Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nostalgikosta tosikeräilijäksi – tamperelainen Mikko Heinonen on kerännyt pelikoneita 90-luvulta lähtien

Kolmen kaveruksen Pelikonepeijoonit luovuttaa pian tuhansien esineiden kokoelmansa uuden pelimuseon käyttöön

Ihmiset
 
Reijo Hietanen
Mikko Heinosen 25 vuoden keräilyharrastus on täyttänyt varaston jos toisenkin. Kädessään hänellä on huonosti myynyt Salora Manager-tietokone vuodelta 1983.
Mikko Heinosen 25 vuoden keräilyharrastus on täyttänyt varaston jos toisenkin. Kädessään hänellä on huonosti myynyt Salora Manager-tietokone vuodelta 1983. Kuva: Reijo Hietanen

Mikko Heinonen, 38, löytää laitteita pursuavasta varastosta nopeasti tärkeimmän.

Hän nostaa esiin harmaan koneen, jossa on näppäimistö ja liitäntärivistö. Se on Commodore Amiga 1200, kotitietokone vuosimallia 1992.

Kolme nopeaa

Suosikkipelikoneet

1 Amiga 1 200 (1992)

"Tämän kotitietokoneen avulla löysin tietokoneharrastuksen yhteisöllisyyden. Tapasin muita Amiga-käyttäjiä, ja levykkeet kulkivat postissa."

2 Sega Dreamcast (1998)

"Tämä oli viimeinen laite, jonka fanipoika olin. Konsoli oli aikanaan teknisesti ja peleiltään ylivoimainen. Se oli hardcore-pelaajien konsoli."

3 Sega Out Run (1986)

"Peliautomaatissa oli kaikki kohdallaan: idea, musiikki, tekninen toteutus ja tunnelma. Pelissä ajettiin Ferrarilla, ja reittivaihtoehtoja oli lukemattomia."

Heinonen sai vastaavan laitteen isältään ollessaan lukiossa, ja sittemmin niitä on tullut hankittua useampi. Pian laitteesta kiinnostuivat ystävätkin.

"Ilman tätä ei oikeastaan olisi Pelikonepeijooneita", Heinonen sanoo.

Pelikonepeijoonit on kolmen kaveruksen muodostama porukka, joka kerää pelikoneita. Heinonen, hänen veljensä Ville Heinonen sekä Manu Pärssinen perustivat vuonna 1999 samannimisen verkkosivun, jonne he alkoivat listata kokoelmaansa.

Nyt kokoelmassa on satoja pelikoneita ja tuhansia pelejä.

Pelikonepeijoonien kokoelma on täynnä helmiä, joihin kuka tahansa pääsee tutustumaan vuoden 2017 alusta, kun Suomen pelimuseo avaa ovensa Tampereen Vapriikissa. Kolmikko aikoo luovuttaa kokoelmansa museon käyttöön.

Tärkein taho museon perustamisessa on Mikko Heinonen. Idea on hänen, ja hän paiskii jatkuvasti ilmaiseksi hommia sen eteen, että hanke toteutuu.

Museo on herättänyt kiinnostusta jo paljon ennen avautumistaan. Yli 600 henkilöä tai yritystä on tukenut museon joukkorahoituskampanjaa Mesenaatti.me-sivuston kautta. Suurin yksittäinen rahoittaja on Supercell 10 000 eurolla.

Joukkorahoituksella on saatu kasaan jo 59 014 euroa. Se on suurin summa, mitä mesenaatti-sivustolla on koskaan kerätty. Lisäksi museota rahoittavat Tampereen kaupungin museopalvelut ja Avoin Tampere -ohjelma.

"Me emme halua sellaista näyttelyä, että tässä on tämä laite ja tässä on tämä laite", Heinonen selittää. "Jos et ole itse kokenut sitä peliä, et tiedä yhtään, mikä siinä on hienoa."

Tarkoitus on, että museokävijät pääsevät itse pelaamaan ja tutustumaan tarinoihin pelien takana. Suunnitelmissa on esimerkiksi tuoda museoon linja-auton palanen, johon voisi istahtaa pelaamaan 2000-luvun kännykkäpelejä. 70-luvun tv-pelejä voisi puolestaan pelata olohuonemaisessa tilassa.

Ehkä museokävijät voivat siten ymmärtää edes pienen palan Pelikonepeijoonien innostuksesta. Heinosen mukaan keräilyn suola on niissä hetkissä, kun kuulee "jostain omituisesta episodista".

Esimerkiksi se hetki, kun Heinonen löysi prahalaisesta kirjakaupasta läjän Sega Master Systemin julkaisemattomia Smurffi-pelejä.

Tai se, kun keräilijätuttu lähetti Heinoselle Salora-tietokoneen lisälaitteen prototyypin, jollaista ei pitänyt olla olemassa ollenkaan.

"Myöhemmin tapasin vanhoja saloralaisia, eikä kukaan heistä osannut sanoa, miksi lisälaite on olemassa. He eivät ole koskaan julkaisseet laitetta myyntiin."

Keräily alkaa usein nostalgiasta, mutta tarvitaan muutakin. Kun kokoelma on karttunut tarpeeksi isoksi, jokaiseen esineeseen ei voi olla nostalgista sidettä. Siinä vaiheessa viehätys tulee uuden kokemisesta ja kokemusten jakamisesta muiden harrastajien kanssa.

"Se on mielenkiintoa siihen, miten tämä ja tämä peli on tehty ja mikä tässä on se juttu", Heinonen sanoo.

Heinonen on saanut harrastuksestaan myös töitä. Hän on kirjoittanut peliarvosteluja 90-luvulta lähtien. Kolmen Pelikonepeijoonin ja neljän muun osakkaan yritys Alasin Media Oy lähti aikoinaan liikkeelle Peliplaneetta-sivuston ylläpitämisestä.

Sittemmin yritys on tehnyt vaikka mitä muuta: videoita, valokuvausta, konsultointia ja niin edelleen. Heinonen on yrityksen toimitusjohtaja ja tekee nykyään pääasiassa käännöksiä.

Pelit ovat säilyneet muun rinnalla. Kun Peliplaneetan ylläpito siirrettiin toisiin käsiin, Alasin Media perusti oman pelisivuston V2.fin.

"Kun kirjoitan ja teen videoita sivustolle, tulen etsimään inspiraatiota täältä varastosta."

Amiga 1 200 makaa pinossa lukuisten muiden kotitietokoneiden kanssa. Pahvilaatikoista pursuilee johtoja, pelit ovat siisteissä riveissä hyllyillä.

"Eihän tämä tietenkään koskaan ole sellaisessa järjestyksessä kuin haluaisi."

Kolmentoista neliön varastossa on vain kymmenisen prosenttia Pelikonepeijoonien kokoelmasta. Loput ovat harrastajien kotona, isän autotallissa ja ties missä.

Heinonen pystyy yli 20 vuoden haalimisenkin jälkeen kertomaan kysyttäessä, onko hänellä jokin laite.

"Mutta se, onko mulla yksi vai kaksi kappaletta, on vaikea muistaa."

Anna-Sofia Nieminen
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit