Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elektronisen musiikin pioneeri Pekka Airaksinen kerää yhä arvostusta ulkomailla

Tuottelias muusikko tekee taidetta, joka syntyy meditaatiossa saatuihin näkyihin

Ihmiset
 
Sirpa Räihä HS
Tänään 70 vuotta täyttävä Pekka Airaksinen muistetaan 1960-luvun Sperm-yhtyeestä.
Tänään 70 vuotta täyttävä Pekka Airaksinen muistetaan 1960-luvun Sperm-yhtyeestä. Kuva: Sirpa Räihä HS

Salissa oli hämärää, vain pari kynttilää puhkoi pimeyttä aralla lepatuksellaan. Flyygelinkannella kaksi hahmoa kietoutui toisiinsa. Pekka Airaksinen seisoi parvella kitara käsissään ja seurasi toimitusta. Elettiin joulukuun toista päivää vuonna 1968, ja Vanhan ylioppilastalon juhlasalissa oli meneillään avantgardistisen Sperm-ryhmän performanssi Kain ja Abel.

Lopputulos tunnetaan: yhdyntää flyygelinkannella simuloinut Mattijuhani Koponen passitettiin hovioikeuden päätöksellä kahdeksaksi kuukaudeksi kuritushuoneeseen.

Kolme nopeaa

Ikuisuuskysymyksiä

1. Määrittele itsesi?

"Innovaattori"

2. Rahat vai kolmipyörä?

"Hä? Mikä ihmeen kolmipyörä?"

3. Viisivuotissuunnitelmasi?

"Ei ole"

"Eihän siinä näkynyt mitään, paitsi pari kynttilää lavalla", Airaksinen hymähtää. "Performanssin aiheenahan oli Kainin ja Abelin sovinto: idän ja lännen yhtyminen. Musiikin piti olla se elementti, joka olisi yhdistänyt kielet ja kulttuurit."

Airaksisen ja Koposen perustama Sperm-yhtye yritti performanssillaan esitellä kanadalaisfilosofi Marshall McLuhanin (1911–1980) maailmankylä-ajatusta. Viesti ei mennyt jakeluun.

Myrskyn silmään joutunut joukkio sai sapiskaa muiltakin tahoilta. " Hannu Taanila kritisoi meitä rankasti. Hän varmaankin ajatteli, että emme olleet riittävästi työläisten asialla", Airaksinen hekottaa.

"Onhan se toisaalta hienoa, että Sperm oli kulttuuri-instituutio, jonka suomalainen poliisivaltio lopetti."

Vaikka yhtye laajemmin muistetaankin lähinnä Koposen flyygeliepisodista, on ryhmän äänitaide kestänyt aikaa hyvin.

Ainoaksi pitkäsoitoksi jäänyt Shh! (1970) ennusteli oudoilla äänimaisemillaan Throbbing Gristlen kaltaisten noise-ja industrialpioneerien esiinmarssia.

Airaksinen kiinnostui elektronisesta musiikista 1960-luvulla. Nykyäänkin hänen asemansa elektronisen musiikin pioneerina on ulkomailla huomattavasti Suomea vankempi. Heinäkuussa arvostettu saksalainen Vinyl-on-demand-levymerkki julkaisi kuuden vinyylin laatikon Airaksisen uran merkkipaaluista.

Tässä kuussa brittiläinen Arc Light puolestaan uudelleen julkaisee hänen 1984 ilmestyneen Buddhas of Golden Light -albuminsa, jonka pimahtanut elektrojatsi hakee vertailukohtaansa musiikin historiassa.

Helsingissä syntynyt Airaksinen innostui musiikista jo ihmistaimena. "Setäni Arvo Airaksinen oli orkesterinjohtaja. Hänellä oli tapana sanoa, ettei musiikissa ollut merkitystä."

Pekka oli asiasta setänsä kanssa vastakkaista mieltä. "1973 tajusin musiikin ja matematiikan korrelaation. Ymmärsin myös, että musiikin avulla pystyi välittämään informaatiota. Kehitin systeemin, jonka avulla saatoin tuottaa loputtomasti musiikkia."

Saamattomuudesta Airaksista onkin huono syyttää: pelkästään 1980-luvun alkuvuosina hän sävelsi 500 teosta, yhden jokaiselle menneisyyden buddhalle.

Meditaatiota ja buddhalaisuutta hän oli alkanut harjoittaa jo 1970-luvun alussa. Airaksisen Buddhalainen Dharmakeskus rekisteröitiin 1998 Suomen ensimmäiseksi viralliseksi buddhalaiseksi yhdyskunnaksi.

Airaksinen kehitti 1980-luvun alussa myös oman ODO-meditaatiosysteeminsä, jossa "annetaan mielenkehittämisratkaisuja länsimaisen kulttuurin lähtökohdista".

Airaksisen mukaan hän ei kuitenkaan tarkkaan ottaen luonut systeemiä itse. Hänen musiikkinsa, maalauksensa ja mietiskelytekniikkansa eivät siis hänen mielestään ole varsinaisesti hänen omaa ansiotaan, vaan tulevat "jostain", ja hän vain jäljittelee niitä työssään.

"Vastaanotin viitisensataa valmista tekniikkaa neljän kuukauden aikana. Uskoakseni avaruudessa oli jonkinlainen tietoisuuspullistuma, joka sitten aukesi. Kolmekymmentä vuotta olen nyt sitten pohtinut, mitä tekniikoilla tulisi tehdä."

Musisoinnin ja mietiskelyn ohessa Airaksinen on maahantuonut intialaista taidetta, pitänyt luontaistuotekauppaa, hoitanut mehiläisiä, hapattanut vihanneksia ja tehnyt satoja öljyvärimaalauksia.

Maalaukset, kuten musiikkikin, perustuvat Airaksisen sisäavaruudellisiin näkyihin. "Näen meditoidessani maailmoja, joissa on superhienoa kuvallista materiaalia. Maalaukseni ovat vaatimattomia tuherruksia verrattuna siihen, mitä ne heijastavat. Sama pätee musiikkiini."

Juuri tästä syystä Airaksinen alun perin innostui elektronisesta musiikista. "Syntetisaattoreilla pääsen vähän sinnepäin."

Vaikka Airaksinen ei omien sanojensa mukaan suunnitelmia teekään, on tulevaisuudensuunnitelmat pedattu jo pitkälle tuonpuoleiseen. "Minulla on valmiina myytillinen omaelämäkerta, joka julkaistaan kuolemani jälkeen, koska ei sitä kuitenkaan kukaan ymmärrä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit