Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailija Panu Rajalan pajasta valmistuu kirjoja vuosittain: "En vietä aikaa somessa tai tietokonepelien äärellä, en edes golfaa."

Suurmiesten elämäkerturin innostus F.E. Sillanpäähän on kestänyt jo puolivuosisadan

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Laura Mendelin
Panu Rajala viettää lauantaina syntymäpäiviään elonkorjuujuhlilla Kierikkalan kylässä Hämeenkyrössä – sukunsa ja F. E. Sillanpään maisemissa.
Panu Rajala viettää lauantaina syntymäpäiviään elonkorjuujuhlilla Kierikkalan kylässä Hämeenkyrössä – sukunsa ja F. E. Sillanpään maisemissa. Kuva: Laura Mendelin

Kaivopuistonrannan kahvilassa päät kääntyvät, sillä puoli Suomea tuntee Panu Rajalan – ennen kaikkea Katri-Helenan ex-puolisona, mutta myös kirjallisuusmiehenä ja teatteriprofessorina. Ja ylipäätään julkisuutta kaihtamattomana kaverina.

Rajala on hymyileväinen. Iloisuus juontuu suven korkeasta hetkestä: Myllykolun kesäteatterista Hämeenkyrössä on jälleen kerran vapauduttu, on aika levätä, juhlia hieman, ja silmäillä elämää eteenpäin.

Kolme nopeaa

Kirjamiehen kirjailijavinkit

1. Frans Emil Sillanpää

"Nousi ylivertaiseksi tyylitaituriksi, kuvaa loisteliaasti niin luontoa kuin ihmisen mieltä. Oli häikäilemätön itsetunnustaja ja värikäs persoona."

 

2. Mika Waltari

"Muuntautumiskykyinen tuhattaituri. On Suomen kirjailijoista oppinein ja sivistynein, ja heistä ainoana hänellä on todella kestävää kansainvälistä läpäisyvoimaa."

 

3. John Williams

"Sain taannoin käteeni hänen suomennetun Stoner-teoksensa. Siinäpä yhtä aikaa älykäs, hauska ja henkeäsalpaava yliopistomaailmaa kuvaava romaani."

"Tämä oli viimeinen kesäteatterivuoteni", hän tunnustaa. "Tosin samoin olen vannonut melko monena kesänä. Vaan jokin siihen porukkaan aina vetää."

Nuorukaisena Rajala oli kesällä 1972 aloittamassa teatteria, joka F. E. Sillanpään lapsuuskodin tanhuvilla keskittyy nobelistin tuotantoon ja elämään. Rajala on sinne vuosikymmenet kirjoittanut ja ohjannut – ja myös näyttelee yhtenä lavalla.

Sillanpää on kiehtonut häntä läpi elämän. Rajalan, toisen polven stadilaisen, isänpuoleinen suku juureutuu "Taatan" hämeenkyröläisistä maisemista. Ja Sillanpäästä hän piti ensi esitelmänsä yliopistolla vain 19-vuotiaana vuonna 1964.

"Jestas, puolivuosisata sitten!"

Rajalan oli määrä isänsä tavoin lukea juristiksi. Mutta tapahtui jotakin: "Olin nuorena yhden vapuntienoon yksin maalla ja luin Tšehovia. Se jysähti kerralla ja ratkaisi asian."

Ajatus lainopista haihtui.

Kirjallisuusmies väittelikin Sillanpäästä, josta hän on julkaissut lukuisia teoksia. Olisikohan Taata-työt nyt vihdoin tehty, sillä Rajala ainakin toteaa juuri ilmestyneen Sillanpää-teoksensa alussa: "Muuan kaari umpeutuu, osaltani Sillanpää on selvitetty; huojentunut tyydytys täyttää mieleni."

Mutta muitakin kirjailijoita on, Waltaria, Ahoa, Jylhää, Meriluotoa, Huovista, Paavolaista. . . Rajala on pitkään pudotellut elämäkertoja kirja per vuosi -tahtiin. Tänä vuonna kirjoja tulee peräti kolme.

Mistä hillitön tuotteliaisuutesi, pidätkö yllä avustajien kaartia?

"Olisipa sellainen", mies nauraa. "Mutta ehkä syinä ovat nopeus kirjoittajana ja vaimoni Marja Norhan takaamat ihanteelliset työskentelyolot. Yleensä teen aamupäivät tekstiä. Asiassa auttaa, etten vietä aikaa somessa tai tietokonepelien äärellä, en edes golfaa. Jää siis aikaa ja on melkein pakko tehdä töitä."

Liioin ei se puolivuosisata alalla ole haitaksi. Kun tuntee taideympyrät, kirjailijat ja kirjat, uusin työ hahmottuu ripeämmin. "Alan kirjoittaa samalla kun palautan mieleen, verestän ja tarkistan asioita. Prosessi on kokonaisvaltainen."

Elämäkerturina Rajala ei vältä kajoamasta kirjailijoiden yksityisasioihin – teosanalyysit eivät pelkästään riitä.

"Itsetarkoitus se ei ole, tärkeintä on orgaaninen tasapaino. Mutta kokonaistulkinta voi vaatia elämän piilotetumpiakin seikkoja."

Omaa elämäänsä Rajala pui aina yhtä intiimisti. Tilityskirjat Katri-Helenasta ja ensimmäisestä vaimosta Elina Ylivakerista otettiin ristiriitaisesti vastaan; paheksuntaa ja kiitosta.

"Kaava kummassakin oli, että aluksi sain tyrmäävän palautteen kirjaan perehtymättömiltä, sitten tuli lukijoilta tasaisempaa kehua."

Avioliitto Katri-Helenan kanssa ratkaisi Rajalan asenteen julkisuuteen.

"Päätin heti, että yhteishaastatteluissa minullakin voi olla asiaa, että en ole vain tapettiin sulautuva kulissimies. Hyppäsin silti kyytiin ehkä liian helposti, nykyään katson julkisuutta ristiriitaisemmin. Siitä voi nauttia samalla kun se tuo ikävääkin laahusta", hän miettii.

Panu-imitaatiot ja -parodiat tv:ssä häntä lähinnä huvittavat.

"Sitä vastoin Ilpo Tuomarila piirsi Katri-Helena -näytelmässään kuvan niin ylimielisestä öykkäristä, että se läikähti jo väärämielisyyden puolelle."

Rajala arvioi julkisuuden hiukan laskeneen hänen arvostustaan professorina ja tutkijana. "Mutta onneksi se on restauroitavissa ahkeralla työllä", hän lohduttautuu. Kirjamyynteihin hän ei näe julkkisuran vaikuttaneen juuri sitä tai tätä.

Kahvituokion päätteeksi Panu Rajala astelee ryhdikkäästi kahvilasta ulos. Ja taas päät kääntyvät.

On hän varsinainen velikulta, valtakunnan ikuinen vävypoika.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit