Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Tietöitä tehdään risteyksessä

Ihmiset
 
Reijo Koskinen Lehtikuva
Tietyöt ovat käynnissä, mutta missä ja milloin?
Tietyöt ovat käynnissä, mutta missä ja milloin? Kuva: Reijo Koskinen Lehtikuva
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

 

Lähiaikoina lukijoita on hemmoteltu helpoilla kuva-arvoituksilla, mutta viime viikolla vaikeuskerroin nousi hieman. Ja se näkyi vastausten määrässä, joita tuli määräaikaan mennessä vain 24. Niistä kuitenkin lähes kaikki tiesivät, että kuvan huivipäät olivat kävelyllä Kustaankartanon vanhainkodin pihassa.

Kuva Helsingin Oulunkylässä sijaitsevasta vanhainkodista oli otettu vuonna 1974.

Heikki Sorsa asui alueella lapsuudessaan 60-luvulla, sillä hänen vanhempansa olivat töissä vanhainkodissa. Sorsa kertoo oppineensa kuvassa olleen risteyksen avulla, missä suunnassa on oikea ja missä vasen.

"Taustalla oleva rakennushan on se, jossa on iso juhlasali, missä näytettiin elokuvia, joita me lapsetkin pääsimme katsomaan", hän kertoo.

Myös Riitta Ekola asui lapsena vanhainkodin lähistöllä ja muistaa hyvin elokuvat – sekä kesyt eläimet.

"Alueen keskellä puistossa oli muun muassa lampi. Oravat sekä jopa pikkulinnut olivat kesyjä, ja tulivat kädestä syömään. K-talon juhlasalissa esitettiin maanantai-iltaisin vanhuksille vanhoja kotimaisia elokuvia, ja vahtimestari päästi myös meidät lapset niitä yläparvelle katsomaan."

Pekka Tarkiainen oli 5-vuotias, kun hänen isänsä sai joulun alla 1952 työpaikan lämmittäjänä vanhainkodista. Niinpä koko perhe muutti sinne.

"Yksitoista taloa lämmitettiin ensin haloilla monta vuotta, mikä oli raskas savotta kolmivuorotöineen."

Myös Pekka Tarkiaisen äiti oli vanhainkodissa töissä liinavaatevaraston hoitajana eläkeikään saakka. "Veljeni työskenteli kuljetuksessa, tätini oli keittiöllä ja serkkuni hoitajana. Henkilökunnan lapsia oli paljon ja näin ollen leikkikavereita. Puistomainen suuri alue oli kuin tehty leikkeihin."

Liisa Paavolan isomummu asui Kustaankartanossa vuodesta 1957 kuolemaansa asti. Nyt isomummun pojantytär eli Paavolan oma äiti käy vanhainkodissa säännöllisesti tilapäishoidossa.

"Aika ja hoidettavat ovat muuttuneet: Isomummuni kävi meillä molempiin suuntiin kävellen visiitillä Käpylässä. Nykyisin vain harvat asukkaista liikkuvat ilman hoitohenkilökuntaa ja kävelyn apuvälineitä puistoalueella", Paavola kertoo.

Vanhainkoti on valmistumisestaan lähtien kuulunut Helsingin parhaimpiin. Tarkiaisen mukaan sitä näytettiin aikoinaan ylpeänä monen kansakunnan päämiehelle heidän Suomen vierailullaan.

Eläkkeellä oleva Annikki Piilonen käy nykyään lähes päivittäin Kartanoravintolassa lounaalla.

"Kustaankartanon alue on erittäin viehättävä puisto. Alue olisi mielestäni syytä suojella asemakaavalla. Olen tehnyt asiasta aloitteen, mutta epäonnistunut jatkotoimenpiteissä."

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Liisa Paavolan. Hän saa palkinnoksi Kirsti Ellilän kirjan Tuntemattomat (Karisto).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa tehdään tietöitä.

Missä nämä tiet sijaitsevat? Onko paikka sinulle tuttu? Miltä se näyttää nykyään? Entä arvaatko, millä vuosikymmenellä kuva on otettu?

 

Lähetä vastauksesi torstaihin 3. syyskuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.
 
Myös Kotikulmilla-palsta odottaa lisää lukijoiden vanhoja kuvia. Parhaillaan etsimme kuvia Punavuoresta, Kannelmäestä, Myyrmäestä ja Suutarilasta.
Kuvia voi lähettää osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi.

Korjattu 07.09.2015 Klo 12.40: Tekstiin vaihdettu oikea päivämäärä, johon mennessä vastaukset täytyy lähettää.

.

Jarmo Hietaranta
Viime viikon kuvassa oli Helsingin Kustaankartanon vanhainkoti.
Viime viikon kuvassa oli Helsingin Kustaankartanon vanhainkoti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit