Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jaetun Saksan kieli kehittyy eri suuntiin

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
"Ei älä ota kuvaa". Berliinin eläintarhan pikku apina heittäytyi kovin kainoksi, kun valokuvaaja lähestyi sitä.
"Ei älä ota kuvaa". Berliinin eläintarhan pikku apina heittäytyi kovin kainoksi, kun valokuvaaja lähestyi sitä.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen saatettiin Pariisin myymälöiden ikkunoissa nähdä kirjoitus "English spoken – American spoken". Onkohan Pariisissa kohta lappusia, joissa lukee: Man spricht Westdeutsch – Man spricht Ostdeutsch? Kielitieteilijä professori Hugo Moser esitti tutkimuksensa saksan kielestä molemmissa Saksan osissa. Hän ei tosin näe vaaraa kielen jakautumisesta kahtia, mutta toteaa kuitenkin kielten eroavan eri teille.

Professori Moserin mukaan Itä-Saksassa puhuttu kieli muistuttaa "Kolmannen valtakunnan" Hitlerin aikaista kieltä. Tuolloin kirje lopetettiin sanoilla "Mit einem deutschen Grüss" ja Itä-Saksassa käytetään nykyisin lännessä tavallisen "Hochachtungsvoll" allekirjoituksen asemesta sanontaa "Mit einem sozialistischen Grüss". Totaalisten valtioiden kielityylin muita samanlaisuuksia nähdään vieraskielisten sanojen käytössä, tunnuslauseiden alinomaisessa toistamisessa, josta ne pian siirtyvät kielen siviilialueillekin. Länsi-Saksassa puhutaan tavanomaisesti ja yksinkertaisesti maanviljelijöistä tai talonpojista. Itä-Saksassa oli ensinnä käsite yksittäismaanviljelijä, sitten mestarimaanviljelijä ja maatalouden kollektivoinnin jälkeen puhutaan vain kollektiivimaanviljelijöistä.

Länsisaksalaisten kielenkäytössä traktori on aivan tavallinen työkalu, Itä-Saksassa siitä taas on tehty ideologinen käsite, ja sen seurauksena ihmisille syntyy traktoria mainittaessa assosiaationa käsitteitä "edistyksestä" ja "työn sankareista". Myös muodollisesti samoin käytetyt käsitteitä kuvaavat sanat ymmärretään eri tavoin. "Maan jälleen yhtymisellä" ja "vapaudella" käsitetään Saksan molemmissa osissa eri asioita. Sana "puolue" on Itä-Saksassa samoin kuin Hitlerin aikanakin suorastaan pseudouskonnollinen ja sitä käytetään kuin pyhiä sanoja, siihen tapaan kuin uskoa, syntiä tai omaatuntoa.

Bonnilainen kielitieteilijä totesi myös yhtäläisyyttä metodisessa mielessä vertaillessaan länsisaksalaisten mainoskieltä ja Itä-Saksan politisoitua kieltä. Kun Länsi-Saksassa kehutaan pesupulveria sanoin "Weisser geht's nicht mehr" kuvastuu sama tyyli Itä-Saksan kaavassa "mächtigstes sozialistisches Land der Erde". Aivan niin kuin mainos pyrkii politiikan kielikin totaalisessa valtiossa vaikuttamaan ihmisiin suggestiivista tietä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit