Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Microsoftin entinen insinööri ideoi salolaisille maratoneja ja muita juoksutapahtumia

Andi Mwegerano jäi Saloon, vaikka työt tehtaalla loppuivat

Ihmiset
 
Raija Kerttula-Rantanen
Sami Kilpiö
Entinen Nokian ja Microsoftin insinööri, kaupunginvaltuutettu Andi Mwegerano päätti jäädä Saloon, vaikka työt tehtaalla loppuivat. Hän kehittää kotikaupunkiaan järjestämällä useita erilaisia juoksutapahtumia, joista tunnetuin on Salo Marathon.
Entinen Nokian ja Microsoftin insinööri, kaupunginvaltuutettu Andi Mwegerano päätti jäädä Saloon, vaikka työt tehtaalla loppuivat. Hän kehittää kotikaupunkiaan järjestämällä useita erilaisia juoksutapahtumia, joista tunnetuin on Salo Marathon. Kuva: Sami Kilpiö

Oli syksy 2013, kun Andi Mwegerano sai eteensä kolme vaihtoehtoa. Niistä jokainen muuttaisi hänen elämäänsä.

Microsoftin matkapuhelinkaupan varmistuttua Nokian johto antoi diplomi-insinöörilleen mahdollisuuden valita. Jatkopesti oli tarjolla Oulussa tai koulutusta vastaamattomassa työssä Helsingissä. Mwegeranolla oli myös mahdollisuus pysyä loppuun asti Salossa ilman irtisanotuille mahdollista lähtöpakettia.

Kolme nopeaa

Mitä nyt, Salo?

1. "Ilman uskoa tulevaisuuteen ei ole taivasta vastassa muuallakaan."

2. "Isot ongelmat kehittävät kaupunkia – kuten ihmistäkin – pidemmän päälle, kun kaupunkilaisetkin ryhtyvät innovatiivisesti miettimään ja tarjoamaan ratkaisuja."

3. "Saloa pitää kehittää pitkäjänteisesti. Se osataan Suomessa, muttei Tansaniassa. Ihmisten onni voi olla ihan lähellä."

Hän jäi Saloon. Lopulta 28 vuotta nokialaisena työskennellyt Mwegerano sai potkut Microsoftilta keväällä 2014. Saloon tansanialainen Mwegerano oli päätynyt aikoinaan harjoittelijaksi Nokian ja Saloran perustamaan Mobira-yhtiöön, joka valmisti NMT-puhelimia.

"Viihdyin hyvin. Sain tehdä Nokialla tuotekehitysosastolla ja teknisen asiakastuen kansainvälisissä tehtävissä koulutustani vastaavaa työtä. Tarjolla olivat kaikki vehkeet ja mahdollisuudet.

Ensimmäinen suunnanmuutos Mwegeranon elämässä tapahtui 1970-luvulla, kun hän 23-vuotiaana työskenteli kotimaansa telelaitoksen teknikkona. Tansania eli silloin afrikkalaisen sosialismin aikaa, ja Neuvostoliiton vaikutus oli suuri.

"Päätin lähteä perheeltä kysymättä opiskelemaan Odessan yliopistoon Neuvostoliittoon 1978."

Samoin tekivät monet ikätoverit. "Ajattelin, että koulutus on rikkaus, jota ei voi menettää rahan tavoin."

Neuvostoliitto kustansi tansanialaisten opinnot maassa, missä kaikki oli hyvin erilaista kuin kotona. Seitsemän köyhää sosialismin vuotta opettivat Mwegeranolle senkin, että tietyin osin Neuvostoliitossa oli alkeellisempaa kuin brittiläisten kehittämässä Tansaniassa.

"Opiskeluaikaan liittyi vakoilua ja raportointia, mutta kun sen tiesi, ei ollut hätää."

Yhtä silloista havaintoaan Mwegerano soveltaisi Suomen ja Salon taloudellisesti vaikeaan tilanteeseen.

"Ymmärsin, että Neuvostoliitossa oli paljon vaikeuksia ja ongelmia, mutta huomasin niiden ratkaisemisen olevan kehittävää."

Käytännössä Mwegeranon mielestä Salon on pakko ottaa pieni lisälaina ja kehittää niitä osa-alueita, jotka tuovat kaupunkiin ihmisiä ja yrityksiä. Sen sijaan "nice to have" -palveluista on hänestä pakko osittain luopua, koska ne eivät ole välttämättömiä.

"Uskon aina, että kaikki järjestyy parhain päin – omassa elämässä ja Salossa. Kaupunkilaisten pitää yhdessä luovasti ideoida ulospääsy tilanteesta."

Mwegerano rakensi elämänsä 80-luvun Saloon, vaikka suku odotti pojan palaavan takaisin kotiin varakkaana insinöörinä.

Kun työt Salossa loppuivat, Mwegeranon ensimmäinen ajatus oli muuttaa pois. Saman ilmiön hän havaitsi monien muidenkin irtisanottujen kohdalla. Alkoi ripeä töiden etsintä eri puolilta maailmaa. Samalla kypsyi ajatus siitä, että hän kuuluu Saloon, jonka kolmannen kauden keskustalaisena kaupunginvaltuutettuna saa elää nuoruuden unelmaansa poliitikkona.

Ratkaisuun vaikuttivat myös lapset ja oma optimistinen elämänasenne, vaikkei töiden löytäminen Mwegeranon, 61, iässä ole helppoa. Siksi hän on jatkanut itsensä kouluttamista.

Vuonna 2014 Mwegerano väitteli työn ohessa tohtoriksi informaatioteknologian alalta Turun yliopistossa. Parhaillaan hän suorittaa pedagogiikan opintoja Tampereella. Ilman niitä ei tohtorismieskään voi opettaa korkeakouluasteella.

"Ei, en pidä itseäni vanhana opiskelemaan, vaikka epäilyjäkin on esitetty", hän virnistää.

Suurten rakennemuutosten keskellä Mwegerano on osallistunut kotikaupunkinsa kehittämiseen ideoimalla ja järjestämällä viisi juoksutapahtumaa vuodesta 2001 alkaen. Tärkein niistä on Salo Marathon, jonka hän toteutti ensin parin ystävänsä kanssa. Tapahtuma synnytti Salo Marathon Clubin.

Uusin tulokas on virallinen Andi Maraton, joka on suunnattu erityisesti maratoneja keräileville. Vuosittain noin sata lasta ja nuorta osallistuu Salo Twiga -minimaratoniin, joka juostaan jälleen ensi lauantaina.

Lisäksi spontaani Mwegerano on kehittänyt pikkujoulun ja uudenvuoden juoksut.

Nyt Mwegerano virittelee Tansanian pääkaupungin Dodoman ensimmäistä maratonia vuodelle 2016. Hän toteuttaa sen yhdessä someryhmän kanssa. Siihen kuuluu tansanialaisia, jotka aikoinaan opiskelivat eri puolilla Neuvostoliittoa. "Maratonista kertyvät varat lahjoitamme pääkaupungin köyhien lasten hyväksi."

 

Lasten minimaraton Salossa 29. 8. Salo Marathon juostaan 6. 9.

Raija Kerttula-Rantanen
Salo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit