Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unitutkija: Iltavirkut tupakoivat ja juovat alkoholia muita enemmän

Kaamosmasennuksen ja valoterapian tutkijan havainto: Jotkut sokeatkin saavat valohoidosta saman hyödyn kuin näkevät

Ihmiset
 
Sami Kero / HS
"Tämä toimii yhä", vahvistaa Timo Partonen tutkimuskäytöstä poistetun 1980-luvun kirkasvalolampun äärellä.
"Tämä toimii yhä", vahvistaa Timo Partonen tutkimuskäytöstä poistetun 1980-luvun kirkasvalolampun äärellä. Kuva: Sami Kero / HS

Unitutkija Timo Partonen ei näe työstään unta. Ei koskaan.

"Eivät minua unikuvat edes kiinnosta", hän täsmentää työhuoneellaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.

Kolme nopeaa

Hyvän unen esteet

1Aivojen virkistäminen

"Pahinta on se, että ihminen on jo vuoteessa ja virkistää sitten aivojaan tarttumalla älypuhelimeen tai muuhun kiinnostavaan juttuun."

 

2Rasittava liikunta

"Urheilun tai muun fyysinen rasituksen jälkeen nukkuminen ei herkkäuniselta onnistu. Palautuminen vie aina aikansa, ennen kuin luonnollinen väsymys voittaa."

 

3Valo

"Valojen pitäminen päällä iltamyöhään suosii iltavirkkuna olemista, mikä osaltaan viivästyttää nukkumaan menoa."

Hän muistuttaa, että ihmisen nukkuessa aivot tuottavat samaa sisältöä kuin valveillakin, mutta ikään kuin suodattamattomana.

"REM-vaiheessa nähtyihin uniin liittyy usein vahva tunnelataus, joten ne muistetaan pitkään, vaikka ne eivät tarkoittaisi mitään."

Tutkimusprofessori ja psykiatri Partonen puhuu selväpäisesti ja rauhallisesti. Ei ihme, että mediat pyytävät usein juuri häneltä kommentteja kesäajasta, koulujen aikaisista aamuista ja vastaavasta.

Partosen varsinaisiin erityisaloihin lukeutuvat ihmisen sisäinen kello, sen ohjailemat vuorokausirytmit ja valoterapia.

"Uniaikaa ei arvosteta", kiteyttää Partonen huolensa.

Kaikki eivät välitä nukkua tarvitsemaansa tuntimäärää, ja iltaan painottuva ajanvietto voi tehdä ihmisestä iltavirkun.

Partosen mukaan myöhäinen nukkumaanmeno saattaa sopia luontaisesti lyhytunisille, mutta muilla ihmisillä puuttuva yöuni heikentää tiedollisia toimintoja ja tarkkaavaisuutta.

Pahinta on, että unestaan pitkään tinkivän verenpaine ja paino pyrkivät nousemaan. Se rasittaa sydäntä ja verisuonia.

Yksilölliset perintötekijät määräävät puoliksi sen, mitä kronotyyppiä ihminen on: joka viides on aamuvirkku, joka kymmenes iltavirkku ja muut välityyppiä.

Iltavirkkujen määrä on Suomessa noussut 1980-luvulta. Se on huono suuntaus, sillä Partosen mukaan heillä on kohonneita terveysriskejä:

"Iltavirkut tupakoivat ja juovat alkoholia muita enemmän. He liikkuvat vähemmän, syövät epäterveellisemmin ja istuvat ruudun äärellä enemmän kuin muut."

Haastattelussa Partonen puhuu unihäiriöiden muodoista, unilääkkeistä, ruskean rasvan poikkeavan toiminnan suhteesta sisäisen kellomme häiriöihin – ja aivan erityisesti valosta.

"Kiintoisaa on se, miten valo näkyy tässä eri vuodenaikoina", hän sanoo ja näyttää kansiosta valokuvia, joita on innokkaana kuvaajana ottanut maisemista läheltä kotiaan Tammisalossa ja kesämökillään Porvoossa.

Joukossa on kuvasarja, johon hän dokumentoi tunnin välein Pikku-Huopalahdessa kulkevaa Korppaanmäentietä talvipäivänä tammikuussa 2014.

"Seurasin luksimittarilla valon voimakkuutta, joka oli keskipäivälläkin vain 300–400 luksia. Synkkänä päivänä kadulla on siis valoa hyvin niukasti."

Siitä päästään suoraan pimeän vuodenajan masennustilaan eli kaamosmasennukseen, josta Partonen väitteli Helsingin yliopistossa 1996.

Jo 1980-luvun lopulla Partonen oli tehnyt uraauurtavaa tutkimusta, jossa kaamosmasennuksesta kärsiville unihäiriöpotilaille rakennettiin Ullanlinnan palvelukeskukseen kirkasvalohoitohuone. Partonen tilasi potilaidensa kotikäyttöönkin 60 kookasta, peilipintaista loisteputkivalaisinta, jotka rakensi valaistussuunnittelija Kari Ruokonen. Noita muinaismuistoja löytyy yhä THL:n tiloista.

"Tämä virkistää terveitäkin ihmisiä, jotka ovat paljon sisätiloissa", hän sanoo sytyttäessään niistä yhden.

Kaamosmasennusta ehkäisee vasta yli 2 000 luksin valo, koska se leikkaa melatoniinin tuotantoa käpyrauhasessa. Valon pitää kulkea silmän kautta, koska verkkokalvon pohjalta menee hermosäikeitä suoraan sisäiseen kelloomme. Tuo kello on hermosolukimppu aivojen hypotalamuksessa.

"Kaamosmasennuksesta jo kärsivän häiriintynyttä sisäistä kelloa tahdistetaan käyttämällä kirkasvaloa säännöllisesti."

Partonen kertoo vielä tutkimuksesta, jota hän pitää yhtenä uransa yllättävimmistä. Siinä selvisi, että jotkut sokeatkin saivat valohoidosta saman hyödyn kuin näkevät.

Helsingissä syntynyt, nuorena Vantaallakin asunut Partonen ei ole katunut koskaan ammatinvalintaansa. Nykyisin hän tekee usein Tukholman Karoliinisen instituutin ja Wienin lääketieteellisen yliopiston kanssa yhteistyötä.

Urallaan palkintoja saanut unitutkija on jakanut auliisti tietämystään myös kirjoissaan. Viimeisin on Lisää unta (Duodecim, 2014).

Kolme vuotta sitten Suomen Akatemia nosti hänet maan merkittävimpien lääketieteen tutkijoiden joukkoon, ja tänä vuonna hän sai Maud Kuistilan palkinnon ansioituneena saman alan tutkijoiden kouluttajana.

Hymyillen Partonen myöntää tunnustukset mukaviksi.

"Tärkeintähän tässä on silti työ muiden auttamiseksi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit