Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihotautiprofessorin innostus oli tarttuvaa

Sakari Reitamo 1945–2015

Ihmiset
 
Anita Remitz-Reitamo Annamari Ranki Tari Haahtela
Sakari Reitamo
Sakari Reitamo

Ihotautien professori Sakari Reitamo kuoli kotonaan Helsingissä juhannusyönä lyhyen, vaikean sairauden jälkeen 20. kesäkuuta. Hän oli 70-vuotias, syntynyt 22. maaliskuuta 1945 Helsingissä.

Reitamo valmistui lääkäriksi Bernin yliopistosta. Hän väitteli tohtoriksi Helsingin yliopistosta 1979 ja valmistui iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäriksi 1986. Hän on toiminut erikoislääkärinä, kliinisenä opettajana ja vs. professorina Hyksin Iho- ja sukupuolitautien klinikalla ja sittemmin Iho- ja allergiasairaalassa vuodesta 1983.

Reitamo oli vierailevana tutkijana Yhdysvalloissa, ensin Columbian yliopistossa New Yorkissa ja myöhemmin Thomas Jeffersonin yliopistossa Philadelphiassa. Suomeen palattuaan hän keskittyi kliinisiin potilastutkimuksiin ja oli siklosporiinin sekä takrolimuusin käytön uranuurtaja atooppisen ekseeman hoidossa ja saavutti tällä alalla kansainvälisesti tunnustetun asiantuntijan aseman.

Hän ohjasi kahdeksan väitöskirjaa, julkaisi 161 tieteellistä artikkelia ja toimitti useita keskeisiä alan oppikirjoja. Reitamo opetti lääketieteen kandidaatteja viimeiseen elinvuoteensa saakka. Luentomatkoihinsa ympäri maailmaa Reitamo usein yhdisti luontokuvausretken.

Reitamolle oli tyypillistä, että kaikkeen mihin hän ryhtyi, hän ryhtyi täydellä innolla, oli kyseessä sitten tutkimustyö, luonto- ja tanssikuvaus, klassinen musiikki, tanssi tai näytteleminen.

Hän aloitti baletin yli 50-vuotiaana ja teki monta ikimuistettavaa roolia Sammatin balettileirin loppunäytöksessä.

Perhe ja koirat olivat hänelle tärkeitä, samoin kesäpaikka Sammatissa. Innostus, ennakkoluulottomuus ja positiivinen elämänasenne oli tarttuvaa.

Sakari Reitamo jäi eläkkeelle Iho- ja allergiasairaalasta 68-vuotiaana, mutta jatkoi tutkimustyötä aina viimeiseen elinviikkoonsa saakka. Hänelle myönnettiin professorin arvonimi 2013.

Anita Remitz-Reitamo
Annamari Ranki
Tari Haahtela
Kirjoittajat ovat Sakari Reitamon vaimo ja työtovereita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit