Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teatterinjohtaja Asko Sarkola vastaa musikaali- ja farssikritiikkiin: "Meillä on ollut minun aikanani sata kotimaista kantaesitysnäytelmää"

Helsingin kaupunginteatteria 17 vuotta luotsannut Sarkola ei vielä suunnittele eläkepäiviään

Ihmiset
 
Lauri Meri
Sirpa Räihä HS
Asko Sarkola viettää tänään torstaina syntymäpäiväänsä astumalla näyttämölle Ministeriä viedään -farssissa. Eikä Sarkola aio jättää näyttelemisistä senkään jälkeen, kun hän joskus jättäytyy eläkkeelle teatterinjohtajan tehtävistään Helsingin kaupunginteatterissa.
Asko Sarkola viettää tänään torstaina syntymäpäiväänsä astumalla näyttämölle Ministeriä viedään -farssissa. Eikä Sarkola aio jättää näyttelemisistä senkään jälkeen, kun hän joskus jättäytyy eläkkeelle teatterinjohtajan tehtävistään Helsingin kaupunginteatterissa. Kuva: Sirpa Räihä HS

Seitsemäntoista vuotta Helsingin kaupunginteatteria johtaneen Asko Sarkolan työhuoneessa näyttää vallitsevan yllättävän hyvä järjestys, vaikka mies on ollut myrskyn silmässä koko johtajakautensa ajan.

Teatterinjohtaja on käynyt paperinsa huolellisesti läpi viime keväänä, mutta ei suinkaan jäädäkseen eläkkeelle.

Kolme nopeaa

Mitä näytelmistä voi oppia?

1. William Shakespeare

"Luulet ehkä, että kohtalo tekee valinnat, mutta valinnat tekevät kohtalon."

2. Molière

"Emme ole vastuussa ainoastaan teoistamme, vaan myös siitä, mitä jätämme tekemättä."

3. Anton Tšehov

"Kun ihminen saavuttaa kypsyyden, hän kokee olevansa ansassa."

Eläintarhanlahden rannalla kohoavan, kohta viisikymmentävuotiaan teatteritalon täydellisen remontin takia koko laitos siirtyi viime keväänä väistötiloihin. Nyt kaikelle on löytynyt oma paikkansa, ja uusi näytäntökausi on saatu vauhdilla käyntiin.

"Suomi täyttää sata vuotta, ja minä olen ollut puolet siitä ajasta näyttämöllä", Sarkola huokaa asetellessaan pitkiä raajojaan nojatuolissa.

Kaupunginteatteri on kasvanut valtavasti Sarkolan johtajakaudella, mutta siitä hän ei ota kunniaa itselleen.

"Yhteistyö kaupungin sekä ministeriöiden kanssa on toiminut erinomaisesti. Ulkopuoliset ovat kuitenkin kaataneet kaiken kuonan aina meidän päällemme — esimerkiksi teattereiden yhdistämisasioissa."

Sen sijaan teatterin henkilöstöpolitiikasta Sarkola on valmis kantamaan vastuunsa.

Näyttelijänä aloittanut ja Lilla Teaternia pitkään johtanut Sarkola siirtyi kaupunginteatteriin alkuvuodesta 1998. Heti aluksi hän jätti täyttämättä avoimet näyttelijävakanssit ja alkoi turvautua entistä enemmän vierailijoihin.

"Suurin osa teatterinjohtajan ajasta menee roolijakojen miettimiseen. Jos tiettyyn näytelmään ei löydy ihanteellista miehitystä, se kannattaa jättää odottamaan vuoroaan."

"Kaikki eivät tietenkään voi olla freelancereita, muuten esitysten järjestämisestä tulisi mieletön palapeli. Vähintään puolet teatterissa työskentelevistä näyttelijöistä on tilapäisellä tai määräaikaisella sopimuksella", Sarkola täsmentää.

Teatterissa ei ole ollut myöskään kovin monta vakituista ohjaajaa. Sarkolan mielestä se ei muodosta ongelmaa taiteellisen linjan tai näyttelijöiden kehityksen kannalta.

"Ohjaajan pitää olla työssään itsekäs. Työllistävät ja pedagogiset näkökulmat häviävät kyllä nopeasti, kun ohjaajalle annetaan vapaat kädet."

Sarkola pyytää ohjaajia laatimaan ihannemiehityksen. Sen pohjalta hän pystyy tulkitsemaan, miten ohjaaja näkee näytelmän. Sitten ryhdytään neuvottelemaan.

Tärkein asia Sarkolalle on yhteistyö näytelmäkirjailijoiden kanssa. Teatteri on hetkeen sidottu, mutta näytelmät jäävät historiaan.

"Kaupunginteatteria moititaan musikaali- ja farssipainotteisuudesta, mutta meillä on ollut minun aikanani sata kotimaista kantaesitysnäytelmää."

Viimeisintä menestystä musikaalien parissa on silti mahdotonta ohittaa.

"Billy Elliotin oikeuksien valvoja Emma Dolan oli läsnä ensi-illassa ja totesi lasten näyttelevän paremmin kuin missään muualla. Meidän versiomme vetosi aitoudellaan. Virtuositeetti ihastuttaa, mutta aitous koskettaa", Sarkola hehkuttaa.

Kaupunginteatterissa ei alistuta tekemään jäljitelmiä. Vahva maine on auttanut siinä, että monista tarkoin vartioiduista musikaaleista on saatu tehdä oma tulkinta ensimmäisten joukossa.

Jukka Lehtinen
Vuonna 1994 Asko Sarkola oli Lilla Teaternin johtaja. Kaupunginteatterin johtoon hän siirtyi 1998.
Vuonna 1994 Asko Sarkola oli Lilla Teaternin johtaja. Kaupunginteatterin johtoon hän siirtyi 1998.

Remontista huolimatta Kaupunginteatterilla on edelleen käytössään Arena-näyttämö, Teatteristudio Pasila ja Lilla Teatern. Väliaikaisiksi esityspaikoiksi on hankittu Linnanmäen huvipuiston yhteydessä sijaitseva Peacock-teatteri sekä Ryhmäteatterin entinen Pengerkadun näyttämö.

Kaikki muu toiminta on onnistuttu mahduttamaan Leipätehtaan tiloihin Sörnäisten Kaikukadulle.

Johtajan huoneen säleverhojen raoista näkyy betoninen paikoitusalue, mutta Sarkolan mielestä sijainti on ihanteellinen eri puolilla kaupunkia olevien näyttämöiden kannalta.

Täydellisesti remontoituun teatteritaloon on tarkoitus palata syksyllä 2017, jolloin itsenäisyyden juhlavuosi käynnistetään Lasse Mårtensonin musiikkiin perustuvalla kotimaisella uutuusmusikaalilla Myrskyluodon Maija.

Teatteria hallinnoi säätiö, joten Sarkolalla ei ole kiirettä eläkepäiville. "Paluumuuton ja itsenäisyyden juhlavuoden aion ainakin vielä hoitaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?