Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaisvalmentaja luotsaa Suomen kokkimaajoukkuetta kohti olympiakultaa

Gert Klötzke valmentaa Suomen kokkimaajoukkuetta kohti olympiakultaa.

Ihmiset
 
Katarina Sällylä HS
Ruotsalainen Gert Klötzke, 71, matkustaa kerran kuussa Karjaalle hiomaan huippuunsa Suomen kokkimaajoukkueen suorituksia keittiössä.
Ruotsalainen Gert Klötzke, 71, matkustaa kerran kuussa Karjaalle hiomaan huippuunsa Suomen kokkimaajoukkueen suorituksia keittiössä. Kuva: Katarina Sällylä HS

Karjaalla on tärkeä päivä. Vanha ammattikoulu näyttää lepäilevän elokuun puolivälin auringonpaisteessa, mutta sen alakerrassa ollaan työn touhussa. Tänään täällä aletaan nimittäin valmistautua ensi vuonna koittaviin olympialaisiin.

Kyseessä eivät kuitenkaan ole Rio de Janeiron kesäolympialaiset, vaan Saksan Erfurtissa syksyllä 2016 järjestettävät kisat.

Kolme nopeaa

Ikimuistoisimmat ruokakokemukset

1. Tokio

"Olin vierailevana kokkina ravintolassa, jossa tilattiin kilpikonna. Kilpikonna paloiteltiin elävänä ja minulle ojennettiin sen yhä lyövä sydän. Kieltäydyin kunniasta. Se on huonoin ruokaan liittyvä kokemukseni."

2. Singapore

"Vierailin pienellä kujalla, jossa ravintola oli pelkkä reikä seinässä. Sieltä kannettiin eteemme toinen toistaan herkullisempia ruokalajeja."

3. Ateena
"Parhain kokemukseni oli pienessä kalaravintolassa Ateenan laitamilla. Miljöö ja tunnelma olivat mahtavia, kuin olisi siirtynyt ajassa 50 vuotta taaksepäin. Ruoka oli yksinkertaista mutta uskomattoman hyvää. Ensivierailun jälkeen olen matkustanut takaisin vain päästäkseni syömään."

Eikä niissä kilpailla juoksussa, keihäänheitossa ja purjehduksessa.

Olympialaisissa, jotka järjestettiin ensimmäisen kerran Frankfurtissa vuonna 1900, kyse on siitä, mistä maasta löytyvät parhaat kokit.

Suomesta kisoihin lähtee yhdeksän hengen tiimi, joka valmistautuu koitokseen reilun vuoden ajan.

Tavoitteena on, tietenkin, kultamitali.

Kuten missä tahansa arvokisoissa, on tälläkin joukkueella valmentaja.

Ja kuten oli Suomen jääkiekkomaajoukkueella vuonna 1995 tai jalkapallomaajoukkueella tänä vuonna, on myös vuoden 2015 kokkimaajoukkueen valmentaja Ruotsista.

Valmentajan nimi on Gert Klötzke, ja hän on laittanut ruokaa kymmenvuotiaasta asti. Vuotta aiemmin hän oli muuttanut vanhempineen Saksan Hampurista Ruotsiin.

Innostus ruoanlaittoon tuli isältä, joka oli keittiömestari, joskin lapsuudessaan Klötzke asui pitkään äidinpuoleisilla isovanhemmillaan. Siellä ruoka oli "mummonruokaa": perinteisiä saksalaisia ruokalajeja kuten makkarapataa.

Kokkikouluun Klötzke meni 16-vuotiaana, jonka jälkeen hän lähti töihin Englantiin. Sen jälkeen hän onkin laittanut ruokaa työkseen ja opiskellut sitä ympäri maailman.

Nyt, 71-vuotiaana, Klötzke matkustaa kerran kuussa Karjaalle hioakseen Suomen kokkimaajoukkueen suorituksen huippuunsa. Tämä tapahtuu entisen ammattioppilaitoksen keittiötiloissa.

Kokkimaajoukkueen valmentaminen pitää sisällään paitsi olympialaisissa valmistettavien annosten suunnittelua, myös ryhmädynamiikasta huolehtimista sekä varmistamista, että kaikki joukkueen jäsenet noudattavat kilpailujen sääntöjä esimerkiksi keittiöhygienian, työskentelyn ja taloudellisuuden suhteen.

Varsinaisesta maajoukkueen arjesta vastaa kuitenkin joukkueen johtaja Tapio Laine.

Olympialaisia varten joukkueen on valmistauduttava kahteen erilliseen suoritukseen: lämpimään ja kylmään keittiöön.

Lämpimässä keittiössä valmistetaan ateria 110:lle hengelle, ja siinä arvostellaan annosten lisäksi muun muassa joukkueen keittiöhygieniaa.

Kylmä keittiö puolestaan on enemmänkin taideteos. Siinä panostetaan mahdollisimman näyttävään annokseen, joka upotetaan lopuksi hyytelöön ulkonäön säilyttämiseksi.

Tätä annosta ei syödä.

Olympialaisissa yhdistyvät valmentaja Klötzken kaksi intohimoa: ruoanlaitto ja kilpaileminen.

Kokkikisoissa kilpailemisen Klötzke aloitti vuonna 1984, ja jo parin vuoden päästä hänet valittiin Ruotsin parhaaksi riistakokiksi.

Klötzke on kilpaillut myös Ruotsin kokkimaajoukkueen riveissä.

Hän ei osaa sanoa, mikä kilpailemisessa viehättää. "On hienoa nähdä, miten pärjää muille ja huomata, mitä osaa."

Syy siirtymiseen Ruotsin maajoukkueesta Suomeen sen sijaan on kilpailunhaluiselle luonteelle selvä.

"Ruotsin maajoukkue oli voittamaton vuodesta 1998 vuoteen 2004. Tuli sellainen tunne, ettei siellä ole enää mitään saavutettavaa."

Suomen kokkimaajoukkueen toiminnassa Klötzke on ollut mukana vuodesta 2011. Nykyisen kilpailujoukkueen kokoonpano on ollut kasassa puolitoista vuotta.

Klötzken mukaan suomalainen keittotaito on kansainvälisellä tasolla, mutta kommunikaation kanssa on toisinaan ongelmia.

"Te olette kovin vakava kansa", Klötzke sanoo ja nauraa.

Vaikka Klötzke ei nykyään päivätyökseen teekään ruokaa ravintola-asiakkaille, tarttuu hän edelleen kauhaan säännöllisin väliajoin.

Vuosittain Klötzke toimii vierailevana kokkina muun muassa Zürichissa ja Tukholmassa.

Enimmäkseen hän kuitenkin matkustaa ympäri maailmaa vertailemassa ja neuvomassa eri maiden kokkeja. Oppinsa hän tuo sitten tänne, vanhaan koulurakennukseen Karjaalla.

Eläkkeelle jääminen ei ole suunnitelmissa.

"Tämä on elämäntapa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit