Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poikkitieteellinen professori protestoi

Yrjö Ahmavaara 1929–2015

Ihmiset
 
Lasse Lehtinen
Yrjö Ahmavaara
Yrjö Ahmavaara

Professori Yrjö Ahmavaara (maailmalla nimellä Arvid Aulin) kuoli 86-vuotiaana syntymäpäivänsä aamuna 7. elokuuta Helsingissä pitkän sairauden uuvuttamana. Hän oli syntynyt Oulussa 7. elokuuta 1929.

Ahmavaarat ovat vanhaa suomalaista poliitikko- ja sivistyssukua. Isoisä Pekka Ahmavaara istui säätyvaltiopäivillä ja myöhemmin eduskunnassa. Isä Arvi Ahmavaara oli kokoomuksen kansanedustaja.

Yrjö Ahmavaaran elämänkaari muistuttaa anglosaksisia esikuvia, joissa älykkö ensin innostuu vasemmistoaatteista mutta kääntyy niiden kriitikoksi. Hänen elinikäinen kirjallinen seuralaisensa olikin The Collected Essays: Journalism and Letters of George Orwell.

Sitä ennen isältä saatu Joseph Mayerin Tieteen seitsemän sinettiä oli ehdoton lukukokemus. Lukiolaispojalle alkoi valjeta, että tiede on pitkäjänteistä toimintaa, jossa tieto vähitellen kasautuu ja ehkä tuottaa jonkin ratkaisun.

Ahmavaara otti yliopistossa pääaineeksi matematiikan, sivuaineiksi psykologian ja kasvatusopin.

"Olin vuonna 1947 Helsingin yliopistoon tullessani sillä tavalla epämääräisesti vasemmistolainen kuin sen ajan nuoret yleensä", hän itse määritteli. Väitöskirjaansa psykometriikasta hän puolusti vuonna 1954 asepukuisena kokelaana.

Yhdysvalloissa Ahmavaaraa alkoi kiinnostaa kybernetiikka. Etenkin taistolaisten joukoissa innostuttiin Ahmavaaran artikkeleista. Kirjassaan Yhteiskuntakybernetiikka vuodelta 1976 hän jo kritisoi taistolaisuutta, joka oli ymmärtänyt hänet väärin. Vasemmistoälyköt hän sai lopullisesti vastaansa 1998 kirjalla Hyvinvointivaltion tabut.

Emeritukset Ahmavaara ja äskettäin kuollut professori Tatu Vanhanen julkaisivat vuonna 2001 pamfletin Geenien tulo yhteiskuntatieteisiin, jossa vaativat genetiikalle keskeistä osaa ihmisen käyttäytymisen ja yhteiskunnan tutkimuksessa.

Matematiikka, fysiikka ja biologia olivat Ahmavaaralle kovia tieteitä. Pehmeitä olivat filosofiset aineet, pahimpina sosiologia ja kasvatustiede, joita hän itsekin oli opiskellut. Musiikkia, kirjallisuutta ja elokuvia hän harrasti samalla intohimolla kuin tieteitä.

Tärkeimpänä keksintönään Ahmavaara piti nk. Riittävän Hierarkian Lakia, jonka avulla voidaan tarkastella itseohjautuvan toiminnan ja siten yksilönvapauden edellytyksiä erilaisen taloudellisen kehityksen vaiheessa olevissa yhteiskunnissa.

Ahmavaara, joka oli luomassa yhtenäiskoulujärjestelmää, kritisoi käytännön toteutusta. Kompromissi on johtanut tietotason romahtamiseen. Mahdollisimman moni mahdutetaan putken läpi riippumatta onko oppinut jotakin vai ei.

Porthania-luennolla muuan kollega sanoi, että Suomen armeijalle olisi enemmän hyötyä matematiikan erikoisjoukoista kuin urheilujoukoista. Ahmavaara totesi, että kukaan ei tosissaan ehdota jääkiekon maajoukkuetta valittavaksi arpomalla. "Mutta kun tiedoiltaan tai taidoiltaan eteville esitetään omia kouluja ja kursseja, se katsotaan etuiluksi muiden kustannuksella."

Vasemmistossa ajatellaan, että yksien menestys estää toisten kehityksen.

"Entisten taistolaisten vaikutus on näkynyt kohtuuttomasti niin hallinnossa, yliopistomaailmassa kuin tiedotusvälineissäkin", Ahmavaara toisti monessa yhteydessä.

Yrjö Ahmavaara valitti, että älykkyyden mittaaminen ja persoonallisuuden psykometriikka leimataan taantumukselliseksi. Se muka aiheuttaa eriarvoisuutta. Hänen mukaansa ihmisarvoon kuuluu, että ihminen saa elää, opiskella ja tehdä työtä kykyjensä mukaan.

Lasse Lehtinen
Kirjoittaja on Yrjö Ahmavaaran ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit