Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kamarineuvos sävelsi, sanoitti ja johti kuoroja

Kalervo Hämäläinen 1917–2015

Ihmiset
 
Eerikki Pekkarinen
Kalervo Hämäläinen
Kalervo Hämäläinen

Opettaja, kamarineuvos sekä molempien sotiemme veteraani Kalervo Hämäläinen kuoli 98-vuotiaana Helsingissä 22. heinäkuuta jonkin aikaa sairasteltuaan. Hämäläinen oli syntynyt Rautalammilla 17. tammikuuta 1917, eli ennen Suomen itsenäistymistä. Isänmaalla oli sanomattakin erittäin suuri merkitys Hämäläiselle.

Vaikka Hämäläinen syntyi Rautalammilla, hän vietti suuren osan lapsuudestaan ja nuoruudestaan Vesannolla.

Musiikinopettajana työuransa tehnyt sekä myös kuoronjohtajana toiminut Hämäläinen perusti vuonna 2002 nuorille suunnatun laulukilpailun, jonka tarkoituksena oli nostaa esiin uusia lahjakkuuksia, jotka eivät opiskele musiikkia. Hämäläisen nimeä kantaa myös Kalervo Hämäläisen Suomi-Poikien ja -Tyttöjen säätiö, jonka hän perusti yhdessä muusikko Holger Fransmanin kanssa vuonna 1977.

Hämäläinen tekikin työuransa musiikinopettajana helsinkiläisessä Karjalan yhteiskoulussa. Tämän lisäksi hän kuitenkin sävelsi ja sanoitti sekä johti useita eri kuoroja uransa aikana.

Mirjam Helinin (1911–2006) levyttämä Lapin äidin kehtolaulu ilmestyi vuonna 1949.

Lisäksi Hämäläisen tunnettuja sanoituksia ja sävellyksiä ovat esimerkiksi Mirjam Helinin yhdessä Metro-tyttöjen kanssa vuonna 1952 levyttämä Väsyneet kädet ja 1990-luvulta Vanhan soturin muisto. Myös Kerttu Metsälän vuonna 1951 levyttämä Hyljätty viulu sekä Leo Randerin vuonna 1952 levyttämä Siirtolaisen kaipuu ovat Kalervo Hämäläisen käsialaa. Kaikkiaan hänen tekemänsä musiikki oli hyvin isänmaallista.

Hämäläinen sai kamarineuvoksen arvon vuonna 1972. Sitä ennen, vuonna 1965, hän oli jo saanut director cantus -arvonimen. Lisäksi presidentti myönsi hänelle 4. luokan Vapaudenristin itsenäisyyspäivänä 2005.

Ihmisenä Hämäläinen oli melko tarkka yksityisyydestään ja erittäin vaatimaton niissä harvoissa haastatteluissa, joita suostui antamaan.

Kun hän vuonna 1989 sanoitti ja sävelsi kappaleen Veteraanin iltahuuto, ei hän varmasti aavistanut, että jo lokakuussa 1993 se olisi myynyt tuplaplatinaa. Valitettavan usein kyseistä kappaletta kuitenkin väitetään vielä tänäkin päivänä toisen Kalervo Hämäläisen tekemäksi, mutta tämä nimikaima, joka myös oli muusikko, kuoli jo vuonna 1972.

Allekirjoittanut on asian myös aikaisemmin Kalervo Hämäläiseltä itseltään varmistanut, eikä hän voinut käsittää, kuinka kuollut mies olisi edes pystynyt lauluja tekemään.

Kovista sotakokemuksistaan huolimatta Hämäläisellä riitti huumorintajua, joka ehkä oli yksi pitkän iän salaisuus.

Eerikki Pekkarinen
Kirjoittaja on Kalervo Hämäläisen ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit