Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Huivipäitä puistokävelyllä

Ihmiset
 
Juhani Niiranen HS
Missä kuvan huivipäiset ihmiset kävelevät? Mihin paikkaan tie päättyy?
Missä kuvan huivipäiset ihmiset kävelevät? Mihin paikkaan tie päättyy? Kuva: Juhani Niiranen HS
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

 

Lukijoita hemmoteltiin viime viikolla jälleen helpolla kuvalla. Ainakin se sai espoolaiset aktivoitumaan. Vastauksia tuli 143 ja lähes kaikki määräaikaan mennessä vastanneista tunnistivat paikan Espoon Tapiolan Heikintoriksi. Kuva oli otettu Heikintorin avajaisjuhlallisuuksissa 30. lokakuuta 1968. Liukuportaiden juurella juhlavieraita viihdytti Tapiolan yhteiskoulun oppilaiden orkesteri.

Länsiväylän entinen päätoimittaja Uolevi Itkonen seurasi tiiviisti Suomen toiseksi vanhimman kauppakeskuksen syntyvaiheita. Hän oli esimerkiksi asuntosäätiön tiedotuspäällikön ominaisuudessa vastuussa vihkiäisjuhlan järjestelyistä yhdessä Tapiolan perustajana tunnetun Heikki von Hertzenin kanssa.

"Tavaratalo kuului Tapiolan puutarhakaupungin alkuperäiseen keskustasuunnitelmaan. Tavoitteeksi asetettiin useiden eri liikkeiden muodostama yhteistavaratalo, jollaisia Ruotsissa oli totuttu kutsumaan nimellä köpmannavaruhuset", hän kertoo.

Maaria Linko muistaa osallistuneensa avajaisiin ystävänsä kanssa. "Liukuportaat tekivät vaikutuksen, samoin missit, jotka laskeutuivat liukuportaita alas."

"Se oli valmistumisensa aikaan aivan uskomattoman hieno "tavaratalo", jota tultiin pällistelemään kaukaa. Heikintorin tulo Tapiolaan teki periaatteessa Helsingin keskustassa ostoksilla käynnit lähes tarpeettomiksi", kertoo Marjukka Mäkinen.

Pia Nylundille ja Sanna Aro-Valjukselle Heikintori muistuttaa lapsuudesta.

"Heikintorilla koluttiin kaikki kaupat, hypisteltiin kyniä ja hajupyyhekumeja ja syötiin ensimmäiset pehmisjäätelöt", Aro-Valjus kertoo.

"Heikintorista on lähtemättömästä jäänyt mieleen pehmisjäätelöt, pihalla olleet puiset hevoset ja liukumäki", sanoo Nylund.

Ritva Korte oli opiskeluaikoinaan 70-luvun alussa iltatöissä Heikintorin infopisteessä, joka sijaitsi liukuportaiden lähellä.

"Saman kopin peiliseinäisessä osassa istuivat myös kauppakeskuksen vartijat, joiden huvina oli seurata itseään peilailevia ihmisiä sisältäpäin läpinäkyvistä ikkunoista."

Arkkitehti Jarmo Tiirikaisen mukaan Aarne Ervin suunnittelema Heikintori kuuluu Museoviraston valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen listalle yhdessä vanhan Tapiolan kanssa.

"Tämä on johtanut joidenkin rakennuksessa toimivien kauppiaiden mukaan Heikintorin hitaaseen rappioon. 40 vuotta Tapiolassa asuneena olen voinut itse nähdä rappion kehittymistä, mutta rakennuksen periaatteellinen suojelu tuskin on tähän vaikuttanut", Tiirikainen sanoo.

"Heikintoria pidettiin hienona paikkana, kun se oli uusi. Nykyisin se on ollut jo hyvin pitkään täydellisen muodonmuutoksen ellei sitten peräti purkamisen tarpeessa. Ruostuneelta peltihalliltahan se näyttää ja on vaikea nähdä siinä korjattunakaan arkkitehtonisia arvoja", sanoo Maaria Linko.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Kari Antilan. Hän saa palkinnoksi Anna Janssonin kirjan Hämärän lapset (Gummerus).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa ollaan kävelyllä.

Missä kuvan huivipäiset ihmiset kävelevät? Mihin paikkaan tie päättyy? Onko paikka sinulle tuttu ja mitä muistoja sinulla on sieltä?

 

Lähetä vastauksesi torstaihin 27. elokuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.
 

Myös Kotikulmilla-palsta odottaa lisää lukijoiden vanhoja kuvia. Parhaillaan etsimme kuvia Punavuoresta, Kannelmäestä, Myyrmäestä ja Suutarilasta. Kuvia voi lähettää osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi.

Christian Westerback HS
Viime viikon kuvassa oli Espoon Tapiolan Heikintori
Viime viikon kuvassa oli Espoon Tapiolan Heikintori
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!