Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sarjayrittäjä Taneli Tikan digiosaaminen vie hänet firmojen hallituksiin

Yrityksen menestyksen salaisuus on yksinkertainen: "Tuloksellisuus nousee, kun työntekijöihin alkaa tulla iloa, huumoria ja voittajafiilistä"

Ihmiset
 
juhani niiranen hs
Tällä hetkellä Taneli Tikka on Tiedon teollinen internet startup-yksikön johtaja.
Tällä hetkellä Taneli Tikka on Tiedon teollinen internet startup-yksikön johtaja. Kuva: juhani niiranen hs

Pohjois-Korean entisen johtajan Kim-Jong Il:n kerrottiin olleen kaikkien alojen erityisasiantuntija.

Vähän samantyyppistä osaamista on Taneli Tikalla. "Olen generalisti", Tikka sanoo.

Kolme nopeaa

Kolme parasta elämänkoulua

1. Ensimmäisen firman konkurssi

"Opetti itsestä ja bisneksestä enemmän kuin mikään koulu. Konkurssia ei tarvitse hävetä, vaan siitä kannattaa ottaa opiksi."

2. IRC-gallerian toimitusjohtajuus

"Se oli yhteiskunnallisestikin merkittävä yritys, koska siellä oli parhaimmillaan 650 000 nuorta käyttäjää. Lisäksi se oli huikeaa voittoa tekevä yritys."

3. Soprano Oyj:n varatoimitusjohtajuus

"Kun menin tänne, siellä oli kaikki digitaalisuuteen liittyvät asiat todella huonossa jamassa. Käänsin sen muutosjohtajana ympäri. Kuuden kuukauden jälkeen raskaasti tappiollinen liiketoiminta oli kääntynyt ympäri ja teki kaikkien aikojen käyttökate-ennätyksen."

Se tarkoittaa, että osaa hyvin vähän kaikenlaista. Tikka on toiminut yli 30 yrityksen toimitusjohtajana, hallituksessa tai muunlaisessa neuvonantaja-asemassa. Hän on myös vuoden 2014 vuoden nuori hallitustekijä. Ikää on 37 vuotta.

Mainittakoon, että millään muulla kuin usean eri alan osaajana hän ei muistuta diktaattoria.

6-vuotiaana Taneli Tikka harrasti rullalautailun lisäksi tietokonepelien koodaamista Savitaipaleella. Kun hän pääsi yläasteelle, koulu alkoi tökkiä.

"Se oli turhauttavaa. Käsiteltiin aiheita, jotka jo osasi."

Hupia elämään toivat partio sekä "mätkispotkis-lajit" eli erilaiset kamppailulajit, joita Tikka harrasti pikkuveljensä kanssa.

Lukion sijaan Tikka kävi erityisopintolinjan, joka oli nykyisen ammattilukion esiaste. Hommaa oli paljon, ja Tikka oli kurssin ainoa poika, joka valmistui. Hän jatkoi ammattikorkeakouluun it-alalle, mutta se jäi kesken, koska piti perustaa firma ja mennä konkurssiin.

21-vuotias Tikka perusti ystäviensä kanssa Taika Technologies -yrityksen ja opiskeli samalla Helsingin Kauppakorkeakoulussa.

"Oli osaamista, visiota ja ennen kaikkea kova into."

21-vuotias toimitusjohtaja Tikka kumppaneineen lähti hakemaan rahoitusta yritykseensä 19 miljoonan valuaatiolla. Se tarkoittaa, että jos joku sijoittaa vaikka miljoonan yritykseen, saa firmasta hiukan päälle 5 prosentin siivun.

"Juoksimme Pohjoismaissa ja Englannissa pichaamassa [esittelemässä] visiotamme ja osaamistamme. Olin vuokrannut käytännössä omilla rahoillani kolmikerroksisen 600 neliön huvilan Kulosaaresta, jonka kalustamattomassa yläkerrassa kirjoittelin esitysmateriaaleja. Siitä tuli myöhemmin firman toimisto."

Rahoitus saatiin lopulta kasaan, mutta aina homma ei ollut ihan tervettä.

"Siinä jäi kaikki muut, tyttöystävät, harrastukset ja tällaiset."

Vuonna 2002 paineensietokyky oli koetuksilla, kun Tikan yritys meni konkurssiin. Elämä oli silloin joskus "käsittämätöntä ahdistusta".

"Siinä oppi aika paljon itsestään. Minä opin, miten reagoin, kun se äärimmäinen paine alkaa. Yllätyin, kun aloin siinä tilanteessa vakavoitua ja keksittyä kauheasti faktoihin."

Konkurssi oli paitsi hyvä koulu, myös työreferenssi. Pian Tikalle nimittäin tarjottiin Magenta-nimisessä firmassa tehtävää. Hänen piti kääntää kamalassa kunnossa oleva firma voittosiaksi. "Ne sanoivat, että olet tehnyt aikaisemminkin konkurssin, niin jos nyt satut tekemään uudestaan, eihän se tunnu missään."

Ei tullut toista konkurssia – enää ikinä.

Tämän jälkeen Tikka on kääntänyt muitakin firmoja. Hän on perustanut kahdeksan firmaa ja on yksi Startup Sauna -säätiön perustajista. Säätiön tehtävä on kiihdyttää uusien yritysten kasvua. Lisäksi Tikka on ollut hommissa lukuisissa pienissä ja suurissa firmoissa toimitusjohtajana.

On ollut tietoinen ratkaisu hypätä paikasta toiseen. Sillä lailla Tikka on hankkinut sitä generalistiosaamista.

Yritysten menestyksen salaisuus ei Tikan mukaan ole härkäpäisessä orjanpiiskuruudessa. Firma elää ja kuolee henkilöstönsä mukana.

"Tuloksellisuus nousee huimasti, kun työntekijöihin alkaa tulla iloa, huumoria ja voittajafiilistä. Sitten se firma kääntyykin jo melkein itsestään."

Totta kai tietotaitokin on tärkeää. Sitä Tikka jakaa nykyään useassa hallituksessa, kuten MTV3:lla ja hitsauslaiteyhtiö Kempissä. Miksi yritykset haluavat hänet hallituksiinsa?

"Nuori, ajan tasalla oleva generalistiosaaminen on harvinaista. Lisäksi digitalisaation murros mietityttää monia yrityksiä."

Tikan bisnesajattelu perustuu pitkälti markkinamyönteisyyteen, eli vastaus moneen ongelmaan on vapaus – markkinat hoitavat. Arvoiltaankin hän on ilmeisen liberaali.

"Jos vaikka kaksi aikuista ihmistä tekee keskenään mitä tahansa omasta halustaan vahingoittamatta muita, niin ei sen pitäisi olla kenenkään muun asia."

Ristiriitaisesti uudismielinen digiosaaja ja liberaali Tikka on myös perinteisten arvojen mies: partio kiinnostaa. Maanpuolustus kiinnostaa.

Hän ei myöskään ole supermenestyksestään huolimatta Steve Jobsin tyyppinen hirviöjohtaja, vaan kehuttu, lämmin ja ihmisläheinen pomo.

Tai sitten näissä asioissa ei olekaan mitään ristiriitaista, vaan kyseessä on se uuden ajan generalistiosaaminen: ei tarvitse kuulua poissulkevasti mihinkään tiettyyn ryhmään, vaan olla vähän kaikissa asioissa kuin kala vedessä.

Korjaus 26.8. klo 11.50: Tekstiin on lisätty tarkennus, että Taneli Tikka on yksi Starup Sauna -säätiön perustajista

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit