Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoon ja Helsingin visionäärinen rakentaja

Olavi Louko 1947–2015

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Olavi Louko
Olavi Louko

Diplomi-insinööri Olavi Louko kuoli 9. elokuuta Espoossa lyhyen sairauden jälkeen 68-vuotiaana. Hän oli syntynyt 10. heinäkuuta 1947 Kemiössä. Kuolinuutinen on dramaattinen, sillä hän oli jäänyt vasta kesäkuussa eläkkeelle Espoon kaupungin teknisen toimen johdosta virkeänä ja dynaamisena. Tarkoituksena oli, että hän olisi jatkanut eläkkeelläkin Länsimetron ja kaupunkikeskusten kehittämisen erityistehtävissä.

Louko teki pitkän uran Helsingin ja Espoon kaupunkien suurissa rakennushankkeissa, joiden tulokset näkyvät jo nyt satojen tuhansien ihmisten arjessa toimivana kaupunkina. Hän korosti aina sitä, että rakentaminen on yhteiskunnan rakentamista.

Olavi Louko pääsi ylioppilaaksi Isonkyrön yhteiskoulusta ja valmistui diplomi-insinööriksi 1971. Ensimmäinen alan työpaikka oli Vaasan vesipiirin toimistoinsinöörinä, josta hän siirtyi Helsingin kaupungin palvelukseen 1971 suunnitteluinsinööriksi.

Ura eteni nopeasti, sillä jo vuoden päästä hän oli päällikkötehtävissä. 80- ja 90-luvuilla hän työskenteli Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimiston toimitusjohtajana ja kiinteistöviraston päällikkönä. Hän vaikutti voimakkaasti Helsingin kaupunginosien, Aurinkolahden, Ruoholahden, Arabianrannan ja Pikku Huopalahden sekä Kampin keskuksen rakentumiseen.

Espoon kaupungin teknisen toimen johtajana Louko aloitti 2001. Hän toimi myös seudun keskeisimmän infrahankkeen, Länsimetron hallituksen puheenjohtajana.

Louko edisti määrätietoisesti Espoon visiota viiteen kaupunkikeskukseen ja toimivaan liikenteeseen perustuvasta kestävän kehityksen kaupungista. Hän käynnisti suuret projektit kaupunkikeskusten kehittämiseksi ja metron toteuttamiseksi.

Loukon antama kehityspanos koko pääkaupunkiseudun elinvoiman kasvattamiseksi ja entistä kestävämmän kaupungin rakentamiseksi on valtava.

Olavi Louko oli henkilönä erinomainen suurten kokonaisuuksien hahmottaja. Hän oli erittäin sitoutunut kaupungin tavoitteisiin ja oli koko ajan hyvin perillä siitä, missä mennään. Hän ymmärsi, mitkä asiat ovat tärkeitä eikä eksynyt eikä takertunut pikkuseikkoihin.

Loukolla oli selkeät näkemykset ja kyky tarkistaa kantojaan, mikäli siihen olisi ollut aihetta – aika harvoin oli. Hän osasi pelkistää monimutkaiselta tuntuvat ongelmat ja löysi nopeasti keskeiset ja tehokkaat ratkaisutavat käsillä oleviin ongelmiin. On selvää, että tämä ei olisi onnistunut ilman kattavaa asiakokonaisuuksien hallintaa.

Louko osasi ilmaista itsensä lyhyesti ja ytimekkäästi. Se, mitä hän tarkoitti, ei jäänyt epäselväksi. Kunnallispolitiikassa tämä on erinomainen ansio, jolla hän saavutti arvostusta yli puoluekentän. Törmäyskurssille hänen kanssaan joutui harva.

Louko oli myös hyvin aktiivinen eri yhteistyöfoorumeissa ja verkostoissa. Hän tunsi alansa läpikotaisin. Hyvin perhekeskeisenä ihmisenä hän edusti usein vaimonsa kanssa ja toi myös lapsenlapset Tapiolan rakennusmonttuja ja nostokurkia ihmettelemään.

Loukossa näkyi hyvin pohjalainen suoruus, mutta samalla hän oli tavattoman huumorintajuinen ja kannustava työtoveri ja johtaja. Esimiehenä hän johti töitä laajan teknisen tietämyksen, nopean asioiden ja niiden keskinäisen vuorovaikutuksen ymmärtämisen sekä oivaltavan huumorin keinoilla.

Olavi Louko osasi käyttää esimerkin suurta voimaa apulaistensa motivoimiseen. Ohjeet ja opastukset hän puki myönteisiksi selkeiksi neuvoiksi ja oli aina valmis ohjaaman asioiden viimeistelyä. Ilman näitä taitoja ei varmasti olisi ollut mahdollista saada niin paljon kaupungin kehittämiseen liittyviä töitä ja toimia käyntiin saati valmiiksi.

Eläkkeellelähtöjuhlissa joku totesi, että Olavi on rakennuttanut eniten koko maassa. Jotain jää aina kesken. Olisimme kovin mielellämme olleet mukana yhteisellä ensimmäisellä Länsimetron matkalla.

Jukka Mäkelä
Olli Isotalo
Matti Kokkinen
Kirjoittajat ovat Olavi Loukon työtovereita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit