Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riikka Länsisalmi ahkeroi vuosikausia japanin sisällyttämisestä kielenopettajakoulutukseen

Helsingin yliopiston ainoa kuukausipalkkainen japanin kouluttaja pitää hallituksen koulutustavoitteita epärealistisina: "Mikään ei ole edes ehtinyt alkaa, kun jo karsitaan entisestäkin"

Ihmiset
 
Aki Petteri Lehtinen
Katarina Sällylä HS
"Opetushallitus sisällyttää japanin ja kiinan kielet lukion uuteen opetussuunnitelmaan ensi vuoden elokuusta alkaen", tietää lehtori Riikka Länsisalmi Helsingin yliopiston Maailman kulttuurien laitokselta.
"Opetushallitus sisällyttää japanin ja kiinan kielet lukion uuteen opetussuunnitelmaan ensi vuoden elokuusta alkaen", tietää lehtori Riikka Länsisalmi Helsingin yliopiston Maailman kulttuurien laitokselta. Kuva: Katarina Sällylä HS

"Aluksi en ymmärtänyt edes vuokraisäntäni puhetta", naurahtaa Riikka Länsisalmi.

Japanin kielen yliopistonlehtori istuu työhuoneessaan Helsingin yliopistossa ja muistelee vuosien takaisia kokemuksiaan Japanissa. Nykyään Länsisalmi taitaa toistakymmentä kieltä, ja Japani on tullut lähemmäs.

Kolme nopeaa

Miksi vieraita kieliä opiskellaan?

1 "Eurooppa on kielidiversiteetiltään köyhä muihin mantereisiin verrattuna: vain kolmisen prosenttia maailman kielistä on eurooppalaisia. Eniten kieliä on Aasiassa ja Afrikassa."

 

2 "Yli 60 prosenttia käännöskirjallisuudesta suomennetaan englannista. Japanissa julkaistaan vuosittain 80 000 uutta kirjaa, joista maassamme ei tiedetä mitään."

  

3 "Tšekkisananlaskua mukaillen: Elät uuden elämän jokaisen kielen myötä. Jos osaat vain yhtä kieltä, elät vain kerran."

"Suomessa monille nykylapsille japanilaiset anime-elokuvat ja manga-sarjakuvat ovat yhtä tuttuja kuin Aku Ankka vanhemmille", Länsisalmi havainnollistaa.

Nuoret haluavat oppia 125 miljoonan puhujan japania ja maailman puhutuinta kieltä kiinaa. Aasian kielten ja kulttuurien oppiaineeseen pääsee vuosittain 16 opiskelijaa, alle kymmenes hakijoista. Valtaosa heistä valitsee japanin.

"Oma kipinäni japaniin syttyi, koska se oli vaativampaa kuin koulusta tutut kielet."

Länsisalmi valmistui 1990-luvun alussa romaanisten kielten maisteriksi, pääaineena ranska. Samalla hän suoritti kaikki japanin kurssit, joita Helsingissä oli tarjolla. Japanin vieras kirjoitusjärjestelmä kiehtoi Länsisalmea.

Maisteriksi valmistuttuaan hän sai apurahan jatko-opintoihin Osakassa.

"Ilmaisuni huvitti paikallisia, mutta viesti meni perille. Pitää laittaa itsensä outoihin tilanteisiin oppiakseen."

Kahdeksan Japanin-vuotensa aikana Länsisalmi opiskeli kieltä, teki väitöskirjan ja työskenteli Japanin kansallisessa etnologian museossa. Suomeen hän palasi opettamaan muille uteliaille oppimaansa.

Länsisalmi on Helsingin yliopiston ainoa kuukausipalkkainen japanin kouluttaja.

Kielikipinä oli kytenyt kauan. "Pikkulapsena kuulin ruotsia ja halusin heti kouluun uutta kieltä oppimaan", Länsisalmi muistaa.

Hänellä oli kirjeenvaihtokavereita ympäri maailmaa paljon ennen internetiä.

"Kielten opiskelu muuttuu sitä helpommaksi, mitä enemmän niitä opiskelee. Kielitaito on pääoma, joka ei vanhene kuten moni muu tiedollinen asia, joita yliopistossa luetaan."

Länsisalmi soittaa japanilaista taiko-rumpua omaksi ilokseen ja viulua harrastajasinfoniaorkesterissa. "Kielessä kuten viulussa pitää koko ajan kuunnella vivahteita ja harjoittaa korvaa melodialle ja rytmille."

Pitkäjänteisyyttä vaaditaan varsinkin japanin alkeissa.

"Neljän vuoden ajan pitäisi oppia yksi uusi merkki joka päivä. Parilla tuhannella merkillä pärjää jo hyvin."

Japanilaiset tietävät Suomesta muumit ja Marimekon. Hyvät Pisa-sijoitukset saivat japanilaiset kääntämään suomalaisia koulukirjoja japaniksi, jotta nousevan auringon maassa päästäisiin vastaaviin oppimistuloksiin.

Japanilaisten kiinnostusta olisi herkullista hyödyntää.

"Aalto-yliopiston edeltäjillä on hyvät perinteet japanin opetuksessa, pian kaikki karsitaan", Länsisalmi toteaa.

"Eikö japanilaisten arvostamilla muotoilulla ja arkkitehtuurilla ole enää merkitystä vientituotteina?"

Kauppa ei Länsisalmesta silti ole tärkeintä.

"Jos haluamme ymmärtää ihmisyyttä ja sen syvyysulottuvuuksia eri kulttuureissa, englannintaito ei riitä."

Länsisalmi on ahkeroinut vuosikausia japanin sisällyttämiseksi kielenopettajakoulutukseen kiinan ohessa.

Viime vuonna opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi viimein Aasian kielten ja kulttuurien opiskelijoille mahdollisuuden pätevöityä opettajiksi kouluihin ja lukioihin. Länsisalmi kiittää, mutta ei pidä tavoitteita realistisina.

"Vieraan merkkijärjestelmän takia japanin ja kiinan yliopisto-opinnot aloitetaan usein nollasta, koska kieliä on Suomessa voinut opiskella vain joissakin kouluissa ja lukioissa yksittäisinä kursseina", Länsisalmi sanoo.

Opiskelijat joutuvat hakeutumaan vuodeksi vaihtoon kielensä kohdemaahan. "Siksi näiden kielten pedagogisia ja muita lisäopintoja tarvitaan kipeästi", Länsisalmi korostaa.

Erillisrahoituksen turvin lisää aasialaiskielten päteviä opettajia saataisiin Suomeen kuuden vuoden päästä, ja japani ja kiina ylioppilaskirjoituksiin ehkä kymmenessä vuodessa.

Keväällä lyhyen kielen kirjoitti enää 15 prosenttia ylioppilastodistuksen saaneista. Sipilän hallitusohjelman kärkihankkeeksi onkin kirjattu kielten opiskelun monipuolistaminen ja lisääminen sekä opettajakoulutuksen kehittämisohjelmien toteuttaminen. Mutta ne koulutusleikkaukset:

"Kun yliopistolle tulee uusia tehtäviä, yleensä ei oleteta niiden toteutuvan ilman lisäresursseja", Länsisalmi sanoo.

"Nyt mikään ei ole edes ehtinyt alkaa, kun jo karsitaan entisestäkin. Siksi koen velvollisuudekseni ajaa laajan kielitaidon asiaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit