Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Museologi uppoutuu vapaa-ajallaan erikoisen paimiolaisen keksijän elämään

Johanna Lehto-Vahtera viimeistelee jo kolmatta kirjaansa itseoppineesta tiedemiehestä August Pyölniitusta

Ihmiset
 
Juhani Niiranen HS
Turkulaisen Aboa Vetus & Ars Nova -museon johtaja Johanna Lehto-Vahtera taustallaan paimiolaisen August Pyölniitun kuva sisaruksineen.
Turkulaisen Aboa Vetus & Ars Nova -museon johtaja Johanna Lehto-Vahtera taustallaan paimiolaisen August Pyölniitun kuva sisaruksineen. Kuva: Juhani Niiranen HS
Juhani Niiranen HS
Paimiolainen itseoppinut tiedemies August Pyölniittu työpöytänsä ääressä.
Paimiolainen itseoppinut tiedemies August Pyölniittu työpöytänsä ääressä.

useonjohtaja Johanna Lehto-Vahtera on kylässä Pyölniitun sisarusten kotona Paimiossa, kuten monesti aikaisemmin. Hän on tutkinut tiedemies August Pyölniittua (1887–1979) ja tämän sisaria Olgaa ja Idaa vuosikaudet. Lehto-Vahtera puhuu tutkimuskohteistaan poikkeuksellisella lämmöllä ja rakkaudella.

"Sisarukset eivät pahastuisi siitä, että esittelen heidän kotiaan. Päinvastoin uskon, että meille keitettäisiin kahvit", Lehto-Vahtera hymyilee.

Hän johtaa turkulaista Aboa Vetus & Ars Nova -museota. Museologin harrastuksena on August Pyölniittu, pienviljelijä ja itseoppinut tiedemies, joka kehitteli vuosikymmeniä neonturbiini-nimistä ikiliikkujaa ja kirjoitti muun muassa tähtitieteestä sekä matematiikasta.

Kolme nopeaa

Suosikkini August Pyölniitun mietelauseista

1. "Ei voi ottaa päällensä sitä, että on yrittänyt lentää korkeammalle kuin siivet kantavat." (1912)

 

2. "Eniten väheksytään niitä, jotka vetävät puoleensa, mutta joita ei voi vetää puoleensa." (1920-luku)

 

3. "Vaikka voisikin ottaa tikapuut ja kääntää tuuliviirin, niin tuulen suuntaa ei voi kääntää." (1915)

Paimion Maljamäessä sijaitsevassa kotimuseossa kaikki tavarat ovat samoilla paikoilla kuin Augustin ja sisarien eläessä. Tuvan uunin kyljessä seisoo pulsaattoripesukone ja pöydällä kirjoituskone. Talon toisessa päädyssä on kotikirjasto, jossa on huimat 2 000 teosta. Museossa ei ole mitään "näyttelyllistä", vaan tavarat ovat kerrostuneet kotiin vuosikymmenien aikana. Tuvassa oli aikanaan televisiokin, mutta sisarukset eivät oikein oppineet katsomaan sitä.

"Se oli sisaruksille niin kirkas, että he katsoivat sitä ikkunaheijastuksen kautta. He vieroksuivat jääkaapinkin käyttöä. Naapuri oli huomannut, että siellä säilytettiin saappaita."

Talossa liikkumiseen liittyy haikea pohjavire. "Suren täällä sitä, että kaikki vähitellen hiutuu ja kuluu pois, eikä sille voi mitään."

Vaikka vanhat esineet ja kirjat eivät ehkä kestä ajan hammasta, Pyölniitun perintö ei ole hiutumassa. Kiitos siitä kuuluu suurelta osin Lehto-Vahteralle.

Kun Pyölniittu kuoli ilman jälkeläisiä, maatila jäi valtiolle. Kunta päätti museoida kodin, mutta se jäi oman onnensa nojaan. Lehto-Vahtera kävi opiskelijana luetteloimassa irtaimistoa talossa, jota hiiret ja tuholaiset olivat vuosien ajan hallinneet.

Juhani Niiranen HS
Pyölniitun museossa on käyttöesineitä noin sadan vuoden ajalta.
Pyölniitun museossa on käyttöesineitä noin sadan vuoden ajalta.

Paikka olisi ehkä jäänyt pelkäksi suljetuksi henkilömuseoksi, jos Pyölniitun kirjoituksia ei olisi löydetty. Ne löytyivät vuonna 1992 koulukeskuksen remontin yhteydessä: neljä hyllymetriä kaunokirjallisia esseitä, fysiikkaa, tähtitiedettä ja matematiikkaa.

Yksistään päiväkirjan laajuus oli tuhat sivua. "Arkiston löytyminen oli aivan ihmeellinen asia, mutta samalla kauhea järkytys. Miten tässä valtavasta massasta voi saada mitään tolkkua?"

Pyölniitun täsmällisyys helpotti työtä. Nuorempana hän oli paperipulan takia kirjoittanut jopa karamellikääreisiin. Myöhemmin hän piti kirjoituksensa tarkasti otsikoituna ja päivämäärien mukaisessa järjestyksessä.

Lehto-Vahtera on kirjoittanut Pyölniitusta jo kaksi teosta ja useita artikkeleita. Nyt hän viimeistelee kolmatta kirjaa. Kirjoitus- ja tutkimustyön lisäksi hän huolehtii museosta ja viettää kesäsunnuntait siellä oppaana.

Juhani Niiranen HS
Pyölniitun museo Paimiossa on vuonna 1979 kuolleen tiedemies August Pyölniitun ja hänen sisartensa kotimuseo.
Pyölniitun museo Paimiossa on vuonna 1979 kuolleen tiedemies August Pyölniitun ja hänen sisartensa kotimuseo.

Miksi itseoppinut tiedemies kiinnostaa näin paljon?

Pyölniittu oli poikkeuksellisen älykäs totuuden etsijä. Ujo mies, joka huomasi 17-vuotiaana, ettei hän ollut samanlainen kuin muut. Ruumiillista työtä tehnyt mies onnistui hankkimaan valtavan sivistyksen. "Sellainen laajanäköisyys ihmisellä, joka olisi voinut olla näköalaton!"

Pyölniittu ei päässyt irti juuristaan ujouden ja rahapulan vuoksi tai ehkä siksi, että hän oli vastuussa nuoremmista sisaristaan.

Hän kyllä yritti saada julkaisukanavaa keksinnöilleen. Niistä tärkein hänelle oli ikiliikkuja neonturbiini. Sitä hän kävi esittelemässä Helsingissä asti, mutta professorit eivät ottaneet tosissaan hiljaista miestä.

Ei ikiliikkuja edes olisi ollut mahdollinen, mutta monet miehen monimutkaisista laskelmista pitivät paikkansa. "Hänellä ei ollut vertaistukea, joka olisi huomauttanut virhepäätelmistä."

Juhani Niiranen HS
Kuvat Pyölniitun sisaruksista Idasta, Augustista ja Olgasta ovat heidän kotimuseonsa seinällä.
Kuvat Pyölniitun sisaruksista Idasta, Augustista ja Olgasta ovat heidän kotimuseonsa seinällä.

Kyläläiset muistavat Pyölniitun sisarukset lempeinä ja hyväntahtoisina. Moni on muistellut Lehto-Vahteralle sitä, miten August myi pienviljelijäin liiton arpoja. Hän käveli tupaan sisään ja seisoi hiljaa varpaitaan tuijottaen. Silloin tiedettiin, että August on tullut myymään arpoja.

"Aku ihmetteli päiväkirjassaan, miten muut eivät saaneet myydyksi 200 arpaa, kun hän, joka oli 'hiljaiseksi tiedetty', onnistui siinä."

Kun Lehto-Vahtera puhuu nuorimman sisaruksen Olgan kohtalosta, hänen silmänsä kostuvat. Tuntematon yöllinen tunkeutuja tappoi Olgan 1976.

"En ole halunnut enkä pystynyt selvittämään oikeuden papereista tapahtumakulkua."

Traaginen tapahtuma ei saa vielä huomiota tärkeimmästä, eli Pyölniituista ja Augustin elämäntyöstä. Lehto-Vahtera uskoo, että Aku, Ida ja Olga seuraavat aina hänen mukanaan.

"Minulla ei ole aikomustakaan katkaista suhdettamme, sillä se on minulle rakas ja tärkeä. Ajattelen Akua ja minua yhteistyökumppaneina. Hän oli se hiljainen, minä taas puhelias."

Juhani Niiranen HS
Tiedemies August Pyölniitun tekemiä lukusarjoja.
Tiedemies August Pyölniitun tekemiä lukusarjoja.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit