Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan sotalaivat tulittivat Utötä

Jokamiehenoikeudet puhuttivat Pohjolassa

Ihmiset
 
Kesnäsin alueelle rakennettu kuuden tuuman patteri osallistui Utön taisteluun 1915. Kuva Johanna Pakolan kirjasta Utön linnake, kasarmi keskellä kylää.
Kesnäsin alueelle rakennettu kuuden tuuman patteri osallistui Utön taisteluun 1915. Kuva Johanna Pakolan kirjasta Utön linnake, kasarmi keskellä kylää.

Venäjä halusi 1900-luvun alussa vahvistaa Pietari Suuren mukaan nimettyä merilinnoitusketjuaan. Suomen lounaisessa ulkosaaristossa Utö oli tarkoitukseen sopiva asemapaikka, josta saattoi valvoa liikennettä Suomenlahdelta Pietariin sekä tarvittaessa puolustautua.

Varsinaiset linnoittamistyöt Utön saarella käynnistettiin suursodan kynnyksellä vuonna 1914. Kruunun aikeissa oli taloudellisesti tukea niitä venäläisiä, jotka olivat valmiita muuttamaan linnoitusalueille asumaan. Suuri osa heistä oli sotilaita. Lopulta elokuuhun 1914 mennessä Utön suomalaiset asukkaat evakuoitiin ja venäläiset majoittuivat heidän taloihinsa.

Liikehdintä sai myös Ruotsin pohtimaan tarkemmin Suomen puoleisen saariston strategista asemaa, olihan Ahvenanmaa määritelty demilitarisoiduksi alueeksi Krimin sodan päätteeksi Pariisin rauhansopimuksessa 1856. Helsingin Sanomat puntaroi kysymystä 22. elokuuta 1915: "Ruotsin sanomalehdissä on viime aikoina ahkeraan kirjoitettu Ahvenanmaan saarista. Ne ovat joutuneet erehdyksessä pois Ruotsilta, niitä ei ollut tarkoitus luovuttaa rauhansopimuksessa, sanotaan. Ja lisätään, että Ruotsin turvallisuudelle on tärkeätä niiden takaisin saanti. Ei sodalla, vaan sovinnolla, 'aseellisella puolueettomuudella'. Kysymystä on sitä paitsi käsitelty myös 'aktivistien' lentokirjasissa. Mutta sen jälkeen kun Saksan laivasto-osasto t.k. 10 p:nä lähestyi Utötä, ovat Ahvenanmaan saaret joutuneet aivan säännölliseksi puheenaiheeksi. - - Pidetään mahdollisena, että Venäjä suostuisi myymään saaret Ruotsille tai luovuttamaan ne visseillä ehdoilla. Näistä ehdoista on mainittu, että Ruotsi myöntäisi Venäjän tuonnille vapaan läpikulkuoikeuden sodan aikana."

Utön linnake oli joutunut koetukselle saksalaisten risteilijöiden avattua tulen saarta kohti 10. elokuuta. Sotasensuuri esti tapahtumasta kertomisen tuoreeltaan. HS pääsi uutisoimaan välikohtauksesta vasta pari viikkoa myöhemmin Ahvenanmaata käsitelleen artikkelin yhteydessä.

Varhain aamulla olivat saksalaiset ensin hyökänneet Utöstä lähdössä olleiden venäläisten hävittäjien ja kuljetusalusten kimppuun, jotka kuitenkin selvisivät ehjinä tulituksesta. Saksalaisten yllätykseksi Utön tykkipatteristo oli valmis vastaamaan tuleen.

Taistelussa olivat molemmat osapuolet ampuneet runsaat toista sataa laukausta. Venäläisten tappioiksi kirjattiin yksi kaatunut ja yksi haavoittunut sekä joitakin aineellisia vahinkoja. Saksalaisaluksista ainakin risteilijä von der Tann sai osuman ennen laivasto-osaston perääntymistä Utön vesiltä.

"Jokamiehenoikeuksista" keskusteltiin Suomessa jo viime vuosisadan alussa, kun metsäteollisuus tehostui ja puun kysyntä kasvoi. Vanhan tavan mukaan puunotto, liikkuminen, marjastus ja kalastus olivat toisen mailla sallittuja, kun ei menty kohtuuttomuuksiin tai liian lähelle asumusten pihapiiriä.

HS oikoi luuloja aiheesta pääkirjoituksessaan 13. elokuuta 1915: "Siitä lähtien, jolloin useat, alkuaan vähämerkitykselliset, luonnontuotteet, varsinkin metsämarjat, sienet ja kävyt, ovat alkaneet saavuttaa huomattavaa taloudellista merkitystä, on, kuten tiedetään, meilläkin paljon väitelty ja kirjoitettu siitä, miten voimassa oleva oikeus suhtautuu näitten tuotteitten keräämisoikeuteen ja mitä lainsäädännöllisiä muutoksia tässä suhteessa mahdollisesti tarvittaisiin. Jotkut ovat lausuneet sen ajatuksen, että vaikka rikoslaki ei rankaise näitten luonnontuotteiden ottamista vieraalta alueelta luvattomana viljelyksenä, siitä ei kuitenkaan olisi lupa päätellä, että laki tunnustaisi mitään oikeutta mainitunlaiseen yleiskäyttöön. Tämä väite ei pidä paikkaansa; päinvastoin on meidän maassamme vanhastaan, tavanomaisen oikeuden luontoisena, vallinnut se käsitys, että noitten luonnonantimien hyväkseen käyttäminen on kaikille sallittua."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit