Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaismummon sisu loksautti espanjalaisen ultra­juoksijan leuat – nyt Julian Amorrich markkinoi Lappia maanmiehilleen

Entinen vaihto-oppilas jäi pysyvästi Suomeen: "Sain ensimmäisen työpaikan, kun olin ollut kolme päivää Suomessa"

Ihmiset
 
Jaana Laitinen
Kaisa Siren
Ultrajuoksija Julian Amorrich viihtyy Ounasjoen rannoilla. Lappia rakastava espanjalainen juoksee juoksemisen ilosta muttei pallon perässä. "En pidä jalkapallosta enkä pelaajien palvonnasta. Muissa lajeissa on kovempia urheilijoita, jotka joutuvat pärjäämään pienillä tuilla", hän sanoo.
Ultrajuoksija Julian Amorrich viihtyy Ounasjoen rannoilla. Lappia rakastava espanjalainen juoksee juoksemisen ilosta muttei pallon perässä. "En pidä jalkapallosta enkä pelaajien palvonnasta. Muissa lajeissa on kovempia urheilijoita, jotka joutuvat pärjäämään pienillä tuilla", hän sanoo. Kuva: Kaisa Siren

Rovaniemellä asuva Julián Amorrich, 39, on ulkoilmaihminen, ultrajuoksija, alamäkipyöräilijä ja rankkojen kestävyyskilpailujen harrastaja.

Hän kiersi kerran Kuusamossa Karhunkerroksen, 80 kilometriä, 18 tunnissa ja juoksi Pallas-tunturilta Hetan kylään yhtä soittoa 55 kilometriä.

Kolme nopeaa

Miksi tulla Espanjasta lomalle Lappiin?

1. "Suomi on kuin kaksi maata yhdessä. Talvi on supereksoottinen. Silloin on paljon tekemistä: moottorikelkailua, koira- tai porovaljakolla ajoa. Kesällä valoa riittää 24 tuntia vuorokaudessa. Silloin ollaan mökillä ja rantasaunassa."

2. "Voit maata sängyssä lasi-iglussa ja katsella revontulien tanssia taivaalla."

3. "Opit paremmaksi autokuskiksi, kun yrität pysyä pystyssä porovaljakolla."

Mutta kun hän näki, mitä tavallinen suomalainen mummo tekee, häneltä tipahti leuka alas.

Se tapahtui Äänekoskella suomalaisen vaimon suvun kesämökillä. Hän istuskeli rantasaunalla, kun paikalle saapui vaimon vanha isoäiti. Pieni, jo kumarainen nainen, Amorrich kuvaa.

Mummo tuli rantaan, heilautti itsensä soutuveneeseen ja lähti soutamaan. "Minä sanoin, että mitä ihmettä! Meillä Espanjassa isoäitejä paapotaan: 'Istu tähän, tuonko sinulle lasin vettä. . .' Tämä vanha nainen lähti soutamaan yksin isolle järvelle."

"En meinannut uskoa silmiäni."

Vaimo selitti, että mummo soutaa luultavasti siskolleen kylään järven yli. Matkaa sinne on kolmesta neljään kilometriä suuntaansa. Tai ehkä mummo menee hakemaan tupakkaa huoltoasemalta puolentoista kilometrin päästä.

"Täällä on uskomattoman hyväkuntoisia isoäitejä. Tuolla ne vain menevät potkureilla tai rollaattoreilla. Ihmeellistä."

Julián Amorrich tuli Jyväskylään opiskelemaan yliopiston vaihto-ohjelman kautta 1999. Kaverit menivät lähimaihin, mutta hän halusi kaukaiseen Suomeen. Se oli ainutkertainen mahdollisuus asua pohjoisessa, hän arveli. Toisin kävi.

"Tulin ja jäin. Aina on tullut jotakin uutta, jota olen halunnut kokea tai tehdä", hän kuvaa.

Hän tapasi Jyväskylässä pianonsoiton opettajaksi opiskelevan naisen ja päätyi naimisiin. Elämä on heitellyt pariskuntaa Turkuun, Lahteen ja Kemijärvelle, välillä hetkeksi myös Espanjaan.

Kun puoliso opetti pianonsoittoa Kemijärvellä, Amorrich nappasi lyhyen pestin oppaaksi Saariselälle. Ainutkertainen mahdollisuus kokea Lappi, hän ajatteli.

"Sain olla ulkona ihmisten kanssa ja ajella moottorikelkalla. Rakastuin lumeen ja talveen."

Eri vaiheiden jälkeen hän päätyi myymään Lappia ulkomaalaisille matkailijoille muun muassa Eräsetti Wild Northin palkalistoilla.

"Kun luulin aiemmin, että palaan Espanjaan, ajoin polkupyörällä Lappiin Napapiirille. Halusin niin jättää jäähyväiset Lapille, johon oli rakastunut. Päädyinkin vuosiksi istumaan Joulupukin pajassa, katselemaan Napapiiriä ja houkuttelemaan Lappiin matkailijoita."

Amorrich perusti 2009 oman blogin, jossa hän kertoo maanmiehilleen Suomesta ja Lapista.

"Olin opiskellut matkailua ja digitaalista markkinointia ja tiesin, miten blogin saa nostettua Googlessa hyvin esille. Löysin nopeasti lukijoita."

Hän rakensi itsestään Espanjassa tunnetun hahmon, Julianin Lapissa. Sitä varten hän kirjoitti blogissa tarinoita ja kuvasi videoita Lapista. Häntä on haastateltu Espanjassa televisiossa ja radiossa useita kertoja.

Kun blogista tuli suosittu, hän alkoi myydä itse Lappia bloginsa kautta kotimaassaan. Hänellä on kaverinsa kanssa Espanjassa myös toinen nettibisnes. Se etsii joukkorahoitusta kirjoille. Firma on julkaissut jo 150 teosta.

Nyt Amorrich asuu perheensä kanssa Rovaniemen Ylikylässä ja ottaa hieman rennommin kovien työvuosien jälkeen. Hän työskentelee digimarkkinoinnin johtajana Lapland Safarissa. Aikaa jää nyt myös pojalle Eliakselle, 9, ja tyttärelle Ellenille, 3.

Amorrich on työllistynyt ja pärjännyt Suomessa osin sattuman ja osin yritteliään luontonsa ansiosta. Kun siihen lisätään miehen kielitaito, it-osaaminen ja urheiluharrastus, syntyy paketti, jota Lapin matkailussa on ymmärretty hyödyntää.

"Sain ensimmäisen työpaikan, kun olin ollut kolme päivää Suomessa. Ei täällä ulkomaalaisena ole silti aina helppo pärjätä."

Monen muun tie on katkennut säähän, pimeyteen ja kielitaidon puutteeseen, hän sanoo.

"Olen tavannut Suomeen muuttaneita, koulutettuja ihmisiä, jotka ovat tulleet ja menneet."

"Ulkomaalaisten pitää todistaa, että on jossakin asiassa paljon parempi kuin muut. Sitten löytyy töitä."

Täkäläisestä elämänmenosta on tullut Amorrichille jo normaalia.

"En jaksa enää kertoa juttuja Suomesta Espanjassa ja Espanjasta Suomessa. Siellä kysytään aina suomalaisten viinanjuonnista ja täällä siestasta. No, olen yrittänyt kuvata Ounasjokea Espanjassa. Miten iso se on, vesi jäätyy talvella ja keväällä jää kertyy isoiksi kerroksiksi. Sitä on espanjalaisen vaikea kuvitella."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit