Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hetki kapellimestarina – Lahden kaupunki toteutti kehitysvammaisen Ville Salanderin unelman

Intohimoinen Sibelius-fani pääsi hetkeksi Okko Kamun paikalle johtamaan Finlandiaa

Ihmiset
 
Sirpa Räihä HS
Lahden kaupunki toteutti klassista musiikkia rakastavan Ville Salanderin haaveen päästä johtamaan Sinfonia Lahtea.
Lahden kaupunki toteutti klassista musiikkia rakastavan Ville Salanderin haaveen päästä johtamaan Sinfonia Lahtea. Kuva: Sirpa Räihä HS

On aamu, kello on kymmenen. Sinfonia Lahden harjoitukset ovat alkamassa. Kapellimestari Okko Kamu antaa tahtipuikkonsa nuorelle miehelle. Tämä nousee kapellimestarin korokkeelle ja katsoo Kamua.

"Nyt lähdetään", Kamu sanoo viereltä ja iskee tahtipuikon ylhäältä alas.

Kolme parasta

Sibeliuksen parhaat Ville Salanderin mielestä

1 Finlandia

"Musiikin vyöryvä mahtipontisuus puhuttelee koko olemusta."

2 Viidennen sinfonian finaali

"Tätä musiikkia jaksaa kuunnella loputtomiin."

3 Viulukonsertto

"Vie ihan omaan maailmaan ja hiljentää täydellisesti."

Jean Sibeliuksen Finlandian voimakkaat alkutahdit kajahtavat Sibeliustalon pääsalissa. Kymmenen minuuttia musiikin jylinää vyöryy ilmoille täydellisesti eläytyvän kapellimestarin johdolla.

Ville Salander, 20, todellakin eläytyy musiikkiin niin, että koko vartalo heiluu. Ylikapellimestari Kamu nyökyttelee vieressä.

Lopuksi Kamu luovuttaa tahtipuikkonsa Salanderille muistoksi tämän pitkäaikaisen unelman täyttymisestä.

Salander kättelee ensiviulistin ja orkesterista tutun toisen viulistin ja luovuttaa korokkeen takaisin Kamulle.

Salanderilla on Downin oireyhtymä. Musiikki kaikissa muodoissaan on hänen tärkein kommunikaatiovälineensä, sillä hänen sanallinen viestintänsä rajoittuu muutamaan sanaan ja viittomaan.

"Ville näytti ilot ja surut musiikin kielellä jo ihan vauvana", isä Pekka Salander kertoo.

Ville Salanderin musiikkiharrastus alkoi 1990-luvulla Lahden konservatoriolla järjestetystä kehitysvammaisten lasten vauvamuskarista.

Pienenä häntä ei aina iltaisin nukuttanut. Silloin isä ja poika valvoivat ja katsoivat yhdessä musiikkivideoita. Suosikkikappaleita olivat Led Zeppelinin Stairway to Heaven ja Procol Harum– erityisesti yhteiskonsertti Edmontonin sinfoniaorkesterin kanssa.

"Kun televisiosta tuli sinfoniakonsertteja, Ville tykkäsi niistä silmin nähden", isä kertoo.

Sitten vanhemmat päättivät viedä pojan kuuntelemaan Lahden kaupunginorkesteria. Se nappasi heti.

Sibelius on ollut jo pitkään Ville Salanderin mielimusiikkia. Siitä ei ole epäilystäkään. Kun televisiosta tuli Jean ja Aino Sibeliuksen kirjeenvaihtoon perustuva dokumentti, se nauhoitettiin ja poika kelaili dvd:tä niin ahkerasti, että äänitys meni solmuun.

"Siitä huomasin, että Ville on ehdottomasti Sibelius-fani", isä naurahtaa. Ja Sibeliuksen teoksista ylitse muiden on Finlandia.

Villen äiti Pirjo Meronen on huomannut, että tietty musiikin mahtipontisuus vetoaa poikaan erityisesti. Sitähän Finlandiassa on ja myös viidennessä sinfoniassa, jota Ville Salander kuuntelee paljon.

"Se on jännää, että Ville yleensä pelkää äkillisiä kovia ääniä, kuten ukkosen tai matalalla lentävän lentokoneen jylinää. Mutta musiikissa kovat äänet eivät häntä häiritse – päinvastoin. Ehkä se johtuu siitä, että kappaleet ovat tuttuja ja hän tietää ennalta, koska se kova ääni tulee."

Aluksi vanhemmat pelkäsivät hiukan pojan viemistä sinfoniakonsertteihin. Entä jos muut häiriintyvät hänen heilumisestaan?

He valitsivat paikan penkkirivin päästä, josta olisi helppo livahtaa ulos. Pelko osoittautui turhaksi. Koskaan ei ole tarvinnut lähteä kesken pois.

Vaikka Ville Salander ei osaa lukea, hän tunnistaa joitain sanoja. Eräänä päivänä hän pysähtyi kaupassa oluthyllyn eteen. Isää se hiukan ihmetytti, kunnes hän huomasi Sibelius-oluen. Sitä oli Villen mielestä ostettava.

Ville Salander on ilmiö lahtelaiselle konserttiyleisölle. Hän istuu permannolla neljännen rivin keskivaiheilla ja eläytyy musiikkiin omalla keskittyneellä tavallaan. Hän ikään kuin johtaa orkesteria kapellimestarin selän takaa.

Pienenä Ville Salander halusi ottaa rumpupalikan mukaan konserttiin ja johtaa sillä – samalla tavalla kuin hän teki kotonaan katsellessaan musiikkivideoita. "Villellä on kapellimestarin urahaave", äiti kertoo.

Siksi oli hienoa, kun Lahden viestintäpäällikkö Heini Moisio tarjosi hänelle mahdollisuutta päästä johtamaan Sinfonia Lahtea harjoituksiin Sibelius-festivaalin alla.

Se oli yksi kaupunkilaisten unelmista, joita kaupunki päätti tänä syksynä toteuttaa 110-vuotisjuhlan kunniaksi. Kaikkiaan toteutuu 1+10 unelmaa. Niistä Ville Salanderin unelma oli ensimmäinen.

Tänään tiistaina Lahden Sibelius-festivaali jatkuu ja Ville Salander istuu vanhempiensa kanssa Sibeliustalossa kuuntelemassa Sibeliuksen Metsänhaltijaa sekä kolmatta ja neljättä sinfoniaa.

Sinfonia Lahtea johtaa kapellimestari Osmo Vänskä.

Merja Ojansivu
Lahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit