Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autoalan vaikuttaja kansainvälistyi varhain

Juhani Ahdekivi 1943–2015

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Juhani Ahdekivi
Juhani Ahdekivi

Autoalan vaikuttaja Juhani Ahdekivi kuoli 81-vuotiaana pitkällisen sairauden jälkeen Helsingissä 31. toukokuuta. Hän oli syntynyt 4. toukokuuta 1943.

Ahdekivi valmistui ekonomiksi Helsingin Kauppakorkeakoulusta ja suoritti liiketaloustieteen ja markkinoinnin jatko-opintoja Floridan yliopistossa.

Hän teki 15-vuotisen uran Fordilla ensin useissa päällikkötehtävissä Suomessa, vuodesta 1967 Fordin Euroopan pääkonttorissa Brysselissä ja myöhemmin uudessa pääkonttorissa Englannissa. Suomeen Fordin myyntijohtajaksi hän palasi 1971.

Vuonna 1977 Ahdekivi kutsuttiin Korpivaara Oy:n autotoimintojen johtajaksi ja nimitettiin seuraavana vuonna yhtiön toimitusjohtajaksi. Yhtiössä tehtiin laaja saneeraus, jota seurasi voimakas kehitysvaihe. 1980-luvun alkuvuosiin mennessä Korpivaaran maahantuoma Toyota oli noussut markkinoiden kärkimerkiksi henkilö- ja pakettiautoissa, ja koko yhtiö Suomen johtavaksi autojen maahantuojaksi mukaan lukien Citroënin ja Suzukin maahantuonnit.

Korpivaara-yhtiöihin kuulunut Moottorialan Luotto Oy oli maan suurin autojen leasing-toimintaa harjoittanut yhtiö ja kompressoritehdas Oy Hydor Ab:n toimintaa kehitettiin yritysostoin. Vuonna 1982 Talouselämä-lehti arvioi Korpivaara-yhtiöt Suomen tuottavimmaksi yritykseksi.

Huolimatta kipeistäkin toimenpiteistä Ahdekivi oli Korpivaaran henkilöstön keskuudessa pidetty ja arvostettu johtaja, joka osasi paitsi saneerata myös kasvattaa liiketoimintaa. Hyvän kielitaitonsa ja diplomaattisen käytöksensä ansiosta hänen onnistui luoda erinomaiset suhteet Korpivaaran japanilaisiin ja ranskalaisiin päämiehiin.

Ahdekivi palkittiin 1984 maailmanlaajuisen Toyota-organisaation parhaana maahantuojan toimitusjohtajana.

Kun Korpivaara-yhtiöt liitettiin yrityskaupassa 1984 osaksi Amer-yhtymää, Ahdekivi nimitettiin myös Amer-yhtymän varatoimitusjohtajaksi.

Vuosina 1987–89 Ahdekivi toimi Nissania päämerkkinään maahantuoneen Aro-yhtymän toimitusjohtajana.

Aktiivivuosinaan Ahdekivi hoiti lukuisia luottamustoimia mm. Autotuojat ry:n puheenjohtajana, Autoalan työnantajaliiton hallituksen jäsenenä sekä Teknisen tukkukauppaliiton hallituksen jäsenenä.

Jäätyään sivuun päätoimistaan Ahdekivi toimi useiden yritysten hallituksissa sekä neuvonantajana. Hän myös keskittyi harrastuksiinsa. Vaikka Ahdekivi paneutui aina innolla työtehtäviinsä, oli perhe hänelle etusijalla niin uran kiireisimpinä aikoina kuin eläkevuosinakin.

Heikki Ahdekivi
Kirjoittaja on Juhani Ahdekiven poika.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit