Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lavastaja Metti Nordin kokoaa äitinsä Outi Heiskasen elämäntyötä näyttelyksi

Teatterityöläinen muutti Vehmaalle pyörittämään taidegalleriaa: "Äidillä on etenevä muistisairaus. Haluan olla hänen tukenaan ja apunaan."

Ihmiset
 
Raija Kerttula-Rantanen

Lavastaja Metti Nordin, 53, istahtaa grafiikkaverstaan terassille Vehmaalla ja sytyttää pikkusikarin. Parissa vuodessa perushelsinkiläinen Nordin on tottunut rauhalliseen maaseutuelämään varsinaissuomalaisessa Vinkkilän kylässä.

Sinne hänet imaisi äitinsä, akateemikko Outi Heiskasen, galleria. Nyt Nordin pyörittää pienessä kylässä Heiskasen perustamaa Oheistaidekotia, kuratoi sen näyttelyitä ja auttaa äitiään monin tavoin.

Kolme nopeaa

Metti Nordinin puuhia maalla

1. "Lajittelen tarkasti jätteet, joita tuntuu tulevan kaikkialta."

2. "Valmistan runsaasta omenasadosta Vinkkilän vermuttia. Syön Irman munia."

3. "Allekirjoitan nettiadresseja. Esimerkiksi Antarktiksen öljynporausta tai uhanalaisten eläinten osien lentokuljetuksia vastaan."

Vähintäänkin talonmieheksi, isännöitsijäksi, puutarhuriksi, toiminnanjohtajaksi ja epäviralliseksi omaishoitajaksi ryhtynyt Nordin iloitsee pihamaalla telmivästä koirastaan, Kullervo-kukostaan ja Irma-kanastaan. "Haluaisin pihaan vielä hevosen, aasin ja lampaita", Nordin sanoo.

Nordin on tehnyt monipuolisen uran lavastajana, puvustajana ja graafisena suunnittelijana suomalaisissa teattereissa. Freelancerina hän ei ole koskaan ollut vakituisessa työsuhteessa, muttei toisaalta päivääkään työttömänä. Pisimpään, vuodet 1984–95, hän työskenteli lukuisissa Ryhmäteatterin tuotannoissa.

Toimeksiantajien listaan mahtuu teattereiden lisäksi ooppera sekä kumppaneita kevyen musiikin ja kuvataiteen puolelta. Nordinin pysyvä rakas on espoolainen tanssiteatteri Glims & Gloms, jolle hän on tehnyt lavastuksia pitkään lähes vuosittain.

Nordin onnistui työllistämään itsensä lavastajan laajalla ammattitaidolla myös 90-luvun pahimman laman aikaan, vaikka silloin menivät asunto ja työt. "Kellään ei ollut varaa maksaa."

Monipuolisuudesta on Nordille jälleen hyötyä viimeisimmässä elämänmuutoksessa, joka vei hänet Vehmaalle, missä Nordin elää nyt yhdessä äitinsä kanssa.

Outi Heiskanen osti lapsuudenkotinsa, kunnostutti sen ja avasi Oheistaidekoti-gallerian kesällä 2011. Avajaisista helsinkiläistaiteilijoineen puhutaan pienessä kunnassa vieläkin, samoin kuin muusta kulttuuri- ja taidetoiminnasta, jolla taidekoti on vilkastuttanut kyläyhteisöä.

Loppukesästä Nordin on rahdannut Helsingin Lallukasta uudelle kotipaikkakunnalle autolasteittain äidin huonekaluja ja muuta tavaraa.

"Äidillä on etenevä muistisairaus. Alun perin tulin tänne auttamaan taidekeskuksen kehittämisessä. Nyt haluan olla hänen tukenaan ja apunaan."

Tyttären suhde äitiin on ollut aina välitön ja läheinen, joskin äidin pukeutuminen, tekemiset ja sanomiset saivat Nordinin lapsena ja nuorena nolostumaan.

"Menin 18-vuotiaana naimisiin. Iloitsin sukunimen muutoksesta, koska minua ei heti tunnistettu. Oli aika, jolloin oli vähän ärsyttävää tulla arvioiduksi äitinsä kautta. Oman elämän myötä sillä ei enää ole ollut väliä. Olen ylpeä äidistäni."

Nordin suree, miten miltei kokonaan on poissa mahdollisuus heidän perinteisiin syvällisiin keskusteluihinsa. Muita keskusteluja riittää silti. Uusi elämänvaihe on osoittanut Nordinille, että enemmistö samanikäisistä tutuista on joko ollut, on parhaillaan tai tulee olemaan vanhempiensa kanssa vastaavassa tilanteessa.

Lavastaja Nordinista tuli sattumalta. Hän pääsi vuonna 1980 yllätyksekseen Taideteolliseen korkeakouluun, joka oli hänen B-suunnitelmansa.

Siellä eri linjoja pois sulkemalla jäljelle jäi lavastaminen, joka oli Nordinille vieras osa-alue. Samalla haihtuivat pikkuvauvan äidin haaveet biologin urasta. "Se oli oikea paikka minulle. Monipuoliset opinnot olivat mielenkiintoiset ja yleissivistävät."

"Musiikkia, kirjallisuutta, tiedettä, tekniikkaa, filosofiaa, historiaa", hän täsmentää.

Teatterikorkeakoulun silloinen rehtori Jouko Turkka ei pitänyt lavastuksen yhteistyötä näyttelijätyön kanssa tarpeellisena. "Eikä Taikin vaatetussuunnittelu tuolloin halunnut teatteripellejä kursseilleen."

Tätä puutetta Nordin paikkasi Aalto-yliopistossa pukusuunnittelun opinnoilla vuosina 2009–2012. Varsinaiseksi teatterityön korkeakouluksi hän nimeää silti Ryhmäteatterin. "Se opetti taiteilijoille yhdessä tekemisen merkityksen ja voiman."

Pian kuraattori ripustaa talven ajaksi Oheistaidekotiin pelkästään äitinsä teoksia. Teosmyynti on taidekeskuksen talouden kapea kivijalka. Se vaatii Nordinilta apujoukkoineen syvää paneutumista talousasioihin sekä taustayhteisön perustamiseen.

Omana etätyönään alihankkija Nordin valmistaa styroksista 3D-mallinnettuja betonivalumuotteja muun muassa suurikokoisiin tilataideteoksiin erikoistuneelle Pertti Kukkoselle.

"Akateemikon työ ansaitsisi jonkinlaisen tunnustuksen. Tämä äidin elämäntyön kokoaminen ja säilyttäminen on melkoinen projekti, josta toivoisi jotain jäävän koko kansan käyttöönkin."

Raija Kerttula-Rantanen
Vehmaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit