Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laulaja tuli tutuksi Joulupukin roolistaan tv:ssä

Kosti Kotiranta 1957–2015

Ihmiset
 
Ari Halla-aho Marjatta Meritähti
Kosti Kotiranta
Kosti Kotiranta

Opettaja ja laulaja Kosti Kotiranta kuoli 24. heinäkuuta Helsingissä. Hän oli 58-vuotias, syntynyt Helsingissä 12. kesäkuuta 1957. Kotiranta muistetaan etenkin TV 1:n Joulupukin kuuman linjan joulupukkina 20 vuoden ajalta.

Kotiranta vietti nuoruutensa Vantaan Tikkurilassa ja valmistui luokanopettajaksi vuonna 1981, jonka jälkeen hän toimi Tarhapuiston koulun opettajana 30 vuotta. Kotiranta näytteli Ylioppilasteatterissa ja lauloi muun muassa Koiton laulussa, Savonlinnan oopperajuhlakuorossa ja Uusimaa-kuorossa

Koko kansalle Kotiranta tuli tutuksi televisiosta ja radiosta. Muun muassa Lasten sanaleikki, Lasten puhelintoivekonsertti, Potsitoimisto, Oho, onkos nyt jo perjantai, N-Y-T, Kummisetä ja IOXIO, ovat ohjelmasarjoja, joita Kotiranta paitsi juonsi myös suunnitteli ja käsikirjoitti.

Laulajana Kotiranta venyi tarvittaessa Verdistä Lloyd Webberiin. Hän yhdisti näyttelijän ja laulajan roolinsa muun muassa Helsingin kaupunginteatterin Cats-musikaalissa jättiläiskissa Deuteronomin roolissa.

Kotiranta kiersi Suomea 31 vuotta Marjatta Meritähden johtaman Meritähden paatin solistina tai tarvittaessa jonkin muun kokoonpanon kanssa. Kotiranta oli aina valmis uusiin taiteellisiin kokeiluihin ja aluevaltauksiin. Lastenlauluja kuultiin vuosien varrella sadoissa kouluissa ja päiväkodeissa eri puolilla Suomea. Rokkia ja folkia räimittiin Bruunin Jengin riveissä. Olutseura Hannu Hanhien "tappina" Kotiranta ehti toimia yli 20 vuotta.

Vuonna 2004 Kotirannalle myönnettiin Vantaan kulttuuripalkinto.

Kun Kotiranta sairastui ensimmäisen kerran yhdeksän vuotta sitten, tuntui täysin käsittämättömältä, että hänen kaltaisensa ihminen voisi pysähtyä. Mutta niin vain pysähtyi, ja lähti liikkeelle uudelleen.

Ensimmäisen aivoinfarktinsa jälkeen Kotiranta makasi liikunta- ja puhekyvyttömänä sairaalassa viikkoja, kuukausia. Valtava energia ja elämänhalu voittivat, ja mies kuntoutui.

Sairauden suvantovaiheessa syntyivät cd: t Lohi ui ohi ja Joulupukin kuuma levy, jolloin Kotirannan lauluilmaisu oli kypsynyt parhaimpaansa. Hän palasi joulupukiksi, keikkaili, opetti ja eli elämäänsä levittäen ympärilleen lämpöä ja tulevaisuudenuskoaan.

Vuonna 2014 Kotirannalle myönnettiin opetusalan ammattijärjestö OAJ:n kultainen Kulttuurin hyväksi -mitali.

Ennen sairastumistaan Kotiranta oli äänekäs ja sydämellinen seuramies, nyt hänestä tuli hiljaisempi, mutta sydämellisyys ei kadonnut mihinkään. Lämmin huumori, empaattisuus ja karisma saivat ihmiset pitämään hänestä aina. Kosti Kotirannalle kaikki olivat samanarvoisia.

Kotiranta oli synnynnäinen esiintyjä, jonka kaltaisia tapaa harvoin. Ennen kaikkea hän oli ihminen, joka jätti pysyvän jäljen lukuisiin kanssaihmisiinsä.

Ari Halla-aho
Marjatta Meritähti
Kirjoittajat ovat Kosti Kotirannan ystäviä ja työtovereita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!