Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itäsaksalainen Silvia Stockmann loikkasi Suomeen ja työllisti itsensä perustamalla päiväkodin

Yli 20 vuotta Suomessa viihtynyt päiväkodinjohtaja loi Keravalle saksankielisen yhteisön

Ihmiset
 
Outi Pyhäranta HS
Esikoululaiset Kosmo Koponen (vas.), Simon Höhnle, Veera Vartia, Clara Feller ja Marie Dyballa iloitsivat Saksaan muuttaneen päiväkotinsa perustajan Silvia Stockmannin vierailusta.
Esikoululaiset Kosmo Koponen (vas.), Simon Höhnle, Veera Vartia, Clara Feller ja Marie Dyballa iloitsivat Saksaan muuttaneen päiväkotinsa perustajan Silvia Stockmannin vierailusta. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Pieni poika pitelee verta vuotavaa sormeaan päiväkodin aulassa. Silvia Stockmann, 55, kyykistyy laittamaan laastarin. Hän sanoo pojalle muutaman sanan saksaksi, naurahtaa rohkaisevasti ja päästää sitten pojan juoksemaan takaisin leikkeihinsä.

Stockmann on kaitsenut lapsia tässä keravalaisessa päiväkodissa jo 18 vuotta, sillä hän on paikan johtaja.

Kolme nopeaa

Näitä jään kaipaamaan Suomesta

1. Televisio-ohjelmat
"Ihmiset, juontajatkin, ovat televisiossa luonnollisempia kuin Saksassa. Samat konseptit, kuten Satuhäät, eroavat toisistaan hurjasti. Suomalainen televisio ei ole näytelmää, vaan elämää."

 

2. Ruisleipä
"Laukku on täynnä ruisleipää aina Suomen-vierailun jälkeen.

 

3. Suomalainen design
"Kankaat, kalusteet ja vaatteetkin. Minulla on tapana lueskella suomalaisia sisustuslehtiä."

Itäsaksalaislähtöisen Stockmannin myötä Keravalle on muodostunut vahva saksankielinen yhteisö. Niinpä Stockmannin perustamaan saksankieliseen päiväkotiinkin olisi tulijoita jonoksi asti.

Stockmann loikkasi Suomeen kotimaastaan Itä-Saksasta vuonna 1986, 26-vuotiaana, suomalaisen aviomiehensä kanssa. Loikkauksen jälkeen Stasi kävi penkomassa Itä-Saksan kodissa roskiksetkin, ja isä pidätettiin kuulusteluja varten.

"Veli sai minulle sanan, että Stasi on pakottanut isän kirjoittamaan kirjeen, jonka tarkoituksena on saada minut palaamaan. Kirje tulikin, ja se oli ihan kamala. Isä kirjoitti, miten äitini oli itsemurhan partaalla lähtöni takia. Revin kirjeen heti."

Suomalaiset viranomaisetkaan eivät vastaanottaneet Stockmannia avosylin. Oleskelulupahakemuksesta huolimatta häntä oltiin lähettämässä takaisin. Aviomies ja heidän yhteinen poikansa olisivat jääneet Suomeen. Vasta kun selvisi, että Stockmann oli raskaana, hän sai tilapäisen oleskeluluvan. 1,5 vuotta myöhemmin, hieman ennen kuin Saksa yhdistyi, hänelle myönnettiin virallinen muuttolupa.

"Kun menin Itä-Saksan suurlähetystöön Suomessa hakemaan muuttopapereita, paksut rautaportit kalahtivat heti selkäni takana kiinni. Tuli sellainen olo, että pääsenkö enää täältä pois."

Saksan Dresdenissä opettajaksi valmistuneelle naiselle ei juuri ollut alan työpaikkoja Suomessa. "Työttömyys oli hirveän tylsää."

Silvia keksi, että voisi työllistää itsensä ja perusti päiväkodin. Kun päiväkoti parikymmentä vuotta sitten aloitti kerrostalon kellarikerroksessa, lapsia oli enimmillään vain seitsemän.

"Nekin harvat taisivat tulla vain, koska tämä oli ainoa täyspäiväinen päivähoito, myös alle kolmevuotiaille", hän remahtaa nauruun. "Silloin en puhunut suomea juurikaan, ja opin kieltä lastenlaulujen kautta lasten kanssa puuhatessani."

Nyt päiväkodissa on 45 lasta ja 13 ihmisen henkilökunta. Lapsia tulee lähikunnista ja osa Helsingistä asti.

Juuri Keravalle päiväkoti päätyi osittain sattuman myötä. Kunta oli Stockmannin listassa ensimmäisenä. Päättäväinen nainen oli valmistautunut käymään monta kuntaa läpi, jos tarve olisi vaatinut.

"Täällä oli päiväkotien yksityistämiskokeilu käynnissä ja oli taidepäiväkotia ja muuta. Saksankielinen sopi joukkoon."

Silloinen Keravan varhaiskasvatuspäällikkö Anneli Rautiainen sanoi, että päiväkotia varten pitää perustaa kannatusyhdistys. Stockmann nyökytteli, vaikka sana oli vieras. Kotiin päästyään hän etsi sen sanakirjasta.

"Kun merkitys selvisi, olin että, huh, kuulostaa vaikealta, mutta pitää siis tällainen tehdä. Selvä – tehdään."

Kannatusyhdistys syntyi ja ensimmäisessä kokouksessa oli Rautiainen tulkkaamassa paikalle tulleille kouralliselle vanhempia, mistä on kyse. Kunnalta saadun 10 000 markan starttirahan voimin päiväkoti aloitti toimintansa. Nyt kannatusyhdistyksessä on yli 50 jäsentä.

Päiväkodin myötä Stockmann sai uusia ystäviä lasten vanhemmista ja työkavereista, pääsi sisään. Häntä arvostettiin, välillä vääristäkin syistä.

"Olen omasta mielestäni lämmin ihminen, mutta silloin, kun kielitaitoni ei vielä ollut kovin hyvä, puhuin lasten vanhemmille hyvin lyhyillä lauseilla."

"He tulkitsivat sen niin, että olen tiukka ja pidän 'saksalaista kuria' päiväkodissakin. He olivat tyytyväisiä", hän naurahtaa.

Yli 20 vuotta Suomessa viihtynyt nainen on nyt palannut Saksaan ja käy täällä enää vain visiiteillä.

Palattuaan Saksaan, kotikuntaansa Thüringiin, missä hänen uusi miehensä asuu, Silvia on huomannut tuntevansa itsensä ulkopuoliseksi – suomalaiseksi. Yllätyksenä tuli myös se, että Saksojen välinen raja ei ole täysin poistunut, vaikka muuri on purettu.

"Maassa on kaksi palkkalistaa ja eläketasoa. Itä-Saksassa voi tienata samasta työstä jopa 20 prosenttia vähemmän."

Stockmannia huolettaa, että Saksojen yhtenäistämisprosessi on kestänyt jo 25 vuotta.

"Jos Saksojen yhdistäminen kestää näin kauan, kuinka kauan menee, kunnes pakolaiset saadaan kotoutettua yhteiskuntaan? Sata vuotta?"

Tiiamari Pennanen HS
Kerava

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit