Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Victoria Stilwell vaihtoi näyttelijänuran ongelmakoirien kouluttajaksi

Ihmiset
 
Sami Kero HS
Kouluttajajulkkis Victoria Stilwell tutustui torstaina Helsingissä Hupi-koiraan.
Kouluttajajulkkis Victoria Stilwell tutustui torstaina Helsingissä Hupi-koiraan. Kuva: Sami Kero HS

"Minähän teen juuri tuota samaa!"

Näin Victoria Stilwell ajatteli kymmenisen vuotta sitten nähdessään televisiosta sattumalta jakson Supernanny-ohjelmasta. Siinä näytettiin, miten englantilainen lastenhoitaja Jo Frost laittoi ongelmaperheitä ojennukseen antamalla vanhemmille neuvoja lasten kasvatukseen.

Kolme nopeaa

Haasteellisimmat koirarodut kouluttajan kannalta

1. Chow chow eli kiinanpystykorva
"Ne ovat haastavia, koska ne ovat niin itsenäisiä."

2. Belgianpaimenkoira malinois
"Ne ovat niin älykkäitä ja energisiä."

3. Englanninbulldoggi
"Ne taas ovat melko laiskoja! Tosin ihmiset eivät aina ymmärrä, että ne saattavat istahtaa paikalleen siksi, etteivät ne saa hengitettyä kunnolla."

Nähdessään Supernannyn englantilainen Stilwell (s. 1969) oli kotona 8 kuukautta vanhan lapsensa kanssa. Mutta hän ei itse työskennellyt ongelmalapsien, vaan ongelmakoirien kanssa.

Hän lähetti sähköpostia tuotantoyhtiölle ja jo seuraavana päivänä hän neuvotteli omasta tv-ohjelmastaan.

Syntyi Isännän ja koiran käytöskoulu -hittisarja, jota Suomessa on näytetty Liv-kanavalla.

Televisio-ohjelmassaan Stilwell on auttanut perheitä, joissa on koiraongelmia. Hän tiesi, että ongelmat alkoivat yleensä omistajasta, eivät koirasta.

"Asuin jo tuolloin Yhdysvalloissa ja olin työskennellyt viisi vuotta koirien kanssa itärannikon suurkaupungeissa. Aina kun tapasin uuden asiakkaan, hän alkoi kertoa minulle elämästään. Huomasin, että perheen käytösongelmat näkyivät selvästi koirien käytöksessä."

Stilwell on koulutukseltaan näyttelijä, mutta jo teatteriaikoinaan hän työskenteli koirien kanssa, ensin kävelyttäjänä ja sitten myös kouluttajana.

"Rakastin näyttelemistä, mutta vielä enemmän rakastin koirien kouluttamista. Itse asiassa nämä kaksi uraa sopivat hyvin yhteen: päivisin koulutin koiria ja iltaisin olin teatterissa. Mutta ennen pitkää huomasin, että viihdyn paremmin koirien kanssa ja lopetin näyttelijänurani", Stilwell sanoo.

Esiintymiskokemuksesta on totta kai ollut Stilwellille hyötyä omaa tv-ohjelmaa tehdessä ja muutenkin koirien kanssa työskennellessä. "Luulen, että näytteleminen on tehnyt minusta hyvän tarkkailijan – eikä pelkästään koirien, vaan myös ihmisten käytöksen tarkkailijan."

Victoria Stilwell vierailee nyt Suomessa osallistuakseen tänä viikonloppuna järjestettävään Eläköön koirat -tapahtumaan Helsingin Olympiastadionilla. Eilen perjantaina hän esitteli yleisölle koulutusmetodejaan ja tänään lauantaina häntä voi käydä tapaamassa kello 11 alkavassa Meet & Greet -tilaisuudessa.

Eilisessä tilaisuudessa hän esitteli edustamaansa positiivisen vahvistamisen koirankoulutusmetodia. Se on huomattavasti erilainen kuin perinteinen koulutustapa, jonka mukaan koiran isännän tai emännän on selvästi osoitettava asemansa johtajana.

Tätä vanhempaa lähestymistapaa edustaa esimerkiksi toinen julkkiskouluttaja Cesar Millan, joka on saanut osakseen kritiikkiä eläinsuojelujärjestöiltä. Millan on esimerkiksi kurittanut kouluttamiaan koiria ja käyttänyt koulutuksessa piikki- ja sähköpantoja. Millan vieraili Suomessa kolme vuotta sitten eikä voinut näyttää esityksessään sellaisia kurituskeinoja, jotka ovat eläinsuojelulain vastaisia.

"Meidän filosofiamme ovat täysin erilaiset", Victoria Stilwell sanoo Millanista. "Minun edustamassani positiivisessa vahvistamisessa ei ole tarkoitus alistaa koiraa, vaan rakentaa sen kanssa luottavainen suhde. Koira ei luota omistajaan, joka lyö sitä tai huutaa sille."

"Kävin itsekin Suomessa kolme vuotta sitten ja huomasin miten hyvällä mallilla eläinsuojeluasiat täällä ovat", Stilwell jatkaa.

"Totta kai täälläkin on vielä tehtävää, mutta asiat ovat paljon paremmin kuin Britanniassa tai Yhdysvalloissa."

Victoria Stilwellin uusin koulutusprojekti on hänen tähänastisen uransa vaikein. Jo kahden vuoden ajan hän on työskennellyt Yhdysvalloissa poliisikoirien kouluttajana.

"Poliisikoirat ovat koirien eliittiä. Britanniassakin on pahaa rikollisuutta, mutta ei lähellekään sellaista kuin Yhdysvalloissa. Siellä vaarat ovat aivan eri tasolla. Siksi poliisikoiran tulee olla kovapintainen."

Stilwell kertoo, että poliisi- ja sotilaskoiria on perinteisesti koulutettu alistamalla, mutta hän on tuomassa positiivista vahvistamista myös niiden kouluttamiseen.

"Poliisikoiran täytyy luottaa käsittelijäänsä täydellisesti. Sen täytyy luottaa siihen, että hampaat voi päästää irti kiinni otetun kädestä silloin kun käsittelijä niin käskee."

Stilwell on nähnyt omilla metodeillaan syntyviä loistavia tuloksia myös vanhoilla poliisikoirilla, jotka on alun perin koulutettu alistamalla.

"Niistä näkee helpotuksen, kun ne kokevat, ettei niiden tarvitse enää pelätä."

 

Victoria Stilwell tänään Eläköön koirat -tapahtuman Meet & Greet -tilaisuudessa Helsingin Olympiastadionin Expo-lavalla klo 11.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit