Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pestalozzi-kylän lomalaiset lähtivät takaisin Sveitsiin

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Lehtikuva
Iloisina mutta hieman haikeina vilkuttelivat Pestalozzi-kylään eilen paluumatkalle lähtevät suomalaislapset. Kuvassa keskellä lasten saattaja opiskelija Marja Ollikainen.
Iloisina mutta hieman haikeina vilkuttelivat Pestalozzi-kylään eilen paluumatkalle lähtevät suomalaislapset. Kuvassa keskellä lasten saattaja opiskelija Marja Ollikainen. Kuva: Lehtikuva

Parasta kansainvälisyyttä edustavat mielestäni nämä lapset, jotka jo nuoresta pitäen osaavat suhtautua ennakkoluulottomasti muiden maiden kansalaisiin ja jotka oppivat luottamaan ja tukemaan toisiansa, sanoi Pestalozzi-kylään palaavia suomalaislapsia eilen saattamassa ollut lastensuojeluntarkastaja, fil. maist. Osmo Vuoristo.

Pestalozzi-kylän, joka sijaitsee Sveitsissä Trogenissa, Jukolantalon kuudestatoista lapsesta vietti seitsemän kesälomastaan puolisentoista kuukautta pääasiassa omaistensa luona Suomessa. Nämä lapset ovat kaikki täys- tai puoliorpoja. He käyvät Pestalozzi-kylässä ensin täydellisen kansakoulun ja sitten suomen keskikoulua vastaavan Sekundärschulen. Tämän jälkeen he palaavat Suomeen jatkamaan opintojaan. Lapset on huolellisesti valittu, sillä heidän tulee olla kykeneviä oppimaan esimerkiksi saksan kieltä helposti.

Hyvin olivat kaikki lapset kesälomalla kotimaassa viihtyneet kahdeksanvuotiaasta Timo Pajarista neljätoistavuotiaaseen Antero Kautoseen saakka. Lapset kertoivat, että Pestalozzi-kylässä on hauska ja mukava asua. Kaikenmaalaisten lasten kanssa on kuulemma helppo tulla toimeen, koska kylään tuleville aletaan heti opettaa saksaa ja pienimmätkin tulevat sillä toimeen. – 

Kylässä, joka perustettiin v. 1947, oli aluksi vain sotaorpoja, mutta nyttemmin se on muodostunut suurimmalta osaltaan muulla tavoin kuin sodan kautta orvoksi joutuneiden lasten kansainväliseksi yhdyskunnaksi. Kylässä on 12 eri kansallisuuksien taloa. Viime aikoina tapahtunutta yleistä kansainvälisten suhteiden laajenemista kuvastaa tämän kylän kohdalla se, että sinne on eurooppalaisten lasten talojen rinnalle jo perustettu tiibetiläisille lapsille oma lastenkoti, ja lähiaikoina myös Tunisia ja Etelä-Korea saavat kylässä omat lastentalonsa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit