa kavereiden kanssa juttelemassa", muistelee Anssi Wainio.

Peik Danielsen vietti 70-luvulla paljonkin aikaa kirjaston lukusalissa, joka oli suosittu ja melkein aina täynnä.

"Tauolla tuli usein käytyä talon kahvilassa. Kahvilatila oli hieman piilossa talon ylimmässä kerroksessa."

Töölön kirjasto oli monelle opiskelijalle oiva paikka tenttiin lukemista varten. Tosin Heikki Kuuselalla oli vaikeuksia.

"Lukemisesta ei meinannut tulla mitään, kun sali oli täynnä kauniita opiskelijatyttöjä. Kotona pystyi paremmin keskittymään", hän kertoo.

Teini-ikäisenä Kukku Melkas kertoo kuuluneensa ns. Kraston jengiin, joka vietti aikaa kirjastolla.

"Polttelimme salaa röökiä juuri tuolla terassilla tai kokoonnuimme kirjaston eturappusille hengailemaan. Musaosasto oli myös mahtava. Sai valita mieleisensä vinyylin ja mennä kuuntelukoppiin poikaystävän kanssa pussailemaan."

Aarne Ervin suunnittelema kirjastorakennus valmistui 1970 ja oli aikanaan erittäin moderni, hieno ja avara tiloiltaan, muistelee Kari Sysimiilu.

"Valmistuttuaan kirjasto oli paikka, jota silloinen Helsingin kaupunginkirjaston johtaja Sven Hirn esitteli ahkerasti ulkolaisille vierailleen silloisen Töölön kirjaston johtajan Kaija Salosen kanssa", kertoo 25 vuotta Töölön kirjastossa työskennellyt Gunilla Nevalainen.

Töölön kirjasto meni pitkään remonttiin vuosi sitten, ja sen on tarkoitus aueta uudelleen huhtikuussa 2016.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon saajaksi Heta Vuorimiehen. Hän saa palkinnoksi Kristina Ohlssonin kirjan Daavidin tähdet (WSOY).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa musisoidaan suuressa aulatilassa. Missä kuva on otettu ja mikä tilaisuus kuvassa mahtaa olla? Onko paikka sinulle tuttu ja mitä muistoja sinulla on sieltä?

 

Lähetä vastauksesi torstaihin 20. elokuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Reijo Koskinen
Viime viikolla oltiin Töölön kirjaston entisellä kahvilaterassilla.
Viime viikolla oltiin Töölön kirjaston entisellä kahvilaterassilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit