Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikiporvoolainen Kimmo Kajaste istui Porvoon valtuustossa 32 vuotta

"Valtuustoja on vähätelty kumileimasimiksi, mutta kyllä siellä saa paljonkin edistettyä asioita"

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Juhani Niiranen / HS
Asuinympäristöjä rakennettaessa täytyisi aina tavoitella mahdollisimman eheää ja viihtyisää maisemaa ihmiselle, Kimmo Kajaste pohtii.
Asuinympäristöjä rakennettaessa täytyisi aina tavoitella mahdollisimman eheää ja viihtyisää maisemaa ihmiselle, Kimmo Kajaste pohtii. Kuva: Juhani Niiranen / HS

"Olen onnellisesti porvoolainen", Kimmo Kajaste kuvaa itseään.

Tänään 70 vuotta täyttävän maakuntaneuvoksen elinolosuhteet ainakin ruokkivat onnellisuutta: puinen omakotitalo paratiisillisin pihapiirein, vain kivenheiton päässä Porvoon torilta.

Kolme nopeaa

Prinsiippejä, Porvoon mitalla

1. Suvaitsevaisuus

"Hyväksytään erilaisuus ja välitetään kanssaihmisistä. Kannattaa aina luottaa omaan ja toisten kykyyn uudistua ja uusiutua."

2. Ympäristö

"Kun ymmärtäisimme yksinkertaisen asian: vastuu yhteisestä luonnosta ja ympäristöstä on jakamaton, paikallisesti ja globaalisti."


3. Realistinen idealismi

"Tarpeen on selväpäinen realismi, jonka ei kuitenkaan saa antaa sammuttaa ihmisessä elävää positiivista idealistisuutta."

Kutsuttakoon miestä ikiporvoolaiseksi. Hän syntyi ja varttui, kävi koulut – ja on aina asunut – Porvoossa, mistä hän reissasi nelisenkymmentä vuotta töissä pääkaupungissa. Kotipaikkarakkautta osoittaa sekin, että hän istui Porvoon valtuustossa peräti 32 vuotta!

"Ymmärsin sentään aivan itse jäädä sivuun."

Valtuuston päälle tuli vielä kilometrin pitkä rivi kunnan, maakunnan ja valtakunnan luottamustöitä.

Kuntademokratiaa Kajaste tuumii mielellään: "Valtuustoja on vähätelty kumileimasimiksi, mutta kyllä siellä saa paljonkin edistettyä asioita, kunhan on aktiivinen, hallitsee tietopohjan, perustelee kantansa ja hakee aitoa yhteistyötä."

Hän muistuttaa, että valtuutetut ovat vastuussa kaikille kuntalaisille eivätkä vain puolueilleen. Ratkaisut vaikuttavat lähes aina kauaskin tulevaisuuteen, ja niistä ei saa vastuuta ulkoistettua kenellekään.

"Koko kunnallinen toimijajoukko valtuutettuineen, virkamiesjohtoineen ja henkilökuntineen on ainoastaan palvelemassa laajaa yhteisöään, kunnan asukkaita – ei suinkaan päinvastoin."

Kunta-asiat askarruttavat Kajastetta siksikin, että hän toimi kauan päällikköpaikoilla ensin Kaupunki- ja sitten Kuntaliitossa. On tullut lobattua.

Mutta ennen virkaa oli politiikka, aivan kokoomuspuolueen ytimessä.

Harri Holkeri, Ilkka Suominen ja muut 1970–80-luvun johtajat olivat Kajasteen työtovereita hänen tehdessään puolueen Nykypäivä-lehteä. Päätoimittajanakin vilahti 13 vuotta.

"Pyysivät lehteen 1971, enkä nuorena toimittajana tohtinut kieltäytyä. Olen aina elänyt sanoista ja kirjoittamisesta, äidinkieli on tärkeä avain avartamaan kuvaa maailmasta", hän luonnehtii.

Kokoomuksen pitkä paitsio 1960–80-luvulla saa mietteliääksi.

"Meitä lyötiin ulkopolitiikan leimakirveellä, mutta sisäpoliittisista syistä", hän aloittaa.

"Kokoomus toimi kaikessa kansallisen yhteisen ulkopolitiikkamme mukaisesti, ja meillä oli pätevät ja yhteistyökykyiset johtajat."

"Kysymys oppositiosyistä olisikin syytä esittää muille puolueille", hän napauttaa.

Kajasteen mielestä pulmaa toki syvensi kokoomuksen ärhäkkä oikeistosiipi, ja jopa Uusi Suomi -lehti.

"Tietysti tilanne pani joskus aprikoimaan, pääsemmekö koskaan ulos marginaalista."

Kajaste kertoo, että presidentin valinta vuoden 1973 poikkeuslain mukaan nosti pahaa verta kokoomuksen riveissä; paheksuttiin, että Kekkonen korottaa itsensä oikean idänpolitiikan ainoaksi takuumieheksi Kremlin silmissä.

"Rankkaa se Harrille oli", hän muistelee lähiystävänsä Holkerin tuskaa kokoomuksen riidoista. "Vaikka hänhän vain rakensi yhdessä päätettyä linjaa."

Kajaste oli 1978 itsekin Kekkosen valitsijamies. Hän verestää tunnelmiaan: "Ei ollut vaivatonta mennä esimerkiksi Artjärven kokoomuslaisille kehumaan UKK:ta. Ymmärtämystä ei tihkunut."

Suomettuneisuudeksi nimettyjä vuosia Kajaste ei suuremmin hauku. Jos demokratia tovin yskikin, niin itse Kekkosen hän arvioi silti "erinomaiseksi presidentiksi siinä ajassa". Ei kaikki kitka päämiehestä juontunut.

Ylilyöntejä sattui, mutta Kajaste katsoo Suomen tavoitteiden toteutuneen: lännettyminen ja selviytyminen koetuista neuvostonaapurin uhista.

"Ainahan on esiintynyt ajanjaksoja, joita voi jälkikäteen kyseenalaistaa, ja niitä pitääkin sitten historiantutkijoiden setviä", hän summaa.

Lapsesta asti luontoa ihaillut ja suojellut Kajaste oli mukana, kun ympäristöministeriötä luotiin Suomeen 1980-luvun alussa. "Elämäni mieluisimpia neuvottelutöitä", hän määrittelee.

"Globaali ympäristöajatteluni konkretisoituu usein niin, että neuvottelen pesäpuuasioista pihamme lintujen kanssa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit