Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raha-aktivisti Ville Iivarinen: "Rahanluontioikeus pitäisi siirtää yksityisiltä pankeilta demokraattisille instituutioille"

Lähes kaikki maailman ongelmat johtuvat rahasta, sanoo Occupy-liikkeeseen osallistunut aktivisti

Ihmiset
 
Katarina Sällyllä HS
"Kun kyseenalaistan rahan, monet ottavat sen kuin henkilökohtaisena hyökkäyksenä heidän elämäänsä vastaan", sanoo Ville Iivarinen.
"Kun kyseenalaistan rahan, monet ottavat sen kuin henkilökohtaisena hyökkäyksenä heidän elämäänsä vastaan", sanoo Ville Iivarinen. Kuva: Katarina Sällyllä HS

"Tuossa makasiinin vieressä se iso telttamme seisoi", sanoo Ville Iivarinen ja katsoo ulos Sanomatalon kahvilasta.

Valtiotieteen maisteri puhuu syksystä 2011, jolloin Occupy-kansanliikkeen aktivistit leiriytyivät viikoiksi Eduskuntatalon näköpiiriin.

Kolme nopeaa

Isot väärinkäsitykset rahasta

1. Pankkitoiminnan luonne

"Se ei ole rahan välittämistä säästäjiltä lainaajille vaan rahan luomista ja

tuhoamista."

2. Velkasuhde

"Rahasta puhutaan neutraalina vaihdon välineenä. Siihen liittyy silti velkasuhde, jolla on oma vaikutuksensa ja joka usein

sivuutetaan taloustieteessä."

3. Velkaantuminen

"On turha miettiä, että mistä yhteiskunnan velkaantuminen mahtaa johtua, kun sen rahoitus riippuu koko ajan kasvavasta velkaantumisesta pankeille."

Maailmalle levinnyt Occupy oli alkanut Manhattanilta, jonne nousi telttaleiri vastustamaan maailmantalouden tuhonneen finanssimaailman toimia.

Iivarinen meni Helsingissä viikoiksi telttaan solidaarisuudesta. Kokemus oli hänelle lopulta pettymys.

"Muutoksia ei kannata hakea luomalla työryhmiä ja etsimällä konsensuspäätöksiä, jos ihmiset eivät aina edes tule paikalle."

Kylmä syksy laski mielialoja leirissä, jossa sitkeimmät olivat talven yli. Enää Iivarista ei saisi helposti mukaan.

"Levitän parilla blogitekstillä tietoisuutta enemmän kuin istumalla teltassa."

Savonlinnassa syntynyt ja Turussa asuva Iivarinen, 34, on raha-aktivisti. Hän herättelee ihmisiä näkemään, miten epäreilusti raha toimii. Sitä hän on tehnyt jo viitisen vuotta blogissaan Uuden Suomen sivuillakin. Sitä ennen pitämänsä toisen blogin tekstit hän poisti lakattuaan olemasta vihainen nuori mies.

Iivarinen kertoo leppoisasti mutta painokkaasti ajatuksista, jotka kannattelevat hänen syyskuussa ilmestyvää kirjaansa Raha – mitä se todella on ja mitä sen tulisi olla (Into).

Kansalaisjärjestö Suomen talousdemokratiassa aktiivinen Iivarinen sanoo lähes kaikkien maailman ongelmien johtuvan rahan olemuksesta.

"Rahanluontioikeus pitäisi siirtää yksityisiltä pankeilta demokraattisille instituutioille."

Se tuntuu ydinkohdalta hänen listatessaan velkaan perustuvan rahajärjestelmän epäkohtia.

"Jos lainaat pankilta 1 000 euroa, pankki kirjaa sen tilillesi. Pankki myös kirjaa velkasi varoihinsa ja luo näin rahaa. Maksaessasi velkasi tuo raha tuhoutuu, kun pankki vähentää sen varoistaan. Saman summan edestä vähenee rahan määrä maailmassa."

Kansantalouksissakin raha liikkuu pääosin pankkivelkoina. Iivarinen toivoo pankeille sadan prosentin reservivaatimusta, jolloin ne lainaisivat vain niihin oikeasti talletettua rahaa. Näin estettäisiin rahan luonti tyhjästä spekulatiivisesti, mikä on monien pörssiromahdusten ja pankkikriisien taustatekijä.

Vastareaktiot arvaten Iivarinen täsmentää naurahtaen, ettei ole antikapitalisti. Eihän tällaisen rahareformin ideakaan ole uusi.

Amerikkalaiset ekonomistit Irving Fisher ja Henry Simons esittivät jo 1936 sitä keinoksi lopettaa Yhdysvaltojen lama.

Nykyisistä ekonomisteista Iivarinen arvostaa etenkin Lontoon Kingstonin yliopiston taloustieteen professoria Steve Keeniä, vaikka tämä ei ole rahareformaattori.

Velkaantumiskehityksen ja työllisyyden yhteyttä usein analysoinyt Keen katsoo, ettei taloutta voida edes tutkia, jos yhtälöstä sivuutetaan rahat, velat ja pankit. Iivarisen mielestä juuri niin tekee uusklassinen taloustiede, joka ohjaa talouspoliittista ajattelua Suomessakin.

Hän toivoo silti, että leviävä tietoisuus rahajärjestelmän ongelmista herättää päättäjät.

Iivarisen oma herätys tapahtui mutkien kautta. Lukion jälkeen hän pääsi Teknilliseen korkeakouluun, mutta vaihtoi sitten sosiologiaan Kuopion yliopistossa. Sieltä hän meni työharjoitteluun Sri Lankaan joulukuussa 2004.

Kun Iivarinen oli ollut perillä viikon, valtava tsunami surmasi yli 35 000 ihmistä ja jätti ainakin 500 000 ilman kotia.

Työharjoittelu muuttui jälleenrakennustyöksi.

Iivarinen pääsi hollantilaisen avustusjärjestön kautta maan eteläosaan tyhjentämään kaivoja merivedestä ja pystyttämään väliaikaistaloja ja telttakyliä.

Puolen vuoden kuluttua Suomeen palasi syvästi muuttunut nuorukainen.

"Kun olin nähnyt ihmisten surkean tilanteen ja todellisen köyhyyden, sosiologiassa pyöritellyt kysymykset yhteiskunnan rakenteista menettivät merkityksensä."

Iivarinen siirtyi Helsingin yliopistoon opiskelemaan kehitysmaatutkimusta. Kun se ei tarjonnut päteviä vastauksia köyhyyden kysymyksiin, jäivät myös haaveet urasta kehitysyhteistyön saralla.

"Kehitysyhteistyö ei ikinä voi korjata sitä, miten koko maailmantalouden rakenne toimii kehitysmaita vastaan."

Opintojensa lopulla Iivarinen löysi rahareformiliikkeen.

"Maailman tutkiminen rahan olemuksen kautta opetti parissa viikossa enemmän kuin vuodet yliopistolla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit