Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matkailuyrittäjä opasti suomalaisia Keniassa

Annabella von Weissenberg 1941–2015

Ihmiset
 
Elina Simonen
Annabella von Weissenberg
Annabella von Weissenberg

Matkailualan yrittäjä, tunnettu Kenian opas Annabella von Weissenberg (o.s. Järvinen) kuoli kotonaan Taalintehtaalla 26. kesäkuuta. Hän oli 73-vuotias, syntynyt Tampereella 10. elokuuta 1941.

Von Weissenberg innostui Tampereen tyttölyseossa kielistä, joita lähti myöhemmin opiskelemaan Helsingin yliopistoon. Hän halusi maailmalle. Kun Aurinkomatkat lähetti nuoren naisen oppaaksi Euroopan kohdemaihinsa, von Weissenberg opetteli niiden kielen saman tien. Lopulta hän puhui yhdeksää kieltä.

1970-luvulla pelkkä aurinko ei enää riittänyt suomalaisille, vaan lomalta haluttiin myös elämyksiä. Niitä tarjosi Kenia. Vuonna 1973 von Weissenberg lähti käynnistämään Aurinkomatkojen toimintaa ensin Mombasaan, josta hän siirtyi viiden vuoden kuluttua Nairobiin. Sinne muutti myös puoliso Timo von Weissenberg, joka työskenteli energiaprojektien parissa.

Safareilla oppaalta tentataan tietoja kaikenlaista. Von Weissenberg päätti, että hän ei jää kiinni osaamattomuudesta ja otti selkoa maan historiasta, eri heimojen kulttuureista, perinteistä, luonnosta. Hän opiskeli swahilia Nairobin yliopistossa. Safaribussien kuljettajat, luonnonpuistojen riistanvartijat ristivätkin hänet Mama Safariksi.

Von Weissenberg kulki safareilla myös perheensä kanssa hakien uusia kiinnostavia kohteita asiakkailleen. Hän kutsui asiakkaat usein myös kotiinsa. Ei ihme, että matkoille haluttiin uudestaan. Eräskin rouva osallistui niille 18 kertaa.

Von Weissenberg räätälöi suomalaisille lehdille lukijamatkoja. Kunnia-asiaksi tuli, että jokaisen lehden matka oli erilainen. Myöhemmin hän perustikin oman yrityksensä Scan Safaris.

Nairobin slummialueella von Weissenberg käynnisti vammaisten lasten koulun Mathare Special Training Centerin, ja hänen johtamansa Kenia Finns -yhdistys ryhtyi avustamaan koulua. Suomalaiset järjestivät lapsille ruokaa ja opettajien palkkojen maksun. Von Weissenberg halusi näyttää matkalaisilleen Kenian toiset kasvot ja vei kiinnostuneet Mathareen. Monet ryhtyivätkin koulun kummeiksi.

Von Weissenberg oli myös perustamassa Good Samaritans -koulua Nairobin katulapsille ja työskenteli Kenian Punaisessa ristissä.

Weissenbergin särmikäs huumorintaju auttoi hankalissa tilanteissa. Hän oli mainio kokki, charmikas emäntä ja myöhässä joka paikasta. Perheessä ei kummasteltu, vaikka kinkku otettiin uunista jouluaamuna kello kolme. Joulun perinteiden lisäksi Suomen itsenäisyyspäivä oli tärkeä.

Vuonna 2002 von Weissenbergit tulivat takaisin Suomeen.

Elina Simonen
Kirjoittaja on Annabella von Weissenbergin pitkäaikainen ystävä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit