Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoolainen Matilda Castren, 20, ponnistaa Floridasta kohti ammattilaisgolfia

20-vuotias golfari opettelee kovaa treeni- ja kisatahtia Yhdysvalloissa

Ihmiset
 
Katarina Sällylä HS
"Puttiin on tullut varmuutta, jonka takia kierroksetkin ovat alhaisempia", kertoo yliopistossa Floridassa opiskeleva Matilda Castren.
"Puttiin on tullut varmuutta, jonka takia kierroksetkin ovat alhaisempia", kertoo yliopistossa Floridassa opiskeleva Matilda Castren. Kuva: Katarina Sällylä HS

Tänäkin aamuna Matilda Castrenin herätyskello on soinut aamuyöllä 5.20. Kuudesta seitsemään hän on vetänyt punttitreenit ennen kahdeksalta alkavia aamuluentoja. Niinä aamuina, kun luentoja ei ole, Castren tekee lajiharjoituksia, eli golfaa.

Koulupäivän jälkeen hän harjoittelee vielä lisää. Ja illalla nukkumaan pääsee vasta, kun päivän läksyt on tehty.

"Oikeastaan maanantaista perjantaihin ei löydy ollenkaan vapaa-aikaa. Viikonloppuna ehtii tekemään jotain", hän kertoo.

Sellainen on Castrenin normiviikko Florida Staten yliopistossa Yhdysvalloissa. Vielä pitäisi jaksaa kaksi vuotta. Vasta sen jälkeen hän on valmis aloittamaan uuden elämän – ammattilaisgolfarina.

Kolme nopeaa

Parasta opiskelemisessa Floridassa

1. Uudet kokemukset
"Tulee niin paljon uusia kokemuksia, ystäviä, ihmisiä eri maista. Se yhteisöllisyys."

2. Yliopistourheilu
"Urheilu on koulussa isossa roolissa. Urheilu on se, joka nostaa koulun imagoa."

3. Itsenäistyminen
"Oppii olemaan ilman vanhempia ja kaukana kavereista, olemaan yksin ja taloudellisesti omillaan. Stipendin turvin elän siellä. Tuntee itsensä aikuiseksi."

Espoolaislähtöinen Castren, 20, on tämän hetken paras suomalainen golfin amatööripelaaja naisissa. Heinäkuun lopulla EM-pronssia voittaneen Castrenin sijoitus maailman amatöörirankingissa on 72.

Castrenin tähtäin on huipulla, ja sen eteen hän on tehnyt määrätietoisesti työtä kauan. Ammattilaisuudesta hän puhui ääneen jo alle kouluikäisenä.

"Mutta ihan tosissaan aloin miettiä asiaa 14–15-vuotiaana, kun pelasin maajoukkueringissä. Näin silloin niin paljon hyviä pelaajia ulkomailla."

Myös suomalaispelaajien esimerkillä on ollut oma vaikutuksensa. Kun on nähnyt muiden onnistuvan ammattilaisuralla, uskaltaa itsekin helpommin unelmoida samanlaisesta tulevaisuudesta. Castrenin tavoite on pelata joskus Yhdysvaltain-kiertueella (LPGA).

Pienempänä Castren ihaili Minea Blomqvistia, Suomen tähän mennessä menestyneintä naisgolfaria. Molempia valmensi samaan aikaan Ville Kalliala.

"Silloin näin 'Minniä' aina välillä. Häntä seurasin tosi pitkään ja jännitin, miten pelit menevät. Minni on ainakin suomalaisista pelaajista ollut minulle sellainen lapsuuden esikuva."

Neljä vuotta sitten Castren saavutti uransa toistaiseksi tärkeimmän voiton napatessaan kansainvälisen juniorikilpailun mestaruuden Floridassa. Suomalainen "ymmärsi" voittaa oikeassa paikassa, sillä pian yhdysvaltalaisista yliopistoista alkoi tulvia kutsuja ja stipenditarjouksia.

"Osa oli pieniä kouluja, osa ihan huippukouluja. Rajasin vaihtoehdot ja kävin katsomassa niitä isän kanssa", Castren kertoo.

Hän oli jo ehtinyt haaveilla opiskelemisesta rapakon takana. Tie sinne avautui helpommin kuin Castren oli osannut aavistaakaan.

"En tiennyt, että se olisi noin iso juttu, jos voittaisin. Näinhän minä siellä niitä valmentajia, mutta ajattelin, että he ovat kiinnostuneita vain yhdysvaltalaisista pelaajista."

Kolmatta opiskeluvuottaan täydellä stipendillä aloitteleva Castren on saanut tottua kovaan tahtiin. Opintojen ja harjoitusten lisäksi kisoja on paljon, kevätkaudella melkein joka toinen viikonloppu, eikä joukkueeseen pääseminen ole koskaan varma. Tänä vuonna vain viisi yhdeksästä pelaajasta mahtuu kuhunkin kisaan mukaan. Toistaiseksi Castren ei ole jäänyt kertaakaan ulos, ainakaan pelillisistä syistä.

Entä jos koulu imee suomalaispelaajan voimat loppuun neljässä vuodessa?

"Kyllä mä jaksan."

"Olen kyllä kuullut tarinoita valmentajista, jotka rääkkäävät pelaajia eivätkä anna yhtään tilaa. Minulla on onneksi hyvät välit meidän valmentajaan. Jos sanon sille, että nyt on liikaa, se uskoo."

Koulunsa valmennuksen tasoa Castren ei silti kovin paljon kehu. "Mutta siellä tulee tehtyä tosi paljon duunia ja on kaikki resurssit, millä pystyy pärjäämään. Harjoitteluolosuhteet ovat niin paljon paremmat kuin Suomessa. Varmasti kehitystä tapahtuu jo sen takia."

Vaikka yliopisto on täynnä eri lajien urheilijoita, osa opettajista ei silti myönnä heille erivapauksia. "Riippuu opettajasta. Osa sanoo vain, että 'sori, valitsit väärän kurssin, jos se ei sovi aikatauluihisi'."

Myös päävalmentajan arvoasteikossa koulu tulee ykkösenä.

"Hänelle me olemme ensin opiskelijoita ja sitten urheilijoita, vaikka mun mielestä se menee toisinpäin. Mutta ei auta sanoa vastaan."

Sitä kaikkein parhainta valmennusta Castren saa henkilökohtaiselta valmentajaltaan Petteri Nykyltä.

"Juttelemme aika paljon, ja Nykky tietää mun elämästä paljon. Se on tärkeää ja kuuluu valmentajan rooliin myös."

Myös psyykkisen valmennuksen kyvyistään tunnettu Nykky osaa tarvittaessa takoa järkeä suojattinsa päähän, esimerkiksi silloin, kun kisahermoilu ei pysy kurissa. Viimeksi näin kävi heinäkuussa EM-kisoissa. Siellä Castren voitti pronssia.

"Se oli hieno juttu, mutta tähtään aina parempaan. Olen aika kilpailuhenkinen, tykkään voittaa."

Oikaisu kello 11.15: Matilda Castren ei ole Suomen paras naisgolfari vaan Suomen paras amatöörinaisgolfari.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit