Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Design Forumin uusi toimitusjohtaja Petteri Kolinen: Suomalaisilta puuttuu kyky rakentaa brändejä

Nokian entinen kännykkäsuunnittelija moittii suomalaista yrityskulttuuria liian hätäiseksi: "Kaikki panostukset muotoiluun ja brändiin pitäisi näkyä heti"

Ihmiset
 
Kimmo Räisänen
Design Forumin uusi toimitusjohtaja Petteri Kolinen haluaa saada yritysten johtoryhmät ottamaan brändin ja muotoilun firman ytimeen.
Design Forumin uusi toimitusjohtaja Petteri Kolinen haluaa saada yritysten johtoryhmät ottamaan brändin ja muotoilun firman ytimeen. Kuva: Kimmo Räisänen

Niille, jotka muistavat Design Forumin näyttelytilat ja kaupan Helsingin Erottajankadulla, näky on hämmentävä. Ovi, josta ennen astuttiin sisään hypistelemään designesineitä, kuuluu nyt ruokamarketille. Suomalaista muotoilua edistävä Design Forum lakkautti kauppansa jo viime kesänä, näyttelytilansa tänä kesänä ja siirsi toimistonsakin pois Dianapuiston laidalta.

Uusi toimitusjohtaja, tämän kuun alussa aloittanut Petteri Kolinen, istuu nyt toimistossa Unioninkadulla, jonne Design Forum muutti heinäkuussa.

Kolme nopeaa

Parasta suomalaista designia

1. Pallotuoli

"Eero Aarnion Pallotuoli on edustanut uudenlaista, aikanaan vaativaa ajattelua. Tuote on pystytty tekemään ilman kompromisseja."

2. Aallon kalusteet

"Ne olivat modernismin aikana täysin radikaaleja repäisyjä. Hienoja pelkistettyjä juttuja."

3. Kilta-sarja

"Kaj Franckin sarja on hieno esimerkki käytännöllisyydestä. Muotoilullisesti klassikko."

"Olen yrittänyt 15–20 vuotta saada yritysten johtoryhmiä ottamaan brändin ja muotoilun firman ytimeen ja käyttämään sitä kilpailukyvyn vahvistamisessa. Tässä on se rooli", Kolinen sanoo.

Teolliseksi muotoilijaksi valmistuneella Kolisella on itsellään pitkä kokemus erilaisista yrityksistä. Hän työskenteli vuodesta 1993 lähtien viitisentoista vuotta Nokialla. Siihen aikaan Nokia ei ollut vielä markkinajohtaja, mutta Kolinen näki sen nousun.

Hän toimi muun muassa Keilaniemen muotoilustudion päällikkönä ja oli suunnittelemassa pariakymmentä kännykkää, esimerkiksi 6110-puhelinten sarjan. Hänen suunnittelemiaan kännyköitä on myyty ainakin 120 miljoonaa.

Nokiasta hän siirtyi luovaksi johtajaksi Martelaan, joka on Suomen suurimpia kalustefirmoja.

Design Forumin kauppa teki tappiota koko olemassaolonsa ajan. Viime vuonna koko organisaation tappiot olivat 200 000 euroa, ja se lomautti koko henkilöstönsä.

Jatkossa Design Forumissa aiotaan keskittyä siihen, että muotoilua käytettäisiin yrityksissä enemmän. Tämä ei tarkoita vain sitä, että yritykset pyytäisivät muotoilijoita suunnittelemaan tuotteitaan.

"Se tarkoittaa sitä, että otettaisiin koko yrityksestä tukevampi ote ja tuotaisiin siihen brändikulmaa, ikään kuin muotoiltaisiin yritys. Kokonaisuuden pitää olla mietitty ja sen pitää puhutella kohderyhmää. Esimerkiksi muotibisneksessä menestyvät sellaiset brändit, joilla on koko paketti hyvin kasassa."

Kolinen ei käytä muotiesimerkkiä sattumalta. Ennen Design Forumia hän työskenteli kaksi vuotta Nanson luovana johtajana.

Monilta suomalaisilta firmoilta puuttuu Kolisen mukaan juuri kokonaisvaltainen brändiajattelu. "Yrityskulttuuri on aika usein este. Yrityksen historia on ollut hieno, ja on pärjätty perinteisellä reseptillä. Kun globalisaatio on tuonut kaikki brändit kilpailemaan tänne Euroopan pohjoiskulmalle meidän kanssamme, ihmetellään, ettei enää pärjätäkään."

Suomalaiset yritykset nukkuvat myös digitalisaation kohdalla. "Ajatellaan, että se on sivupolku eikä syvällinen dialogi kuluttajien kanssa."

Valtio on tukenut merkittävästi Design Forumin toimintaa. Avustusta on kuitenkin leikattu. Jatkossa valtio rahoittanee enemmän hankkeita kuin perustoimintaa. Myös yrityksiä yritetään saada kiinnostumaan rahoittamisesta. "Tämä vuosi näyttää ihan hyvältä, mutta rahoituksen muuttuminen tekee ensi vuodesta haasteellisen. Työ- ja elinkeinoministeriön ja muiden rahoittajien suunnasta vaaditaan skarppausta."

Design Forum muutti myös strategiaansa. Sen tehtäviin on kuulunut suomalaisen muotoilun ja sen käytön edistäminen sekä kotimaassa että ulkomailla. Tämä on tapahtunut vientihankkein, joissa on ollut veturina suomalaisen muotoilun näyttely.

Brändi-sana toistuu Kolisen puheessa jatkuvasti. Suomalaisissa yrityksissä kansainvälisten brändien luominen ja kokonaisuuksien hallitseminen on iso haaste, toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa. Yritysten ylin johto pitäisi saada ymmärtämään, mikä painoarvo brändillä ja mielikuvilla on."

Kolinen kertoo esimerkin Martelasta, jolla on toimintaa myös Ruotsissa.

"Kun Martelassa tehtiin brändiuudistus, jossa päätettiin kertoa inspiroivista tiloista tuotteiden sijasta, ruotsalaiset ottivat sen heti imupaperina ja loivat sisältöä asiakkaille. Suomalaisten myynti oli se, että tässä olen, miten voin palvella. Suomessa tarinankerronta on tahmeata."

Toinenkin esimerkki tulee muodista. Ruotsissa vanhahtavasta Tiger of Swedenista kehitettiin tietoisesti ja pitkäjänteisesti uudenlaista ja nuorekasta vaatemerkkiä.

"He saivat malliston kiinnostavaksi, ja Tiger of Sweden nousi designbrändiksi. Kaupallinen menestys tulee sen myötä. Suomessa on liian hätäinen yrityskulttuuri."

"Kaikki panostukset muotoiluun ja brändiin pitäisi näkyä heti. Kun vuoden päästä taas hämmennetään pakettia, se ei pääse koskaan kehittymään."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit