Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kenraalimajuri kehitti puolustusta

Kaarle Juhani Ruutu 1922–2015

Ihmiset
 
Marko Palokangas
Juhani Ruutu
Juhani Ruutu

Kenraalimajuri Juhani Ruutu kuoli 18. elokuuta Lahdessa 93-vuotiaana. Hän oli syntynyt 6. heinäkuuta 1922 Helsingissä. Ruutu oli upseeri, jonka järjestelmällinen kehitystyö ja kädenjälki näkyvät yhä puolustusperiaatteessamme.

Sotilasuransa alkuaskeleet Ruutu otti sodissa 1939–1945. Kadettikoulun hän kävi jatkosodan asemasotavaiheen aikana. Sotien jälkeen Ruudun sotilasura noudatti normaalia kiertokulkua monissa eri tehtävissä. Siirryttyään nuorena yleisesikuntamajurina vuonna 1963 Pääesikunnan operatiiviselle osastolle Ruutu pääsi osallistumaan Suomen sotilaallisen doktriinin uudistamiseen eli alueellisen puolustuksen kehitystyöhön.

Ruudun omakohtainen näkemys puolustusperiaatteen uudistamistarpeesta oli kristallinkirkas. Kylmän sodan uhkakuva eli suurvallan ilmaylivoima mahdollisti hyökkäyksen Suomessa yhdenaikaisesti kaikkiin tärkeimpiin kohteisiin, olivatpa sitten kysymyksessä valtionhallinto tai puolustusvoimat. Ruudun mukaan näiden seikkojen vuoksi täytyi saada aikaan puolustusjärjestelmä, jossa olisimme valmiina kaikkialla Suomessa pahimman varalta. Oli selvää, että uuden järjestelmän päämäärät ja tarkat suunnitelmat pysyivät henkilösalaisina.

Yleiseen tietoisuuteen alueellinen puolustus saatettiin liittämällä sotilaalliset vastuualueet kiinteästi siviililääneihin vuonna 1966. Maaherrojen ja sotilasläänien komentajien suhteet muodostuivatkin hyvin läheisiksi, mikä mahdollisti tulevien vuosikymmenten hedelmällisen kehitystyön. Puolustusvoimat tulivat toiminnoissaan siten myös entistä lähemmäs tavallista kansaa, mikä oli avainasemassa maanpuolustustahdon ylläpitämisessä ja kasvattamisessa.

Vasta Tšekkoslovakian kriisi 1968 oli riittävä peruste uhkakuvan mukaisiin toimenpiteisiin Suomessa. Pääesikunnan valmistelutoimenpiteet oli jo ennalta viety pitkälle, sillä puolustusvoimain komentajalle esiteltiin 6. elokuuta 1968 keskeiset ratkaisut alueellisen puolustuksen loppuunsaattamiseksi. Aika uhkakuvan virallisemmalle julkistamiselle tuntui kuitenkin olevan sopiva vasta 1969, jolloin Ruotuväki-lehti julkaisi Ruudun kirjoittaman artikkelin kaappaushyökkäyksestä. Teksti aiheutti tuoreeltaan hämmennystä, sillä sen sisällön sekä uhkamallin katsottiin viittaavan liiaksi Neuvostoliiton toimiin Tšekkoslovakiassa.

Ruudun mukaan Suomella tuli yhtäältä olla alueita, joista olisi kaappaushyökkäystilanteessa pidetty kiinni "kynsin ja hampain", mutta toisaalta alueita, joista olisi voitu myös luopua kansallisen olemassaolon säilyttämiseksi ja joissa hyökkääjä kohtaisi jatkuvaa sissitoimintaa.

Palvellessaan Kaakkois-Suomen sotilasläänin komentajana vuosina 1977–1980 Ruutu saattoi omin silmin todistaa alueellisen puolustuksen olevan Suomen itsenäisyyden kulmakivi.

Ruutu erosi omasta pyynnöstä virastaan 1. 6. 1980. Vaikka ajat ovat vaaranvuosista paljon muuttuneet, näkyy puolustusvoimissa palvelleen "kylmän sodan kenraali" Juhani Ruudun perintö edelleen alueellisen puolustuksemme perusajatuksessa. Suomea ja sen itsenäistä asemaa on puolustettava kaikin mahdollisin keinoin.

Marko Palokangas
Kirjoittaja on sotatieteiden tohtori.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit